Odobești este un orășel cu aproape 8.000 de locuitori, situat la zece kilometri de Focșani, municipiul reședință de județ din Vrancea. Zona este cunoscută mai ales pentru podgorii sale și celebra Galbenă de Odobești, licoarea lui Bachus, un soi de vin foarte valoros și productiv.
În ultimii ani, administrația locală a încercat să se dezvolte urbea prin mai multe proiecte cu fonduri europene, dar două dintre ele rețin atenția în mod deosebit, prin ineditul lor: construcția unui observator astronomic și a unui planetariu, investiții care ar repune orașul vinului pe harta turismului, scrie PressHub.
pasionații de astronomie și nu numai ei, din această zonă a Moldovei, sunt obligați să meargă la Bârlad, Bacău sau la Galați pentru a urmări fenomenele și spectacolele astronomice, după ce la Focșani intenția autorităților locale de a pune bazele unui observator astronomic a rămas de patru ani la același stadiu, în ciuda declarațiilor aleșilor locali. La Odobești, edilul a părut mult mai receptiv la nou și la dorințele tinerilor iar lucrurile încep să prindă contur.
Proiectul „Construire observator astronomic în orașul Odobești“ este finanțat din fonduri ale Uniunii Europene prin Programul Operațional Regional POR 2014-2020, Axa prioritară, și ar urma să fie finalizat în anul 2023, Primăria având la dispoziție cinci milioane de euro.
„Am finalizat partea de proiectare și în momentul de față ne pregătim să scoatem lucrarea la licitație. Lucrăm la caietele de sarcini și sper eu la finalul lunii mai să scoatem la licitație proiectul, pe toate cele trei loturi, din care principalele sunt execuție și dotare. Construcția va fi realizată la ieșirea din orașul Odobești spre Jariștea, într-o zonă unde nu avem poluare luminoasă, fiind una din cerințele proiectantului”, ne spune primarul Daniel Nicolaș.
Pentru implementarea proiectului, autorităţile au contactat reprezentanţi ai unor universităţi importante din țară și străinătate, pentru realizarea de parteneriate care au drept țintă folosirea acestui observator astronomic într-un mod cât mai eficient, astfel încât să se scoată maximum de potenţial din aparatura de ultimă generaţie. Construcţia va avea parter şi etaj şi are o suprafaţă de 306 mp. Ea va avea sală de conferinţe, birouri, grupuri sanitare, depozite de telescoape etc. Va fi creată inclusiv o pagină de internet, unde va fi transmis în timp real ceea ce fac specialiştii.