China are un deficit de finanţare de aproape 1.000 de miliarde de dolari

dolari-bani-Pexels

China are un deficit de finanţare de aproape 1.000 de miliarde de dolari, potrivit analiştilor, care anticipează că Beijingul va fi nevoit să se împrumute pentru a suplini veniturile insuficiente, transmite CNBC, citat de News.ro.

”Cel mai recent val de Omicron şi restricţiile larg răspândite, în vigoare de la mijlocul lunii martie, au dus la o scădere bruscă a veniturilor guvernamentale, inclusiv a veniturilor din vânzările de terenuri”, a declarat Ting Lu, economist-şef pentru China la Nomura, şi o echipă de analişti, într-un raport de săptămâna trecută.

Ei estimează un deficit de finanţare de aproximativ 6.000 de miliarde de yuani (895,52 miliarde de dolari) – o scădere de aproximativ 2.500 de miliarde de yuani a veniturilor din cauza rambursărilor de taxe şi a producţiei economice mai slabe şi alte 3.500 de miliarde de yuani din veniturile din vânzările de terenuri pierdute.

”O mare parte din „măsurile de stimulare”, fie că este vorba de obligaţiuni guvernamentale speciale sau de împrumuturi incrementale din partea băncilor politice, vor fi folosite doar pentru a umple acest deficit de finanţare”, au spus analiştii Nomura.

Potrivit analiştilor,suma de 3.500 de miliarde de yuani va fi greu de completat, aceştia enumerând mai multe măsuri, de la utilizarea depozitelor fiscale la creşterea împrumuturilor, care ar putea fi folosite pentru a compensa deficitul.

Datele economice pentru aprilie au arătat o încetinire a creşterii, din cauza efectului negativ al restricţiilor legate de Covid.

Premierul Li Keqiang a declarat în timpul unei întâlniri rare la nivel naţional de săptămâna trecută că, în unele privinţe, dificultăţile au fost mai mari decât în ​​2020.

Chiar înainte de cel mai recent focar de Covid, vânzările de terenuri, o sursă semnificativă de venituri ale autorităţilor locale, s-au prăbuşit în urma măsurilor luate de Beijing împotriva dependenţei mari a dezvoltatorilor imobiliari de datorii.

Autorităţile locale sunt, de asemenea, responsabile pentru implementarea reducerilor de taxe şi a rambursărilor pe care Beijingul le-a anunţat pentru a sprijini creşterea.

Banca japoneză şi analiştii de la alte firme nu au împărtăşit cifre specifice cu privire la cât de mult ar putea fi nevoie de datorii suplimentare. Dar ei au subliniat o presiune tot mai mare asupra creşterii, care ar necesita mai mult sprijin prin împrumuturi.

Fără reduceri de taxe şi rambursări, Ministerul Finanţelor a declarat că veniturile fiscale locale au crescut cu 5,4% în primele patru luni ale anului, faţă de un an în urmă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *