Analiză. Cine erau cei mai importanți parteneri de comerț ai Ucrainei înainte de invazia Rusiei? Printre efectele războiului: Creșterea prețurilor la produse agricole și alimente

agricultura, teren, tractor, agricol

 

Cei mai importanți parteneri de comerț ai Ucrainei înainte de Război erau Rusia și China, țări urmate de state din UE, Germania și Polonia. Adică țara invadatoare și un vechi aliat al Rusiei contribuiau semnificativ la comerțul Ucrainei. Datele au fost prezentate într-o statistică publicată de echipa Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează și proiectul de cercetare COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor. 

Datele sunt cele aferente anului 2019, înainte de războiul pornit de Rusia în Ucraina.

Astfel, în anul de referință, Rusia reprezenta 9,5% din exporturile Ucrainei și 12% din importuri, iar China avea 8% din exporturi și 13,3% din importuri. Parteneri comerciali importanți pentru Ucraina înaintea invaziei erau și Germania, Italia, Polonia, Belarus sau Ungaria.

May be an image of text that says "Ponderea țărilorîn comerțul exterior al Ucrainei (2019) OEC ofEconom Complexity Export(%) Rusia China Import( 9,5% China 8,0% Germania Rusia 13,3% 6,2% Polonia Germania 12,0% 5,5% Italia 9,6% Polonia 5,2% Turcia 9,4% 4,8% Belarus Egipt 7,5% 4,3% Ungaria India 4,3% 3,9% SUA 4,0% Olanda 3,7% Turcia 3,9% Ungaria 3,5% Italia Alte țări: 45,3% 3,5% Cehia 2,8% Alte țări: 29,8% 49,5 miliardedeUSD TRAOMOETOCILLENTA 55,4 miliardedeUSD miliarde UBBFSEGA FSEGA Cunme COVID- Economic Impact Monitor econ.ubbcluj.ro/coronavirus"

 

În acest context, ce efecte economice ar putea avea războiul declanșat de Rusia în țara vecină, la nivel regional și global?

“Deși Ucraina este un jucător mai puțin semnificativ pe piața exporturilor și importurilor globale, sunt totuși câteva aspecte ale comerțului care prezintă un risc major în contextul actual al războiului desfășurat pe teritoriul Ucrainei. În primul rând, categoria de produse cea mai importantă exportată de Ucraina o reprezintă cerealele. Producția agricolă este deja în pericol din cauza războiului și ar putea suferi pierderi semnificative în acest an. De exemplu, Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) din cadrul Națiunilor Unite estimează că 30% din terenurile agricole destinate producției de grâu pot fi abandonate în totalitate din cauza conflictului militar în 2022 și 2023. La nivel global Ucraina, împreună cu Rusia, se aflau înainte de acest război printre top trei producători de grâu, porumb, rapiță, respectiv floarea soarelui și ulei din floarea soarelui”, sintetizează, pentru Economedia, Szász Levente, coordonatorul proiectului de cercetare și prodecan al FSEGA.

Acesta menționează că scăderea producției agricole, cuplată cu incertitudinea securității transporturilor de produse prin porturile de pe malul Mării Negre, afectate direct de acest război, va determina o continuare a creșterii prețurilor la produse agricole și alimente. Iar acest proces va fi resimțit în continuare a nivel global. “Pe de altă parte, aceste fenomene vor pune în pericol siguranța aprovizionării alimentare a unor țări mai puțin dezvoltate din Africa sau regiunea arabă, țări care depind aproape exclusiv de importul produselor agricole din Ucraina și Rusia”, completează economistul.

Comisia Europeană a pregătit măsuri pentru securitatea alimentară, amenințată de efectele războiului

Ieri, Comisia Europeană a aprobat un pachet de sprijin de 500 de milioane de euro, inclusiv prin utilizarea rezervei de criză, pentru a-i sprijini pe producătorii cei mai afectați de consecințele grave ale războiului din Ucraina. CE a prezentat o serie de acțiuni pe termen scurt și mediu, pregătite pentru a spori securitatea alimentară globală și pentru a sprijini fermierii și consumatorii din UE, în contextul creșterii prețurilor la alimente și a costurilor inputurilor, cum ar fi energia și îngrășămintele, spun oficialii UE. Aceștia au transmis că UE va continua să susțină cu fermitate evitarea restricțiilor la export și a interdicțiilor la exportul produselor alimentare și pentru o piață unică funcțională.

„Nu vom lăsa Ucraina să stea singură în fața agresiunii ruse. Prima noastră prioritate este să ne asigurăm că ucrainenii au suficientă hrană, combustibil și apă. De asemenea, îi vom ajuta să continue să planteze și să cultive cereale și semințe oleaginoase, foarte necesare pentru ei înșiși și pentru lume și să le facilităm exporturile. UE este o superputere agricolă și ne vom asigura că fermierii noștri beneficiază de sprijinul complet al Comisiei pentru a răspunde nevoilor globale de hrană. Vom face acest lucru în timp ce ne străduim să facem lanțurile noastre de aprovizionare cu alimente mai durabile și mai rezistente la crizele viitoare”, a spus și Comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

Comisia a anunțat că sprijină Ucraina în dezvoltarea și punerea în aplicare a unei strategii de securitate alimentară pe termen scurt și mediu pentru a se asigura că inputurile ajung la ferme acolo unde este posibil și că sunt menținute instalațiile de transport și depozitare pentru a permite Ucrainei să-și hrănească cetățenii și, în cele din urmă, să-și recâștige piețele de export.

Un program de sprijin de urgență al UE de 330 de milioane EUR pentru Ucraina va contribui la asigurarea accesului la bunuri și servicii de bază, precum și la protecția populației.

Cum arătau relații economice România – Ucraina, înainte de război?

România se află pe locurile fruntașe în UE în privința ponderii importurilor din Ucraina, arată o statistică publicatătot  de echipa Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj. Datele sunt cele de la nivelul anului 2019. Procentele sunt, însă, foarte mici. În perioada ianuarie-august 2021 volumul schimburilor comerciale cu bunuri între Ucraina şi România a constituit 1,51 miliarde de dolari,

“Ucraina joacă un rol mai puțin important în comerțul exterior al țărilor UE decât Rusia. România se află însă pe locurile fruntașe în UE în privința ponderii importurilor din Ucraina”, spun economiștii de la Facultatea de Științe Economice.

Principale grupe ale exportului din Ucraina în România au fost metalele feroase, care reprezintă 16,6% din volumul total al exportului, maşini, aparate, echipamente electrice – cu 15,7%, minereuri, zgură şi cenuşă – 14,9%, lemn şi produse din lemn – 7,9%, combustibili minerali – 6,7% și încălțăminte – 4,4%.

Principale grupe ale importului din România în Ucraina au fost: mijloace de transport terestre – 19% din volumul total al exportului, maşini, aparate, echipamente electrice – 15,7%, aeronave – 9,0%, plastic – 6,4%, lemn şi produse din lemn – 5,8%, combustibili minerali – 5,7%, reactoare nucleare – 5,3%.

Sursa foto: Pexels/Sergio Souza

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *