Cererea pentru exporturile UE de grâu a crescut după întreruperea livrărilor din Ucraina şi Rusia

grau cereale recolta agricultura Sursa foto: Pixabay

Cererea pentru exporturile UE de grâu a crescut săptămâna aceasta iar tendinţa ar urma să continue, deoarece conflictul militar întrerupe livrările din Ucraina şi Rusia, au declarat traderii pentru Reuters, scrie Agerpres.

Ucraina şi Rusia sunt responsabile pentru mai mult de 30% din comerţul mondial cu grâu, 32% în cazul orzului, 20% în cazul porumbului şi peste 50% în cazul uleiului de floarea soarelui şi a seminţelor oleaginoase.

„Săptămâna aceasta am văzut vânzările masive de exporturi UE, din România, Bulgaria, Franţa, Germania, Polonia şi alte ţări din blocul comunitar. Un final rapid al luptelor din Ucraina ar fi necesar pentru a permite revenirea la normal a livrărilor din Ucraina şi Rusia. Cum asta nu se întâmplă, se cumpără masiv pentru înlocuirea livrărilor”, susţine un trader.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Vânzările de grâu rusesc au scăzut semnificativ din cauza închiderii porturilor, a lipsei navelor dispuse să meargă în porturile ruseşti şi a impactului sancţiunilor, chiar dacă rămâne deschis Novorossiisk, cel mai mare port rusesc la Marea Neagră, explică traderii.

„Piaţa grâului din UE merge strună, cererea fiind extrem de ridicată pentru livrări, în special către importatorii din Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi Marea Mediterană. Este dificil să faci o estimare completă dar cred că vorbim de sute de mii de tone vândute săptămâna aceasta”, adaugă alt trader.

În Bulgaria, creşterea exporturilor de grâu provoacă îngrijorări că furnizorii locali rămân fără stocuri suficiente.

În Ungaria, ministrul Agriculturii, Istvan Nagy, a anunţat că vor fi interzise cu efect imediat toate exporturile de cereale din cauza creşterii preţurilor, în urma invaziei ruse în Ucraina.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a provocat o creştere a preţului grâului la cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani, costurile fiind suportate de consumatorii de pâine. Conflictul a afectat semnificativ comerţul din porturile de la Marea Neagră, iar la bursa de cereale de la Chicago, cotaţiile futures grâului înregistrau o creştere de 40%, sporind temerile privind inflaţia globală a produselor alimentare, deja la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.

Julie Marshall, purtător de cuvânt al Programului Alimentar Mondial, a avertizat că întreruperea livrărilor din Ucraina şi Rusia va eroda securitatea alimentară a milioane de persoane, cele mai vulnerabile fiind ţările din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, din cauza dependenţei lor de importuri.

Şi preţurile la gaze şi petrol au crescut din cauza sancţiunilor impuse Rusiei, în timp ce costurile transportului de marfă şi ale materiilor prime crescuseră deja semnificativ, din cauza perturbărilor din lanţul de aprovizionare, în urma pandemiei.

Chiar şi consumatorii din două dintre cele mai mari naţiuni producătoare de grâu – Canada şi Statele Unite – plătesc preţul.

„Din păcate, pe termen scurt şi mediu, inflaţia produselor alimentare şi costul produselor de panificaţie în SUA vor creşte şi mai mult, afectându-i pe cei mai vulnerabili din societatea noastră”, a afirmat Robb MacKie, preşedinte şi director general al Asociaţiei brutarilor americani.

Conform datelor IGC (Consiliul Internaţional al Cerealelor), livrările în UE, Rusia, Statele Unite, Canada, Ucraina, Argentina, Australia şi Kazahstan ar urma să scadă la 57 de milioane de tone până la finalul sezonului 2021/2022, cel mai redus nivel din ultimii nouă ani.

Seceta din 2021 a dus la deja la scăderea livrărilor grâului de primăvară iar acum cumpărătorii globali, care depindeau de livrările de la Marea Neagră, ar putea achiziţiona grâu din Canada şi să concureze cu morile locale, a avertizat Joe Girdner, preşedintele companiei canadiene Rogers Foods.

„Este un motiv de îngrijorare semnificativ. Şi problema va fi dacă această situaţie va dura”, a declarat Girdner, referindu-se la invadarea Ucrainei de către Rusia.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: