China oprește publicarea datelor privind șomajul în rândul tinerilor pe măsură ce economia se clatină

China Sursa foto: Pexels / Brett Sayles

China a încetat să mai publice cifrele privind șomajul în rândul tinerilor, care erau considerate de unii ca fiind un indiciu cheie al încetinirii economiei țării, transmite BBC.

Decizia se datorează schimbărilor survenite în a doua cea mai mare economie a lumii și în societatea sa, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului.

În luna iunie, rata șomajului în China pentru persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani din zonele urbane a atins un nivel record de peste 20%. De asemenea, banca centrală a țării a redus marți costul împrumuturilor, în încercarea de a contribui la stimularea creșterii economice.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Cifrele oficiale publicate marți au arătat că rata globală a șomajului din China a crescut la 5,3% în iulie.

În același timp, guvernul a anunțat că va suspenda temporar publicarea datelor privind șomajul în rândul tinerilor, dar nu a oferit niciun termen pentru această suspendare.

Un purtător de cuvânt al Biroului Național de Statistică a declarat că metoda de calcul a șomajului în rândul tinerilor trebuie regândită. “Economia și societatea sunt în continuă dezvoltare și schimbare. Activitatea statistică are nevoie de îmbunătățiri continue”, a declarat Fu Linghui într-o conferință de presă la Beijing.

Fu a lăsat să se înțeleagă că creșterea numărului de studenți cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani a afectat cifrele privind șomajul, însă China nu i-a considerat niciodată ca șomeri pe cei care urmează o formă de învățământ.

China a început să publice cifrele privind șomajul în rândul tinerilor în 2018. Cu toate acestea, în prezent, nu publică date privind situația ocupării forței de muncă a tinerilor din zonele rurale.

Suspendarea publicării cifrelor privind șomajul în rândul tinerilor a început imediat să fie subiect în trend pe platforma chineză de socializare Weibo.

Un utilizator a spus: “Îți acoperi gura și închizi ochii – chiar poate asta să rezolve problemele? Cu ocuparea flexibilă a forței de muncă, ocuparea lentă a forței de muncă și ocuparea independentă a forței de muncă, a lucra doar o oră înseamnă că nu ești șomer. Nu luați în serios statisticile de la Biroul de Statistică”. “Atâta timp cât nu anunț, atunci nimeni nu este șomer”, a spus o altă postare.

Anunțul a fost făcut în contextul în care redresarea economică post-pandemică a țării încetinește.

În cea mai recentă măsură luată de autorități pentru a stimula creșterea economică, Banca Populară a Chinei a redus marți, în mod neașteptat, ratele dobânzii cheie pentru a doua oară în trei luni.

Săptămâna trecută, China a raportat recent o scădere bruscă a exporturilor, în timp ce economia a alunecat în deflație, unde prețurile scad.

“Există un risc real ca economia să intre în recesiune dacă nu se intensifică în curând sprijinul politic”, a declarat Julian Evans-Pritchard de la Capital Economics într-o notă adresată investitorilor.

O altă problemă care provoacă îngrijorări majore cu privire la economia Chinei este piața imobiliară afectată de criză.

Luni, cel mai mare dezvoltator imobiliar privat din China, Country Garden, a avertizat că ar putea pierde până la 7,6 miliarde de dolari (6 miliarde de lire sterline) în primele șase luni ale anului.

Industria imobiliară din China a fost zguduită atunci când au fost introduse în 2020 noi reguli pentru a controla suma pe care marii dezvoltatori o pot împrumuta.

În anul următor, gigantul imobiliar chinez Evergrande a intrat în incapacitate de plată pentru datoriile sale masive, iar luna trecută a dezvăluit o pierdere totală de 581,9 miliarde de yuani (81,1 miliarde de dolari; 62 miliarde de lire sterline) pentru ultimii doi ani, notează analiza BBC.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: