Ce înseamnă pentru Rusia că își pierde statutul de „națiunea cea mai favorizată”

vladimir putin, rusia, presedinte rus, kremlin, moscova Sursa foto: Kremlin.ru

Președintele american Joe Biden a anunțat vineri că SUA, împreună cu G7 și Uniunea Europeană, vor cere revocarea statutului de „națiunea cea mai favorizată” pentru Rusia. Ce înseamnă asta?

Președintele SUA a explicat ce înseamnă mișcarea: „În Statele Unite, noi numim asta relații comerciale normale permanente, PNTR. Prin revocarea PNTR, Rusiei îi va fi mai greu să facă comerț cu Statele Unite. Și dacă o vom face unitar cu alte națiuni, care reunesc jumătate din economia mondială, va fi o lovitură zdrobitoare pentru economia rusă, care deja suferă foarte rău în urma sancțiunilor noastre”. În prezent, SUA au mai revocat acest statut doar pentru alte două țări: Cuba și Coreea de Nord.

Clauza privind națiunea cea mai favorizată (MFN) cere unei țări să ofere orice concesii, privilegii sau imunități acordate unei națiuni printr-un acord comercial și tuturor celorlalte țări membre ale Organizației Mondiale a Comerțului. Deși numele său implică favoritismul față de o altă națiune, el denotă tratamentul egal al tuturor țărilor.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

În comerțul internațional, tratamentul MFN este sinonim cu politica comercială nediscriminatorie, deoarece asigură comerțul egal între toate țările membre OMC, mai degrabă decât privilegii comerciale exclusive. De exemplu, dacă o națiune reduce tarifele cu 5% pentru o națiune, clauza MFN prevede că toți membrii OMC vor reduce tarifele cu 5% în acea națiune.

O astfel de mișcare înseamnă impunerea de tarife – taxe de frontieră plătite de importatori – asupra produselor rusești precum vodca și alte bunuri. Concepute pentru a crește prețul mărfurilor pentru a descuraja comerțul, tarifele îi afectează pe exportatori, dar pot crește și costurile pentru consumatori, a explicat The Guardian.

Comparativ cu tarifele curente aplicate în SUA, de aproximativ 3% în medie pentru mărfurile rusești, taxele de frontieră ar crește de 10 ori peste acest nivel.

Impunerea de tarife punitive asupra mărfurilor vândute de Rusia către vest ar fi menită să crească presiunea asupra Kremlinului, într-o mișcare similară cu tactica folosită de fostul președinte american Donald Trump pentru a exercita presiuni asupra Chinei pe fondul unei dispute acerbe dintre Washington și Beijing.

Mișcarea ar fi în mare parte simbolică pentru SUA, având în vedere volumele relativ limitate de exporturi implicate. SUA a importat bunuri de mai puțin de 30 de miliarde de dolari din Rusia anul trecut.

Consecințele ar fi, totuși, mai mari în UE, care este cel mai mare partener comercial al Rusiei, reprezentând mai mult de o treime din totalul importurilor și exporturilor. Rusia a vândut mărfuri de aproximativ 95,3 miliarde de euro către țările UE în 2020, peste 70% din această cifră fiind dominată de combustibil și produse miniere.

Comerțul cu Regatul Unit este, de asemenea, limitat în afara petrolului și gazelor, Rusia reprezentând 1,5% din totalul importurilor și 0,7% din exporturi. Cu toate acestea, aceste importuri includ produse populare, cum ar fi vodca, ceea ce înseamnă că tarifele mai mari ar duce la creșterea costului mărfurilor pentru consumatorii britanici.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: