Ciolacu: România trebuie să intre într-o zonă de reforme. Am rămas într-un sistem semi-comunist

Moțiune de cenzură, Marcel Ciolacu Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi că România trebuie să intre într-o zonă “de reforme şi de schimbări de fond”, deoarece a rămas “anchilozată” într-un sistem administrativ “semi-comunist”, transmite Agerpres.

Precizările au venit după ce, luni, preşedintele interimar Ilie Bolojan a susţinut că România a cheltuit de mulţi ani mai mult decât îşi putea permite, indicând ca soluţii în acest caz reducerea cheltuielilor de funcţionare sau creşterea taxelor şi impozitelor.

“Eu am interpretat ceea ce a spus domnul Bolojan prin faptul că trebuie să fim mai responsabili şi să înţelegem că – asta am spus-o şi eu – am întins elasticul mult prea mult şi se va rupe. Nu mai putem face solicitări doar de drepturi, fără să acoperim prin muncă acele drepturi şi acea plus valoare pe care vrem să o împărţim. Trebuie să ne încadrăm în nişte anvelope salariale şi cheltuieli bugetare care au ajuns la limita superioară. Nu poţi să rămâi cu acelaşi număr şi cu aceeaşi anvelopă, dar să faci o digitalizare în era în care care există AI şi noi să avem abordările încă de acum 30 de ani. Suntem încă anchilozaţi într-un sistem administrativ. E sistemul francez, dar sistemul francez s-a mai dezvoltat. Noi am rămas cred că într-un sistem semi-comunist”, a precizat prim-ministrul, pentru Gândul.

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

Ciolacu a subliniat că România trebuie să intre într-o zonă “de reforme şi de schimbări de fond”, deoarece până acum toate schimbările s-au făcut “după ureche, pe colţul mesei”. În acest sens, a invocat faptul că în timpul preşedinţiei lui Klaus Iohannis, România a avut zece premieri.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

“Observ că se doreşte din nou să intrăm în aceeaşi logică. Trebuie să îi schimbăm repede, să nu apuce nimeni să facă ceva în România. Avem PNRR, unde sunt reformele pe care va trebui să le implementăm. E şi reforma fiscală. Presupun că la asta s-a referit domnul Bolojan. Dacă vrem să avem în continuare aceste investiţii – 7% am avut anul trecut, 7,8% ne-am propus în acest an, 2026 va fi un an cu investiţii şi mai mari, pentru că se finalizează PNRR şi ajung foarte multe proiecte mature din exerciţiul financiar din Coeziune -, trebuie să gestionăm mult mai bine banul public. Şi mediul de afaceri e îngrijorat: ‘De ce tot mărim taxe, să acoperim investiţiile şi cheltuielile de la stat, dar în partea cealaltă nu se face efortul pe care ni l-am dori?'”, a spus Ciolacu.

Premierul a oferit asigurări că deficitul bugetar va fi de 7% până la finele anului, conform angajamentelor.

“E un angajament luat şi vom face toate eforturile şi scăderi de cheltuieli, astfel încât să rămânem la 7% şi să ne ducem investiţiile mai departe. Prioritatea numărul unu sunt investiţiile şi reformele din PNRR. Asta am făcut vreo două săptămâni cu domnul ministru Boloş. Urmează să aibă o primă întâlnire la Comisie, pe renegocierea PNRR. (…) Există anumite proiecte, există riscuri de a nu fi finalizate până în august 2026. Şi atunci e normal să cauţi să prinzi acele sume pe investiţii care se finalizează. Asta nu înseamnă că cele pe care le scoţi nu se vor finaliza. Le treci pe Coeziune, pe exerciţiul financiar actual”, a mai spus şeful Guvernului.

Marcel Ciolacu a mai declarat că îl apreciază pe Ilie Bolojan pentru faptul că are “o nouă abordare” şi că discută cu reprezentanţii comunităţilor locale, ai mediului de afaceri şi ai ambasadelor.

Comentarii

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.