Ce nu elimină, de fapt, legea pensiilor speciale/ Unele prevederi vor fi aplicate peste 20 de ani, iar economiile făcute la buget sunt ținute la secret de guvern

Parlamentul-Romaniei-1-FOTO-Facebook

Proiectul de reformă a pensiilor speciale, adoptat miercuri de Senat, aduce câteva modificări de fațadă ale acestei legi, astfel încât pensiile respective rămân neatinse vreme de câțiva ani și nici vârsta de pensionare nu va fi afectată o vreme.

În plus, au fost introduse anumite excepții de la cumulul pensiei cu salariul.

Deputatul USR Oana Ţoiu a atras atenția miercuri că în comisie, în Camera Deputaţior, s-au introdus la legea cumulului pensie-salariu excepţii şi pentru BNR, ANRE, ANCOM, ”locurile unde salarii de 11.000 de euro lunar se cumulează cu pensii adesea speciale”.

”ALERTĂ! Au introdus acum excepţii pentru speciali de la interdicţia cumului pensiei cu salariul şi este la votul final în plenul Camerei Deputaţilor în câteva minute. Ce înseamnă asta? Că dacă o doamnă îngrjitoare de la grădniţă de exemplu va vrea să continue să îngrijească copiii mici şi la pensie va trebui să aleagă între pensia de aproximativ 1300 de RON şi salariul de 1900 de RON net şi va putea primi doar una din cele două surse de venit DAR Ciucă va putea păstra pensia specială şi salariul, Academia Română nu va avea nici o problemă şi tocmai au băgat acum excepţii şi pentru BNR, ANRE, ANCOM, locurile unde salarii de 11.000 de euro lunar se cumulează cu pensii adesea speciale. Şi ei au obţinut astăzi cu câteva telefoane excepţie specială pentru speciali”, a scris deputatul Oana Ţoiu.

Potrivit Libertatea, PSD și PNL au motivat introducerea amendamentului prin faptul că persoanele alese în funcții publice „ocupă poziții-cheie în guvernare și administrație și sunt responsabile de luarea deciziilor în numele cetățenilor și sunt învestite direct de către cetățeni”.

„O astfel de numire excede un simplu raport de muncă, numirea fiind o exercitare a puterii cetățenilor de a fi reprezentați și de a desemna un mandatar pentru luarea deciziilor. Cumularea pensiei cu salariul poate reprezenta un stimulent pentru ca persoanele competente să se implice în viața politică și să rămână în funcții publice. Acest lucru poate contribui la atragerea și menținerea unor profesioniști valoroși în domeniul guvernării și administrației publice, asigurând astfel o bunăstare și stabilitate pentru societate”, susțin reprezentanții coaliției de guvernare.

În privința mandatelor persoanelor care ocupă funcții publice de autoritate, „încetarea acestui mandat ca urmare a neîndeplinirii obligaţiei privind exprimarea opţiunii cu privire la suspendarea plăţii pensiei pe durata exercitării funcţiei este incompatibilă cu dispoziţiile constituţionale”.

Amendamentul depus de parlamentarii PSD și PNL prevede că ”persoanele care exercită un mandat în cadrul autorităților administrative autonome aflate sub control parlamentar și care se finanțează integral din venituri proprii generate ca urmare a desfășurării de activități și operațiuni specifice pot cumula pensia cu veniturile astfel realizate până la finalizarea mandatului în exercițiu la data intrării în vigoare a prezentei legi”.

Sunt, însă, și alte modificări ale proiectului de reformare a pensiilor speciale care amână cu mulți ani schimbările majore din sistem.

Până în 2028, la calculul vechimii de 25 de ani sunt încă acceptate perioadele din funcțiile de judecător financiar, procuror financiar sau consilier de conturi la secția jurisdicțională a Curții de Conturi, avocat, notar, personal de specialitate juridică în fostele arbitraje de stat, grefier cu studii superioare juridice, consilier juridic sau jurisconsult, conform anexei nr. 4 la Legea nr. 303/2022, cu modificările şi completările aduse prin prezenta lege.

În 2023 se permit cinci ani adăugați, în 2024 – 4 ani, până la un an în 2028.

De asemenea, tot ministrul Budăi spunea că toate pensiile vor fi calculate în baza contributivității, luându-se în considerarea la baza de calcul întreaga vechime (de 25 de ani, pentru toți), însă se ajunge la asta abia peste 20 de ani, în 2043.

Până în iulie 2024, pensiei va fi calculată în funcție de veniturile din ultimele 12 luni. Baza de calcul va cuprinde toți cei 25 de ani de muncă peste 20 de ani, în 2043.

O altă promisiune a ministrului Muncii, Marius Budăi, dar și a fostului premier Nicolae Ciucă: impozitarea cu 30% a unei părți din pensiile speciale. În cele din urmă, notează publicația citată, acest impozit a ajuns la 15 sau 10%.

În ceea ce privește pensiile militare, și aici măsurile sunt introduse treptat. Astfel, pensionarea standard la 65 de ani va fi aplicată peste 12 ani. Vârsta standard de pensionare de 60 de ani va fi aplicată din 2030.

La fel ca în cazul pensiilor magistraților, baza de calcul folosită pentru pensiile militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute  din ultimele 12 luni până în iulie 2024. Tot peste 20 ani, adică în 2043, baza de calcul va fi vechimea de 25 de ani, deși pentru restul salariaților stagiul minim de cotizare este de 35 de ani.

Europa Liberă mai notează că la împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzute de sistemul public de pensii, funcţionarii publici parlamentari care au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 25 ani în structurile Parlamentului, beneficiază de pensie de serviciu în cuantum de 65% din baza de calcul reprezentată de media veniturilor brute realizate în ultimele luni înainte de data pensionării, conform eșalonării. Pensia acordată nu poate depăşi nivelul salariului de bază brut, inclusiv sporurile corespunzătoare funcţiei deţinute sau funcţiei asimilate.

În ceea ce privește economiile făcute la buget, acestea sunt secrete, după cum a spus reprezentantului Guvernului la dezbaterile din cameră când i s-a cerut să spună impactul bugetar. „S-a făcut un impact, dar există un articol în contract privind confidențialitatea datelor”, a fost răspunsul directorului din Ministerul Finanțelor.

De altfel, reprezentanții USR au anunțat că a fost refuzată, din nou, înaintea votului, cerererea USR pentru acces la calculul de impact bugetar făcut de Banca Mondială. “Am semnalat că e necesar acest impact pentru ca proiectul să fie constituțional și au obligația de a-l prezenta parlamentarilor înainte de vot”, a mai transmis USR.

Erată: Acest articol scria inițial, că vechimea minimă pentru pensionare în funcția de judecător, procuror urcă la 25 de ani, comparativ cu 20 în prezent, abia din 2029. Corect și complet este că, în prezent, vechimea minimă în funcția de judecător, procuror este acum de 20 de ani, dar pentru pensionare sunt necesari tot 25 de ani vechime. Diferența de până la 5 ani poate veni din funcțiile asimilate de judecător financiar, procuror financiar sau consilier de conturi la secția jurisdicțională a Curții de Conturi, avocat, notar, personal de specialitate juridică în fostele arbitraje de stat, grefier cu studii superioare juridice, consilier juridic sau jurisconsult. Această diferență va scădea treptat, până în 2028, iar din 2029 vechimea minimă minimă în funcția de judecător, procuror urcă la 25 de ani, de la 20 de ani în prezent.

Erată 2: Acest articol conținea inițial informația că vârsta de pensionare a magistraților rămâne neschimbată încă 5 ani, ceea ce este incorect. Perioada de grație de 5 ani inclusă printr-un amendament se referă doar și numai la magistrații care anul acesta îndeplinesc criteriul de vârstă de 25 de ani. Amendamentul prevede că ei pot opta până în 2029 dacă ies sau nu din sistem, pentru a nu exista în acest moment o depopulare a sistemului. Cu toate acestea, derograrea nu se aplică și magistraților care anul acesta au 24 de ani vechime.

Comentarii

    • Adică votezi și PSD și PNL și AUR și USR. Că dacă nu votezi atunci se distribuie proporțional la partidele parlamentare

    • Votanții ar grebui toți să contribuie la Bugetul de stat, cu impozite. Nu plătești impozite, marș afară din ecuație.
      Si Romanica nu duce lipsa de milogi la stat, fiasporeni si alti inutili care își dau cu părerea electorală. Mare greșeala .

    • Gresesti daca nu mergi la vot,clasa politica se bucura ca nemultumitii numai vor sa voteze. Populatia Romaniei are 19 mil din care x cu dreptul de vot,astfel fiecare senator sau deputat ii revin un nr de voturi exprimate la urne sau ne-exprimate de cei care stau acasa. Fiecare partid are un nucleu dur pe care se bazeaza. Stand acasa votul tau se redistribuie,vrei nu vrei.
      Eu dupa 30 de ani de votat numai cu dreapta o sa merg si voi vota 2 partide,astfel votul o sa fie nul si nu o sa mai participe la redistribuire.
      O astept pe alina gorghiul in cabina de vot sa nu-i mai dau votul meu,dansa :),era cap de lista pe Timis,dar mai sunt predoiul,bode care vi-i las voua 🙂

  1. “au băgat acum excepţii şi pentru BNR, ANRE, ANCOM, locurile unde salarii de 11.000 de euro lunar se cumulează cu pensii adesea speciale.”
    😵
    Senzational acest concept de Supraoamenii cheie vizibil in retorica nazistă!
    😶
    O lege plină de flatulențe!
    Din cei cca 500.000 de cumularzi scapa cateva sute de mii trecuti la exceptii.
    Sigur ca sunt exceptii dar de ce sa fie trecuti la exceptii:
    – persoanele alese în funcţii de autoritate sau demnitate publică.
    Si cate exceptii!
    Fara numar!
    Nu ma refer la cei aflati in situatii de handicap, îngrijire șamd.
    Decat atata golanie mai bine cumularzilor li s-ar impozita pensiile si salariile cu 40% dupa implinirea varstei de 65 de ani la barbati respectiv 62 de ani la femei.
    Cred ca in mod natural singuri pleaca de la cascaval!
    Si printr-o singura masura!
    Faceti un studiu de caz pe veniturile din salariu ale unui judecator de CCR sau controlor de conturi de la Curtea de Conturi.
    Salariu 40.000 lei lunar.
    Pensie 30.000 lei lunar.
    40% impozit cu toate deducerile actuale: 20.000 lei.
    Natural se retrage daca va ajunge sa plateasca suma asta.
    Asa cum v-am spus cu exceptiile astea cu dedicatie scapa peste 250.000 de cumularzi.
    Sunt si multi altii cu pensii de 40 K , salarii de 80 K pe care legea îi ocoleste ca sunt la 75-80 de ani!
    Si din mila si de foame raman cumularzi cu venituri de 100.000 lei lunar!😵😵
    O lege exceptionala facuta de papagali pentru flatulenti!😡

    • Se aplica peste 5 ani,iar impactul bugetar este zero,de aceea este trecut la secret sa-i pacaleasca pe cei de la CE.
      Peste 4 ani o sa abroge legea si se vor intoarce la privilegiile lor,stati linistite 🙂

  2. 1. Militarii cu handicap nu își pot păstra pensia dacă își găsesc ceva de muncă, doar civilii sunt la excepții.
    2. Pensiile speciale ale ziariștilor nu se taie.
    3. Profesorii și medicii scapă de interdicția de cumul. E normal că doar votează cu USR!
    4. Să dea cel de sus ca USR-iștii, ei și copiii lor, să fie salvați de SMURD încadrat cu pomii de 65 de ani!

    • Singurul vinovat este cetățeanul,cetățeanul cel prost care votează un cetățean care trebuie sa f.. a cetățeanul votant. Si trebuie sa o facă bine ca altfel cetățeanul cel prost votează pe altul. Asa ca spor la f.. -u.. t și ciocul mic.

    • La fel este si cu impozitul la Bugetul de stat, dacă un pensionar militar munceste la pensie , part time, plateste impozit ca pentru 8 ore, iar pensionarii civili platesc doar corespunzator part time lucrat.
      Pensionari civili care majoritatea au lucrat in industrii ceausiste falimentare, pentru care ai primit apartamente gratis, medicatie hratuita, invatamant gratuit, si produceau Lăstun , spre exemplu,

      • Taci Dr..că armata lu peste nu a produs niciodată altceva decât..nimic.. Nici măcar securitate Rușii,turcii sau Ucrainii va fac praf in 10 ore. Maxim .fsio

    • Stai liniștit în pensia ta de 5000 de lei, trebuia să stai la armata la lucru daca poti lucra, latri degeaba, ocupați locul de munca al tinerilor pentru că sunteți privilegiati, de armata avem noi nevoie nu ai tras în viața ta un glonț da tu lucrezi in armata, tara lui papura voda, auzi tu pensii militare după 20 25 de ani de muncă, trântori pe banii cetățeniilor din Romania și din uniunea europeană!!!

  3. Un mare rahat românesc, la fel ca păcălelile de 30 de ani încoace! Trebuia interzicerea cumulului pensiei de stat cu salariul la stat, fără excepție! Excepțiile au permis aberațiile alea cu menținerea “profesioniștilor desăvârșiti” în sistem și știm cu toții cât de “desăvârșiti” au fost și unde a ajuns țara asta! Apoi idioțenia aia cu aleșii în funcții publice! Păi ei vin oricum la capatuiala, nu la făcut bine țării! Dacă nu le convine, să vezi câți se înghesuie să le ia locul la mălai! Concluzia este ca ori tai tot, ori nu schimbi nimic!

    • Votanții ar grebui toți să contribuie la Bugetul de stat, cu impozite. Nu plătești impozite, marș afară din ecuație.
      Si Romanica nu duce lipsa de milogi la stat, diasporeni si alti inutili care își dau cu părerea electorală. Mare greșeala .

    • Bun, să zivem că ai dreptate.
      Dar interzici cumulul, si apoi aștepți tineretul plimbăreț din loc in loc de munca sa ramana amgajat macar o luna.
      Trebuia o lege cu obligarea la munca ,daca nu toți pe linia întâi in Ucraina sa apere democratia occidentala de tăntălăii de rusnaci

  4. Nu știu de ce, aici pe site, toți nepricepuții si toți invidioșii își dau cu părerea. Ce câștigați bă voi dacă, se interzice cumulul sau daca se iau din banii magistraților ?
    De ce nu impuneți guvernului să ia măsuri să crească economia să se dubleze si salariile si pensiile ?
    Oricum, pentru proști a fost greu întotdeauna, în toate regimurile și in toate secolele !

  5. mai puneti un zero… 50 si 200… ce va face sa credeti ca dupa 34 de ani mai se amina 5, dar dupa 5 nu se va mai amina inca 20? trebuie facut, trebuie dres, trebuie infaptuit… doar la pensii speciale si cumulari trebuie aminari… specific rom, junghiuri politice… pascupaso usl nea traso…

  6. Prosteala ieftină de politician roman sau rus, dar ce nu înțeleg este cum , ăștia din UE sunt atât de prosti, de pun botul la vrăjeala de cocalari.
    Suntem de tot rasul, nu înțeleg cum de ne au primit in UE și vor sa ne mai dea și bani.

  7. Praf in ochi la prosti,pt ca pot, ce elimina si cind?Lege pt viitorii pensionari speciali ,asta pt ca prostii ,,e “multi si nu se sinchisesc

  8. Articolul este plin de informatii false. Oare chiar ati citit legile??? Varstele de pensionare ale magistratilor au fost crescute, exista o anexa. Persoanele care nu au deja 50 de ani si 25 de ani de vechime in magistratura anul acesta, nu se vor putea pensiona decat la 60 de ani. Cei 5 ani de pastrare a conditiilor de pensionare privesc persoane care indeplinesc deja conditiile de pensionare si legea le garanteaza ca acestea vor fi pastrate inca 5 ani, pentru a evita un val de pensionari care ar afecta justitia. Rusine pentru lipsa de corectitudine si profesionalism.

  9. Praf in ochi ! Pe langa incompetenta este si grup de interese organizat menit sa isi mentina puterea politica prin “mituirea” legala a puterii judecatoresti si controlul celei militare. Toate pensiile speciale trebuiau trecute pe contributivitate punct. Cu acordarea unui supliment de bun simt pentru limitarea unor drepturi si libertati fata de ceilalti angajati,

  10. Inca o marca teapa PNL+PSD…chiar credea cineva ca se va da o lege corecta in acest sens? Nici vorba, este o lege care sa scoata ochii celor de la EU sa le dea banii din PNRR.

  11. Ar trebui o actiune de masa in instanta impotriva acestor asa zisi parlamentari care fac legi in Romania: responsabilitatea lor principala la serviciu este sa faca legi, iar legile pe care le fac sunt neconstitutionale, asta insemnand ca nu sunt pregatiti pentru meseria asta sau o fac in mod voit asa ca sunt vinovati cu intentie. Oricare din cele 2 situatii nu ar trebui sa mai dea dreptul acestor indivizi sa mai legifereze in Romania (a doua varianta este chiar agravanta).
    Avand in vedere ca nu sunt pregatiti pentru jobul lor, sau sunt rau intentionati, nu au de ce sa-si primeasca salariile intregi, si nici pensiile speciale pe care si le protejeaza, pentru ca ei nu livreaza poporului legilslatia de care sunt responsabili sa o ofere poporului roman.

  12. Ca și în filmul de desene animate, făcut după nuvela lui George Orwell, anumitor inși, li se cuvine totul, pentru ca s-au cocoțat în vârf! Trebuie neapărat văzut filmul, ca este educativ, mai ales pentru romanii care votează de peste 30 de ani.

  13. niste jigodii ordinare! au schilodit romania! toti! incepand si continuand cu neocomunistii astia de isi zis azi pesedisti!!! golani! au vandut romania bucata cu bucata si acum vine ciolacu asta fostul merituos participant la revolutia din buzau sa ne cheme la “patriotismul economic”!!! mi am externalizat copiii. poate imi iau nevasta si ne ducem si noi “pe capul lor”. sa ramana marele comandant de osti ciuca si cu nenea asta care are carte de munca de la 37 de anisori pre numele lui ciolacu sa si incaseze pensiile speciale salariile indemnizatiile din munca prestata de saracii nepalezi indieni si altii ca ei. platiti cu salarii de rahat! si justitiabililor le transmit toate cele bune… dar sa se apuce de altceva ca justitia lor este o gluma proasta si nenorocita. romania este un stat esuat. a intrat de mult cu oistea in gard. ceea ce asa zisii pooliticieni se fac ca … fac este un blestem pentru noi romanii. raman niste tiriplici si niste agarici de tot rahatul.

  14. Mafia s a înfipt bine în pozițiile bănoase,și nu mai pleacă decât moarta Sper că asta da se și întâmple. Numa lor de hoți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *