Cel mai mare consum energetic din ultimul an. Sursele clasice de generare a electricității, „turate” la maxim pentru a ține Sistemul Energetic Național, și tot avem nevoie de importuri

transelectrica, transformator energie, Foto: Transelectrica

Gerul de azi aduce un consum de electricitate – sinusoida de culoare roz – de 8.650 de MW, la orele dimineții (printre cele mai mari din ultimul an), în timp ce producția este de doar 7.650 de MW, fiind necesar un import de 1.000 de MW. Aproape toată producția vine din surse convenționale, apă, termo pe gaz, nuclear, termo pe cărbune, sursele noi și „verzi” fiind aproape inexistente azi, arată datele interactive Transelectrica. Cumulate, eolianul, fotovoltaicul și biomasa ating o producție de 260 MW, adică 3% din total producție.

Vântul a bătut ceva azi-noapte, dar, de dimineață, s-a oprit aproape de tot. Suprapus pe vârful de consum de dimineață, când oamenii se trezesc pentru a începe munca, se poate vedea brusc cum turbinele Hidrolectrica s-au activat imediat pentru a acoperi deficitul de producție de energie, aportul hidro crescând cu 50% în nicio oră, de la 2.000 de MW la peste 3.000 de MW.

Termocentralele pe gaz produc și ele spre maximul de capacitate din prezent- aproape de 2.000 de MW și chiar și termocentralele pe cărbune produc cât pot și ele – spre 1.000 de MW, aceasta fiind capacitatea din prezent, cu o mare parte din instalații închise, ca urmare a angajamentelor luate în fața UE, a ecotaxelor și a faptului că energia lor este cea mai scumpă, deci dificil de a găsit loc de desfacere în piață.

Episodul de ger este așteptat să mai țină azi și mâine, după care vremea începe să se încălzească, prin urmare SEN ar putea să iasă de sub presiune. Rămâne problema vântului. Dacă bate, atunci avem un aport semnificativ de electricitate ieftină, putând să și exportăm, dat fiind că România are o capacitate instalată de peste 3.100 de MW în eoliene. Când însă nu bate deloc, ca acum, rămâne presiunea pe Hidroeelctrica și pe termocentralele pe gaz pentru a echilibra sistemul.

Foto: Transelectrica

Comentarii

  1. Așa se întâmplă în fiecare an. Nu e ceva nou. Situație similară cu cea din 9 si 10 februarie anul trecut sau chiar anul acesta in 12, 17 ianuarie. Temperaturi negative aproape în toată țara, vântul aproape inexistent, import de până la 1500 MW.
    Dar dacă facem calculul, încă suntem pe plus luna aceasta, per total.
    De ce sunt jurnaliștii negativiști? De ce nu spuneți că în data de 2 ianuarie am exportat chiar și 2500 MW?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *