China a anulat discursul video al președintelui Consiliului European la deschiderea unei importante expoziții comerciale. Charles Michel urma să critice “războiul ilegal” al Rusiei în Ucraina și să facă apel la reducerea dependenței comerciale a UE față de China

charles michel summit ue oct 2022 - facebook Sursa foto: Facebook/Charles Michel

Autoritățile chineze care se află în spatele unei importante expoziții comerciale din Shanghai au anulat un discurs de deschidere al președintelui Consiliului European care urma să critice “războiul ilegal” al Rusiei în Ucraina și să facă apel la reducerea dependenței comerciale a UE față de China, au declarat trei diplomați europeni pentru Reuters.

Videoclipul înregistrat al lui Charles Michel trebuia să fie difuzat vineri la deschiderea expoziției internaționale de importuri din China. Au ținut, însă, discursuri alți lideri mondiali și șefilor de organizații internaționale, inclusiv președintelui chinez Xi Jinping.

Diplomații, al căror nume nu poate fi dezvăluit din cauza caracterului sensibil al subiectului, au declarat pentru Reuters că au fost surprinși că discursul a fost eliminat.

“Președintele Michel a fost invitat să se adreseze celui de-al 5-lea Forum Hongqiao/CIIE din Shanghai”, a declarat pentru Reuters Barend Leyts, un purtător de cuvânt al lui Michel. “Așa cum au cerut autoritățile chineze, am furnizat într-adevăr un mesaj preînregistrat care, în cele din urmă, nu a fost difuzat. Am abordat această problemă prin canalele diplomatice normale”.

Niciunul dintre coorganizatorii expoziției, Ministerul Comerțului din China și guvernul orașului Shanghai, nu a răspuns la solicitările de comentarii ale Reuters. Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a negat că ar fi avut cunoștință de această problemă.

“Nu sunt la curent cu situația relevantă”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, în cadrul unei conferințe de presă obișnuite la Beijing. “Nu pot să comentez pe această temă”.

Printre ceilalți demnitari care au luat cuvântul la ceremonie după Xi se numără directorul general al Fondului Monetar Internațional, directorul general al Organizației Mondiale a Comerțului și președinții Indoneziei, Sri Lankăi și Belarusului, potrivit site-ului oficial al expoziției.

Alexander Lukașenko din Belarus este un aliat ferm al președintelui rus Vladimir Putin, iar țara sa a găzduit mii de soldați ruși înainte și în timpul a ceea ce Moscova numește “operațiunea sa specială” din Ucraina.

Discursul președintelui Consiliului European ar urma să fie puternic criticat de “războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei” și să spună că Europa învață “lecții importante” din acesta, potrivit unor extrase din discurs furnizate de diplomații UE.

Europa a fost excesiv de dependentă de Rusia în ceea ce privește combustibilii fosili, ceea ce a dus la un dezechilibru comercial, ar fi urmat să spună Michel.

“În Europa, dorim un echilibru în relațiile noastre comerciale… pentru a evita dependența excesivă”, potrivit diplomaților familiarizați cu ceea ce urma să spună acesta. “Acest lucru este valabil și pentru relațiile noastre comerciale cu China”.

De asemenea, Michel ar fi urmat să ceară Chinei să facă mai mult pentru a pune capăt vărsării de sânge din Ucraina.

China a refuzat în mod constant să critice agresiunea Rusiei, care a devastat orașe din Ucraina și a ucis mii de soldați și civili de când a început la 24 februarie.

“China are un rol în folosirea influenței sale pentru a opri războiul brutal al Rusiei… prin așa-numitul parteneriat “fără limite” cu Rusia”, ar fi urmat să spună Michel, referindu-se la un pact anunțat de Xi și Putin la Beijing înainte de începerea războiului. “Voi, China, puteți ajuta să puneți capăt acestui lucru”.

Atât Xi, cât și Michel, sunt așteptați să participe și să se întâlnească la summitul șefilor de stat din cadrul G20 de la Bali, marțea și miercurea viitoare.

Președintele Consiliului European este unul dintre oficialii de rang înalt ai Uniunii Europene, al cărui rol include reprezentarea blocului la summiturile internaționale și la summiturile bilaterale cu alți șefi de stat.

Începând din 2019, UE a considerat oficial China ca fiind un partener, un concurent economic și un rival sistemic.

Serviciul de politică externă al UE a declarat într-un document de luna trecută că Beijingul ar trebui acum să fie considerat în primul rând un concurent care promovează “o viziune alternativă a ordinii mondiale”.

  

 

Sursa foto: Facebook/Charles Michel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *