Ce obligații au persoanele care realizează venituri din tranzacții de monede virtuale? ANAF publică un ghid, după ce sumele declarate au scăzut considerabil

criptomonede sursa foto: Pexels

Persoanele care realizează venituri din transferul de monedă virtuală au obligația de a declara aceste venituri, iar impozitul pe venit datorat se calculează de către contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra câștigului. Precizările sunt făcute de Agenția Naționalã de Administrare Fiscală, care a publicat un material informativ privind tratamentul fiscal al veniturilor realizate de persoanele fizice din transferul de monedă virtuală.

Introducerea regulilor pentru declararea și impozitarea veniturilor din tranzacțiile cu criptomonede a dus la prăbușirea sumelor declarate, dar și a impozitelor încasate de stat pe seama acestor tranzacții, arată o analiză Economedia. De 25 de ori mai puțini contribuabili au declarat venituri din tranzacții cu monede virtuale, de la an la an, iar încasările statului s-au redus de 20 de ori. De fapt, doar 1300 de români au declarat anul trecut astfel de venituri.

Agenția Națională de Administrare Fiscală a elaborat și publicat Broșura privind tratamentul fiscal al veniturilor realizate de persoanele fizice din transferul de monedã virtualã, disponibilã pe site-ul www.anaf.ro, în secțiunea Asistențã contribuabili.

Persoanele care realizează venituri din transferul de monedã virtuală au obligația de a declara aceste venituri prin completarea și depunerea Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul I. Date privind veniturile realizatela organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, pânã la data de 25 mai, inclusiv, a anului urmãtor celui de realizare a venitului, conform Art. 114 alin. 2 lit. m) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal cu modificãrile și completãrile ulterioare.

Broșura precizează că impozitul pe venit datorat pentru aceste venituri se calculează de către contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra câștigului realizat, determinat ca diferenţă pozitivă între preţul de vânzare și preţul de achiziţie, inclusiv costurile directe aferente tranzacţiei.

Câștigul sub nivelul a 200 lei/tranzacţie nu se impozitează, cu condiţia ca totalul câștigurilor într-un an fiscal să nu depășească nivelul de 600 lei.

Termenul de plată a impozitului pe venit este termenul limită de depunere a Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul I. Date privind veniturile realizate.

Broșura poate fi consultată AICI

sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *