China: Presa de stat publică mesaje de calmare, după căderea burselor, care au pierdut de joia trecută 1.500 miliarde dolari

Beijing sursa foto: Pixabay.com

Presa de stat din China a încercat miercuri să liniștească bursele, după ce o serie de decizii de înăsprire a reglementărilor a condus la căderi sensibile pe piețele financiare, scrie Le Figaro.

După un puternic recul, luni, bursele chineze și-au continuat căderea marți: Shanghai a închis în scădere cu 2,49%, Hong Kong a cedat 4,22%.

Această evoluție vine după o serie de reglementări care au vizat în principal giganții tehnologici, în special foarte profitabilul sector al educației private. „Această scădere (a burselor) este o ajustare structurală. Este puțin probabil ca această cădere să continue”, scria cotidianul economic de stat Securities Daily. Cu mesajul clar: investitorii nu trebuie să fie „foarte pesimiști”.

Investitorii chinezi sunt în număr mare persoane fizice sau pensionari care își plasează economiile pe burse, ceea ce exacerbează uneori tendințele. „Relansarea progresivă a economiei mondiale este o tendință clară. Ea nu poate fi blocată sau inversată de anumiți factori pe termen scurt”, arată Securities Daily, într-un editorial consacrat căderii burselor. Securities Times, un alt ziar economic de referință, vede în căderea burselor „o interpretare greșită” a politicilor Beijingului.

Potrivit noilor directive publicate de guvern, societățile care activează în domeniul educației private, începând cu foarte profitabila industrie a meditațiilor, trebuie să se înregistreze ca asociații non-profit. Acestea nu vor mai putea organiza cursuri în week-end, în zilele de sărbătoare națională sau în vacanțele școlare.

În ciuda comentariilor liniștitoare ale presei oficiale, bursele din China evoluau în scădere miercuri. Potrivit datelor agenției Bloomberg, bursele chineze au pierdut de joia trecută circa 1.500 de miliarde de dolari în termeni de capitalizare.

Pe lângă educația privată, Beijingul are în vizor și livrările de mâncare. Acest sector este dominat de giganții tech, deja vizați în ultimele luni de o înăsprire a reglementărilor.

În virtutea noilor directive, companiile de livrare de mâncare vor trebui să garanteze angajaților un salariu mai mare decât minimul legal și un orar de muncă rezonabil.

sursa foto: Pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *