China: Creșteri solide pentru exporturi. Fabricile și-au reluat activitatea, iar problemele logistice s-au atenuat, după relaxarea unora dintre restricțiile de pandemie

China Sursa foto: Pexels

Exporturile Chinei au înregistrat o creştere solidă în mai, un semn încurajator privind creşterea celei de-a doua economii mondiale, după ce fabricile şi-au reluat activitatea şi problemele logistice s-au atenuat, în urma relaxării unor restricţii în Shanghai, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Şi importurile au crescut pentru prima dată în ultimele trei luni, dar perspectivele comerciale ale Chinei sunt în continuare afectate de riscurile globale, inclusiv de costurile ridicate cu materiile prime, incertitudinile provocate de războiul din Ucraina şi încetinirea cererii externe. Redresarea producţiei în alte ţări şi schimbarea tendinţei cheltuielilor globale de la bunuri la servicii ar putea de asemenea afecta cererea de bunuri “made în China”.

Exporturile Chinei au crescut cu 16,9% în mai, faţă de perioada similară din 2021, cel mai rapid ritm de creştere din ianuarie 2021, şi mai mult decât dublu faţă de estimările analiştilor, de 8%. În aprilie, exporturile au urcat cu 3,9%.

Pe de altă parte, importurile au crescut cu 4,1% în mai, primul avans din ultimele trei luni, în timp ce analiştii se aşteptau la o expansiune de 2%.

“În mai, au fost remediate problemele din lanţurile de aprovizionare şi cele logistice, astfel încât din punct de vedere al furnizării factorii care au afectat exporturile în aprilie s-au atenuat în mare măsură, ducând la creşterea solidă din mai”. Dar importurile, deşi au depăşit estimările, încă reflectă cererea internă redusă, a apreciat Zheng Houcheng, directorul Yingda Securities Research Institute.

Activitatea economică s-a redus semnificativ în aprilie, din cauza restricţiilor, care au dus la închiderea fabricilor şi a activităţii porturilor.

Luna trecută, China a înregistrat un excedent comercial de 78,76 miliarde de dolari, în timp ce analiştii se aşteptau la 58 miliarde de dolari, după un excedent de 51,12 miliarde de dolari în aprilie.

Economia Chinei a crescut în ritm anual cu 4,8% în primul trimestru din acest an, dar analiştii se aşteaptă ca restricţiile din Shanghai să afecteze semnificativ evoluţia din acest trimestru.

Sursa foto: Pexels