Cei mai mari CEO din Europa se tem de ce este mai rău: „Vedem că se formează o mare recesiune”

crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay

Directorii executivi ai unora dintre cele mai mari companii europene prevăd o recesiune semnificativă în Europa, în contextul în care zona euro se confruntă concomitent cu șocuri economice din cauza războiului din Ucraina și o creștere a prețurilor alimentelor și energiei exacerbată de conflict, împreună cu un șoc de aprovizionare din cauza politicii „zero Covid” a Chinei, scrie CNBC.

Aceste lucruri au generat îngrijorări cu privire la „stagflație” – un mediu de creștere economică scăzută și inflație ridicată – și eventuala recesiune.

„Cu siguranță, vedem o mare recesiune în curs de dezvoltare, dar exact asta vedem – este în devenire. Există încă o cerere majoră din cauza crizei Covid pe care tocmai suntem pe cale să o părăsim”, a declarat Stefan Hartung, CEO al gigantului german de inginerie și tehnologie Bosch.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Hartung a remarcat în special cererea persistentă a consumatorilor pentru aparate de uz casnic, scule electrice și vehicule, dar a sugerat că aceasta se va disipa.

„Asta înseamnă că, pentru o anumită perioadă de timp, această cerere va fi în continuare acolo, chiar dacă vedem creșterea dobânzii și creșterea prețurilor, dar la un moment dat nu va fi doar o criză de ofertă, va fi, de asemenea, o criză a cererii și, cu siguranță, suntem într-o recesiune profundă”, a adăugat el.

Inflația din zona euro a atins un nivel record de 7,5% în martie. Până în prezent, Banca Centrală Europeană a rămas mai conciliantă decât colegii săi, cum ar fi Banca Angliei și Rezerva Federală a SUA, care au început deja să majoreze ratele dobânzilor în încercarea de a controla inflația.

Cu toate acestea, BCE se așteaptă acum să încheie achiziții nete de active în cadrul APP (programul de achiziție de active) în trimestrul al treilea, după care va avea loc să înceapă înăsprirea monetară, în funcție de perspectivele economice.

Economistul-șef de la Berenberg, Holger Schmieding, a declarat într-o notă vineri că riscurile pe termen scurt înclină către scădere economică în Europa.

„Înrăutățirea blocajelor din China și cheltuielile prudente ale consumatorilor ca reacție la prețurile ridicate la energie și alimente ar putea cauza cu ușurință o contracție temporară a PIB-ului zonei euro în trimestrul II”, a spus Schmieding.

„Un embargo imediat asupra importurilor de gaze din Rusia (foarte puțin probabil) ar putea transforma asta într-o recesiune mai gravă. Dacă Fed greșește și catapultează SUA direct de la boom la explozie (putin probabil, dar nu complet imposibil), o astfel de recesiune ar putea dura până în anul viitor”, spune el.

Cu toate acestea, Schmieding a sugerat că zona euro va intra probabil în recesiune doar „dacă mai rău va veni cel mai rău”, iar aceasta nu este o așteptare de bază.

Mark Branson, președintele autorității germane de reglementare financiară BaFin, a declarat că orice escaladare militară în Ucraina sau întrerupere ulterioară a aprovizionării cu energie ar putea prezenta riscuri serioase pentru creșterea în cea mai mare economie a Europei, sectoarele industriale fiind deosebit de vulnerabile.

„Vedem deja că creșterea este în jur de zero în multe jurisdicții, inclusiv aici, și este vulnerabilă. Este, de asemenea, vulnerabilă la șocurile actuale legate de Covid”, a spus el.

„Avem inflația care va trebui abordată și va trebui să fie abordată acum, așa că acesta este un cocktail dificil pentru economie”, spune Branson.

„Mediu de afaceri provocator”

Slawomir Krupa, CEO adjunct la Societe Generale, a declarat joi pentru CNBC că creditorul francez monitorizează îndeaproape imaginea macroeconomică și riscul așteptărilor inflaționiste în creștere asupra macroeconomiei într-o recesiune.

Ola Kallenius, CEO al Mercedes-Benz, a mai spus săptămâna trecută pentru CNBC că situația din China și războiul din Ucraina creează un „mediu de afaceri provocator” pentru producătorul german de automobile de lux în trei moduri distincte.

„Pe de o parte, avem deficitele în curs asociate în principal cu semiconductori. În plus, există acum noi blocaje în China, cea mai mare piață a noastră, care ne vor afecta în China, dar ne pot afecta și lanțurile de aprovizionare din întreaga lume și, în plus, desigur, războiul din Ucraina, deci mediul de afaceri este o provocare”, a explicat el.

Comentariile sale au fost preluate de CEO-ul Volkswagen, Herbert Diess, care a declarat joi pentru CNBC că compania s-a confruntat și cu un „mediu provocator” din cauza Covid, a penuriei de cipuri și a războiului din Ucraina în primul trimestru.

CEO-ul Maersk, Soren Skou, a declarat joi că cea mai mare companie de transport maritim din lume urmărește și riscurile de recesiune, în special în Statele Unite, dar nu se așteaptă ca acestea să iasă în prim-plan până la sfârșitul lui 2022 sau începutul lui 2023.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: