Centura Galați: Guvernul abrobă exproprieri la trei ani de la semnarea contractului / UMB ar fi trebuit să înceapă lucrările încă din 2022

Centura Galaţi Sursa foto: Pe Unde Merg

Guvernul aprobă exproprieri suplimentare pentru Centura „mare” a municipiului Galați, un contract de 705 milioane lei semnat în vara anului 2020, dar fără lucrări începute la trei ani de la semnare. Joi, 13 iulie, Executivul va aviza exproprieri pentru 275 de imobile cu o suprafață totală de aproape 700.000 mp. Tot la Galați, se lucrează la centura „mică” DJ 251 M, contract de aproximativ 40 milioane de euro pe care îl derulează CJ Galați. Această variantă ar urma să fie terminată în primăvara anului viitor. De asemenea, între Drumul Expres Galați – Brăila și Centura Galați (contractul UMB) va fi construit un Drum Expres de 7 km.

Centura „mare” de la Galați este o șosea cu o lungime de 33 de kilometri pe care UMB trebuie să o construiască până în octombrie 2026. Este un proiect finanțat de la Bugetul de Stat cu 12 luni pentru etapa de proiectare și 42 de luni pentru execuție. Ordinul pentru etapa de proiectare s-a dat în aprilie 2022, prin urmare lucrările ar trebui să înceapă totuși, în această vară după ce se fac exproprierile suplimentare. Primele exproprieri se făceau în 2022 pentru 1,7 milioane mp. și 655 de imobile (detalii aici).

Pentru exproprieri, Proiectul de Hotărâre de Guvern pe care l-a realizat Ministerul Transporturilor prevede un buget de 18 milioane lei. „Varianta de ocolire Galaţi va realiza legătura între DN 25  Galaţi – Tecuci, DJ 251 Galaţi-Smârdan, DN 26 Galaţi – Oancea, DN 24D Galaţi – Giurgiuleşti, astfel încât traficul de tranzit va fi scos din municipiul Galaţi. Varianta de ocolire Galaţi se desprinde din DN 25 prin nodul rutier Traian, supratraversează DN 25 şi calea ferată Tecuci – Galaţi, traversează Văile Brănistea şi Odobescu, apoi Valea Rusca Mare, după care se îndreaptă spre nord-vest, pe la originea Văii Obreja iar de aici spre sud-est traversând Balta Malina, la sud de localitatea Smârdan. După traversarea DJ 251, varianta de ocolire se îndreaptă spre nord – est apoi printr-o curbă la dreapta  cu R= 4000 m şi un aliniament de trece de pe zona de platou în Câmpia Brăteşului şi a Prutului. În continuare, printr-o altă curbă la dreapta cu R=4000 m, trece la nord de Lacul Brateş, îndreptându-se spre DN 2B, respectiv, Vama Giurgiuleşti.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Pentru continuarea lucrărilor la obiectivul de investiție mai sus menționat, este necesară ocuparea unei suprafețe suplimentare de teren cu sau fără investiţii, respectiv suprafața totală de 679.825 mp, aferentă unui număr de 275 imobile, pentru care este necesară declanșarea procedurii de expropriere. Precizăm că aceste imobile, deși fac parte din coridorul de expropriere al lucrării utilitate de publică de interes național “Varianta de ocolire Galaţi”, din cauza lipsei planurilor parcelare nu au putut fi identificate la momentul aprobării  Hotărârii Guvernului nr. 345/2022 privind declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional “Varianta de ocolire Galaţi”, arată Nota de Fundamentare.

Despre cum CNAIR a uitat să lege Centura Galați cu Drumul Expres Brăila – Galați, Economedia a scris aici.

CNAIR promitea șantier deschis în 2022

La semnarea contractului cu UMB, oficialii îşi exprimau dorinţa ca durata proiectării să fie redusă (prevăzută la 12 luni) şi, implicit, lucrările să înceapă mai repede. Doar că, după nouă luni de la semnarea contractului, CNAIR estimează că de-abia în septembrie 2021 va reuşi să emită Ordinul pentru Începerea etapei de proiectare, iar de anul viitor şi lucrările, potrivit unui răspuns la solicitarea Economedia.

„Se estimează că Ordinul de Începere pentru faza de proiectare a VO Galați va fi emis în septembrie 2021. Perioada de proiectare (care include aprobarea PT și DE, precum și obținerea Autorizației de Construire) este 12 luni de la data de începere. Ulterior finalizării perioadei de proiectare și obținerii Autorizației de construire, va fi emis ordinul de începere pentru lucrări și va fi predat amplasamentul Antreprenorului. Finanțarea obiectivului VO Galați este inclusă în Bugetul de Stat, la Obiective de investiții noi, iar în 2021 a fost prevăzută în program, cu valoarea de 11.000.000 lei”, a transmis Compania de Drumuri pentru Economedia în 2021.

Pe traseul de 33 de kilometri sunt 34 de poduri și pasaje cu o lungime totală de 4,4 kilometri. UMB a câștigat contractul cu o ofertă de 705 milioane lei, mult sub estimarea CNAIR de 900 milioane. Rămâne de văzut dacă cel mai puternic drumar din România se va putea încadra în costurile estimate acum 4 ani.

Podul hobanat pe Centura mică a Galațiului:

https://www.youtube.com/watch?v=Nqyn938Zgp0

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. CJ Galati are vreo “vina”?
    Se prezuma ca au fost mari interese imobiliare.😮
    Merci,

    • Ești dus, omule! Ia vezi cine era ministru în 2021 când au început problemele conform articolului (asta dacă l-ai citit).

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.