Cine este Elon Musk și cât de vizionar a fost de fapt în afaceri. Controversatul „tech bro” este mâna dreapta a lui Donald Trump și acum vrea să aibă un cuvânt de spus în alegerile românești

Pe scurt

  • Elon Musk, influent deja în business, devine și jucător politic, susținându-l pe Trump și criticând alegeri internaționale, inclusiv din România.
  • Rol guvernamental: Conduce Departamentul de Eficiență Guvernamentală, dar ridică preocupări etice, inclusiv posibile conflicte de interese.
  • Controversele includ postări instigatoare și acuzări pentru discursuri de ură pe platforma X, unde a pierdut utilizatori semnificativi.
  • Inovații și Afaceri: Fondator al SpaceX, Tesla, și Neuralink, cu proiecte și realizări semnificative, dar și eșecuri și critici.
Articolul integral continuă mai jos
elon musk, miliardar tesla, x, retea socializare, neuralink, spacex, sua, statele unite, american Sursa foto: Matt Rourke / AP / Profimedia

Elon Musk este un om de business american de origine sud-africană, cunoscut pentru implicarea în giganți precum PayPal, Tesla, SpaceX sau X (fostul Twitter), care l-au făcut cel mai bogat om din lume, cu o avere estimată în prezent la 397 miliarde de dolari.

Acum, Musk a devenit un punct central în discuțiile publice și în presă, după ce Donald Trump a câștigat alegerile pentru președinția Statelor Unite ale Americii și l-a luat drept „mâna dreaptă” pentru a tăia cheltuielile statului american. Elon Musk a devenit recent foarte vocal și în ce privește politicile europene, multe dintre care îi reglementează afacerile. Iar cel mai recent a lansat comentarii critice și față de alegerile din România.

De ce este relevant să vorbim despre el?

Elon Musk s-a remarcat de-a lungul timpului ca un „tech bro”, adică un afacerist îmbogățit din business-uri din tehnologie care cresc rapid. 

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Însă el a devenit mai popular în ultimul timp în urma susținerii lui Donald Trump pentru președinția Statelor Unite. Musk a fost cel mai mare donator în alegerile prezidențiale din 2024. După ce republicanul a câștigat alegerile, l-a „recompensat” pe Musk cu un departament creat special, DOGE, care să îl ajute să reducă cheltuielile statului american. Este neclar cât de mult reușește să facă Elon Musk asta și fără să afecteze activitatea administrației.

Recent, Elon Musk s-a remarcat și după ce a făcut un salut nazist, într-un discurs ținut la inaugurarea lui Donald Trump.

Musk postează intensiv pe platforma de socializare X, pe care a cumpărat-o în 2022, în general contra persoanelor de culoare, contra democraților și liberalilor.

De asemenea, distribuie în masă postări care implică alegerile din Germania și România, unde partidele și figurile politice extremiste au ajuns în topul preferințelor.

Cel mai recent, Elon Musk a făcut a cincea postare legată de anularea alegerilor din România, cu un atac la șeful Curții Constituționale cu textul „Tipul ăsta e un tiran, nu un judecător”.

Sursă: Platforma X

Elon Musk este contra imigranților, deși el a emigrat din Africa de Sud către SUA. El a lucrat ilegal la începuturile sale în Statele Unite, dar în contradictoriu distribuie postări despre cum banii din taxe ar tebui să se ducă către cei care muncesc legal, nu către cei care lucrează ilegal.

Sursă: Platforma X

Zilele trecute a distribuit pe X un filmuleț „ASMR” postat de Casa Albă din America (White House) cu titlul „ASMR: Illegal Allien deportation flight”. În videoclip sunt imigranți legați de mâini și de picioare cu lanțuri și băgați în avion cu scopul de a fi deportați.

Activitatea guvernamentală a lui Elon Musk 

În acest moment, Elon Musk conduce Departamentul de Eficiență Guvernamentală (DOGE) din SUA, un departament care a apărut în cadrul guvernului după ce Donald Trump a fost ales în funcția de președinte al Statelor Unite. 

Elon Musk se află oarecum în poziția unui conflict de interese, deoarece lucrează într-o funcție publică care poate influența activitatea companiilor proprii.

DOGE a concediat chiar funcționari și angajați care conduceau anchete sau procese împotriva companiilor lui Musk. 

Administrația Trump a concediat angajați din cel puțin 11 agenții federale care au în derulare mai mult de 32 de investigații, plângeri în așteptare sau acțiuni de aplicare a legii împotriva celor șase companii ale Elon Musk, scria recent New York Times.

Anchetele vizează amenzi aplicate de Administrația federală a aviației companiei de rachete a lui Musk și un proces intentat de Comisia pentru valori mobiliare și burse care menționează că trebuie să plătească guvernului federală proximativ 150 de milioane de dolari, acuzându-l că a încălcat legislația federală privind valorile mobiliare.

Totodată, DOGE a concediat angajați ai U.S. Food and Drug Administration care analizau compania de implanturi cerebrale Neuralink a lui Elon Musk, conform Reuters.

Care este startul lui Elon Musk în business și cum a evoluat?

Elon Musk (53 de ani) s-a născut într-o familie înstărită din Pretoria, Africa de Sud, iar ulterior a emigrat în Canada, dobândind cetățenia canadiană prin intermediul mamei sale, iar ulterior s-a mutat în SUA, unde a obținut cetățenia americană.

La 17 ani a urmat studii timp de 2 ani în Canada, la Universitatea Queen’s din Kingston, apoi a continuat studiile în Statele Unite la Universitatea din Pennsylvania. După ce a obținut o licență în fizică și economie, acesta a început școala doctorală Universitatea Standord, dar a renunțat după doar două zile. 

În anul 1995 a înființat impreună cu fratele său Zip2, o platformă care oferea companiilor locale un software pentru a crea ghiduri de afaceri online. Afacerea a fost cumpărată de compania de calculatoare Compaq în anul 1999 pe suma de 307 de milioane de dolari. 

Elon Musk a lucrat ilegal în America în acea perioadă, deoarece studenții imigranți nu au dreptul de a părăsi studiile și apoi să își facă o companie, potrivit unei investigații postate de „The Washington Post”.

Publicația menționează că deține copia acordului de finanțare prin care frații Musk trebuiau să obțină status legal în decurs de 45 de zile, altfel firma Mohr Davidow Ventures își putea retrage investiția de 3 milioane de dolari oferite Zip2. De asemenea, explicația dată este aceea că vizele studențești nu impuneau condițiii atât de stricte înainte de 2001, momentul atacului turnurilor gemene.

  • Paypal

Cu banii câștigați din primele startup-uri, Elon Musk a fondat X.com, platformă care se ocupa cu achiziții online, dar a fost înlocuit la conducerea companiei de către investitori, fiind văzut drept neexperimentat. X.com a fuzionat cu Compact și a devenit Paypal, iar Musk s-a întors ca CEO, dar a fost concediat, ulterior. În cele din urmă, a obținut bani în urma vânzării PayPal către eBay, fiind cel mai mare acționar.

  • SpaceX

În 2001, Musk s-a implicat în organizația nonprofit Mars Society și voia să amplaseze pe Marte o cameră de creștere pentru plante. A încercat să cumpere rachete antibalistice din Rusia, dar nu a reușit, așa că a decis să construiască singur rachete accesibile ca preț și a fondat SpaceX în 2022. După mai multe eșecuri, compania a reușit să trimită pe orbită o rachetă, iar în același timp a început să primească numeroase fonduri guvernamentale pentru a dezvolta afacerea, iar acum continuă să primească pentru diferite alte proiecte.

  • Starlink

În 2015, SpaceX a început dezvoltarea constelației Starlink de sateliți pe orbita joasă a Pământului pentru a oferi acces la internet prin satelit. În timpul invaziei rusești a Ucrainei, Musk a furnizat serviciul Starlink gratuit Ucrainei. Cu toate acestea, Musk a refuzat să blocheze mass-media de stat rusească pe Starlink.[108][109] În 2023, Musk a refuzat cererea Ucrainei de a activa Starlink deasupra Crimeei pentru a ajuta la un atac împotriva marinei rusești, citând temerile legate de un răspuns nuclear

  • Tesla

Tesla a fost următoarea investiție a lui Musk, deși fondatorii companiei și creatorii ideii sunt Martin Eberhard și Marc Tarpenning. Inițial el a finanțat compania, a devenit acționar majoritar și președinte al consiliului de administrație, dar nu era profund implicat în operațiunile de afaceri de zi cu zi. Ulterior, în urma unor conflicte l-a înlăturat din firmă pe unul din cei doi fondatori, Eberhard; și a fost desemnat el însuși drept co-fondator Tesla.

Musk a lansat el însuși, în cadrul companiei, idei precum Cybetruck și mașini full self driving (FSD), adică mașini care se conduc singure, fără să fie nevoie de intervenția umană. Acestea nu sunt însă cele mai de succes, fiind înregistrate 13 accidente care au avut ca rezultat moartea, potrivit Administrației Naționale pentru Siguranța Traficului (NHTSA) pe Autostrăzi, citat de „The Californian Paper”. The Washington Post spune că au fost 476 de accidente din 2018 și au existat mai mult de 200 de cazuri în care partea din fața mașinii a lovit obiecte ușor de evitat.

În 2024, tot Elon Musk a prezentat conceptul de mașini robo-taxi self-driving. Aceste mașini permit să fie închiriate de către alte persoane (în regim de taxi) atunci când deținătorul nu le folosește. Investitorii nu au fost impresionați, iar acțiunile Tesla au scăzut la 9% următoarea zi, conform unui articol CNN Business.

  • SolarCity și Tunel cu Hyperloop

O altă companie pe care a cumpărat-o antreprenorul este Solar City, care se ocupă cu furnizarea energiei solare. Ea aparținea verilor săi și a fost cumpărată de Elon Musk prin compania Tesla cu 2,5 miliarde, intrând în proces și fiind acuzat că nu a acționat legal față de ceilalți acționari ai companiei. În 2022 a câștigat procesul, potrivit Wall Street.

Elon Musk a făcut cunoscut un concept de tunel cu Hyperloop pe sub pământ, care să te ducă din New York la Washington în 29 de minute, cu scopul de a reduce traficul, scrie redacția Go4it. Proiectul este încă în curs de dezvoltare în cadrul companiei „The Boring Company”.

  • Neuralink

Neuralink este o companie de neurotehnologie fondată de Elon Musk, cu scopul de a crea o legătură directă între mintea umană și calculator. Acest lucru este posibil prin implementarea unui cip în creier. Acest cip este construit din 64 de fire, 1.024 de electrozi și o baterie fără fir. 

În urma unui accident grav de mașină, Noland Arbaugh și-a pierdut mobilitatea, el fiind și primul pacient căruia i s-a implantat cerebral cipul. A fost conectat la laptop, nu la un scaun cu rotile care să îi pemită deplasarea. El a reușit să miște mouse-ul sau chiar să joace diferite jocuri online. 

La scurt timp după, a întâmpinat probleme. Neuralink a postat un blog despre cum mai multe fire implantate au ieșit, însă nu a menționat care sunt efectele adverse ale pacientului Nolan, câte fire au ieșit și nici dacă au încetat să mai colecteze date din creier, conform unui articol de la Reuters.

Elon Musk a zis într-un podcast, ținut de Lex Fridman, că experimentul răspunde bine în cazul celui de al doilea pacient, care are aceleași probleme de sănătate ca primul. 

De asemenea, The US Food and Drug Administration (FDA) declară că nu a dat acordul în 2022 pentru a face teste și pe oameni la acel moment. Cauza ar fi că au implantat cipul pe un porc, însă animalul a dezvoltat o afecțiune inflamatorie, în formă severă, numită Granulom. Acesta a avut febră și stare de agitație, dar Neuralink a zis că cipul nu este cauza.

Departamentul pentru Transporturi al SUA a investigat Neuralink, în anul 2023, cu privire la transportarea, posibil ilegală, a unor agenţi patogeni periculoşi. De asemena, au existat și plâgeri legate de suferința inutilă a animalelor din cauza grăbirii experimentului, potrivit unui articol Economedia.

  • Platforma X

Platforma de socializare online X, fosta Twitter, a fost cumpărată de Elon Musk în anul 2022 cu 44 de miliare de dolari. În anul 2024 se înregistrează milioane de utilizatori care au părăsit aplicația, aproximativ 15% dintre aceștia. 

Elon Musk a pierdut utilizatori în urma mesajelor antisemite, contra imigranților și discursuri care susțin mișcarea de extremă dreapta, mișcare care s-a propagat în mai multe state și discursuri politice în ultimul timp. Musk a redus moderarea conținutului, iar discursurile instigatoare la ură au crescut și pe platformă după preluarea sa.

Musk a fost acuzat că încearcă să-i reducă la tăcere pe unii dintre criticii săi prin eliminarea marcajelor albastre de pe conturile acestora, care împiedică vizibilitatea și este considerată o formă de interdicție din umbră, sau prin suspendarea conturilor acestora fără justificare.

Documentele interne obținute de New York Times arată că, în al doilea trimestru al anului 2024, platforma X a obținut venituri de 114 milioane de dolari în Statele Unite, o scădere de 25 % față de primul trimestru, fiind într-o scădere de 53% față de anul 2023, potrivit unor documente interne obținute de The New Yok Times.

Recent, Comisia Europenă a susținut că platforma X nu respectă regulile cu privire la practici, transparenţa publicităţii şi accesul la date pentru cercetători. Ba mai mult, e de părere că înșală utilizatorii și nu respectă condițiile conținutului digital.

Deși X nu are parte de profit și pierde utilizatori, în anul 2025 dorește să atragă investiții de 44 de miliarde de dolari, aceasta fiind suma cu care a fost achiziționată. 

  • OpenAI și Grok3

În 2015, Elon Musk a co-fondat OpenAI ca o afacere non-profit menită să studieze inteligența artificială, a donat bani către afacere dar ulterior a plecat din conducere. Motivele ar fi că co-fondatorul și CEO-ul Sam Altman a dorit comercializarea botului, iar Elon Musk nu dorea. Acesta este și în prezent un măr al discordiei între cei doi. Musk s-a oferit recent să cumpere OpenAI cu 97,4 miliarde de dolari, iar Sam Altman i-a răspuns că vor cumpăra ei X cu 9,74 miliarde de dolari.

Între timp, Elon Musk a lansat propriul AI, Grok, care vrea să fie un competitor pentru OpenAI. 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.