Chiriile din Capitală au început să crească, după mai bine de un an de scăderi în pandemie (raport imobiliar)

Bucuresti, vedere aeriana, panorama Bucuresti, blocuri Sursa foto: Inquam Photos / Alberto Grosescu

Chiriile din Capitală au ȋnceput să crească, ȋn trimestrul trei al anului 2021, după mai bine de un an şi jumătate de scădere constantă, cauzată de pandemie, arată o analiză imobiliară citat de News.ro. Nivelul chiriilor din Bucureşti, ȋn T3 2021, este ȋncă la o diferenţă considerabilă, ȋn minus, faţă de aceeaşi perioadă a lui 2019, ȋnainte de ȋnceperea crizei sanitare – 22%.

“Chiriile pentru apartamentele de două camere sunt mai mari cu 14% ȋn T3 2021, faţă de T2, iar cele pentru trei camere, cu 8%”, arată compania.

Din analiza Investpoint reiese că nivelul chiriilor din Bucureşti, ȋn T3 2021, este ȋncă la o diferenţă considerabilă, ȋn minus, faţă de aceeaşi perioadă a lui 2019, ȋnainte de ȋnceperea crizei sanitare – 22%. Apartamentele de două şi trei camere, se ȋnchiriau, ȋn medie, cu 410 euro, respectiv 570 euro, ȋn urmă cu doi ani, faţă de 320 euro, respectiv 420 euro, ȋn prezent.

Comparativ, în trimestrul III 2020, un apartament de două camere se ȋnchiria, ȋn medie, cu 310 euro, iar unul cu trei camere cu 430 euro.

“Cererea pe partea de ȋnchirieri şi-a mai revenit ȋn ultimele două luni, din discuţiile avute cu agenţii imobiliari. Principalul motiv este redeschiderea cursurilor offline din cadrul universităţilor din Bucureşti, de la 1 octombrie. Ȋn mod tradiţional, ȋn ultima lună de vară şi prima de toamnă, studenţii ȋncep să caute chirii ȋn marile oraşe, deci pare că, ȋncet, ȋncet, revenim la normalitatea de dinainte de pandemie”, spune Cristian Nicola, CEO Investpoint.

Centrul (Victoriei, Romană, Unirii, Universitate) rămâne cea mai scumpă zonă din Capitală, din punct de vedere al chiriilor, urmat de zona de Nord. La polul opus se află localităţile de lângă Bucureşti, precum Chiajna-Roşu şi Popeşti-Leordeni.

Astfel, chiria unui apartament cu două camere în zona Piaţa Victoriei este 580 euro, în Herăstrău este 450 euro, iar în Piaţa Unirii este 490 euro. Chiria medie a unui apartament cu trei camere este de 750 euro în zona Victoriei, 640 euro la Unirii şi 590 euro la Universitate şi Herăstrău.

La polul opus, chiria unui apartament cu două camere în Militari, Prelungirea Ghenea sau Popeşti-Leordeni este 200 euro şi 170 euro în Chiajna-Roşu; în zona Apărătorii Patriei, preţul urcă la 220 euro. Chiria medie a unui apartament cu trei camere în Prelungirea Ghencea sau Militari este 260 euro şi urcă la 290 euro în Apărătorii Patriei; în Chiajna-Roşu, chiria la trei camere costă în medie 220 euro.

“Preţul mare al chiriilor din centru este dat de distanţa mică faţă de staţiile de metrou şi alte mijloace de transport ȋn comun, faţă de unităţile de ȋnvăţământ superior, de magazine, Centrul Vechi ş.a.m.d. Adică principalele atribute pe care le caută studenţii şi tinerii, ȋn general. Zonele din afara oraşului nu au aceste avantaje, ȋnsă, compensează printr-un număr mai mare de locuinţe noi, mai mult spaţiu verde şi linişte, fiind mai degrabă potrivite pentru familii”, completează Cristian Nicola, CEO Investpoint.

Sursa foto: Inquam Photos / Alberto Grosescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *