Cipru a revocat mai multe zeci de paşapoarte acordate unor persoane de înalt profil, în special oligarhi ruşi, care au dobândit cetăţenia prin controversatul său program „viza de aur”, scrie publicația POLITICO, citată de News.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Programul „paşaport contra bani”, care a fost suspendat în 2020 în urma presiunilor sporite, acorda străinilor drepturi de şedere şi cetăţenie dacă investeau milioane de euro în ţară.

Însă, în cadrul unei reuniuni a cabinetului din această săptămână, guvernul a decis să revoce încă 77 de paşapoarte „de aur”, majoritatea aparţinând unor cetăţeni ruşi, potrivit ziarului Politis.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

Printre cei care au rămas fără paşapoarte cipriote – care le garanta libertatea de mişcare în UE –  se numără oligarhul rus Aleksei Kuzmicev, baronul siderurgiei Oleg Deripaska, fostul anchetator FSB Serghei Kovbasiuk şi miliardarul ucrainean Ihor Kolomoiski, care a fost arestat la Kiev sub acuzaţia de fraudă şi spălare de bani. Omul de afaceri malaezian şi finanţistul fugar Jho Low este, de asemenea, pe lista numelor care au pierdut cetăţenia cipriotă.

Motivele invocate pentru revocarea paşapoartelor sunt declaraţii false, antecedente penale şi nerespectarea cerinţelor de naturalizare. Astfel, lista totală a revocărilor de paşapoarte a ajuns la 286.

Guvernul de la Nicosia a transmis că „nu comentează informaţii despre decizii confidenţiale ale Consiliului de Miniştri sau despre chestiuni care privesc date strict personale”.

Sistemul „Golden Visa”, care a fost instituit în 2013, a adus Ciprului încasări de aproximativ 7 miliarde de euro. Cele mai interesate au fost persoane din Rusia şi China, iar oraşul staţiune Limassol este acum cunoscut pe plan local drept „Limassolgrad”, deoarece multe proprietăţi sunt deţinute de ruşi.

Timp de decenii, ţara mediteraneană a construit o economie care i-a curtat pe ruşi şi a avut o reputaţie infamă de canal pentru fluxurile ilicite de bani.

Ţara a parcurs un drum lung în ultimul deceniu pentru a se curăţa de aceste practici, dar procesul s-a accelerat drastic de la invazia la scară largă a Ucrainei de către preşedintele rus Vladimir Putin în 2022.

La începutul acestui an, SUA şi Cipru au anunţat că îşi vor intensifica cooperarea în vederea consolidării capacităţilor cipriote de contracarare şi urmărire penală a operaţiunilor financiare ilicite, cu sprijinul FBI şi al Departamentului de Justiţie al SUA.