Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a declarat, miercuri, că acțiunile penale depuse la DNA și DIICOT cu privire la protestul sindicaliștilor care a blocat metroul pentru o zi întreagă continuă, iar „poveștile” care arată că „s-ar fi pus batista pe țambal” sunt false. El a precizat că statul „va merge înainte cu evacuarea și demolarea” spațiilor comerciale de la metrou.
„Au apărut niște povești în ultimele 24 de ore. Circulă un fake de la sindicate, că s-ar fi pus batista pe țambal. E complet fals. Și acțiunile penale depuse la DNA și DIICOT continuă. Nu negociem legea – s-a lucrat zilele trecute, poliția a identificat 350 dintre participanții la blocarea metroului, și le mulțumesc. Nu există nici o intenție de a da un pas înapoi”, a spus Drulă.
Ministrul a precizat că Metrorex depune astăzi o acțiune la Tribunal pentru despăgubirea de către sindicatul USLM. „Vom cere banii de la Rădoi și sindicat, 2,8 milioane de lei. Chiar ei au semnat că au oprit voluntar lucrul vineri”, a afirmat ministrul.
Cătălin Drulă a precizat că toate celelalte căi de tragere la răspundere a celor vinovați merg înainte.
În ceea ce privește spațiile comerciale de la Metrou, Drulă a precizat: „Există o somație care expiră la 2 aprilie, după care mergem înainte cu evacuarea lor, demolarea lor – toate căile legale. E domeniu public ocupat fără drept, pe care se plătește chirie fără drept. De trei ani, spațiile publice sunt ocupate fără drept. Vom lua toate măsurile legale. Implică și partea de executor judecătoresc”.
Legat de salarizarea și de personalul Metrorex, ministrul a explicat că „e matematic și contabil imposibil să rămână la fel”. „Există doar variante matematice simple: ori se acceptă o renegociere a salariilor, ori se ajunge la disponibilizări, sau varianta 3 – insolvența. O companie în insolvență poate face și scăderi de salarii, și concedieri”, a afirmat el.
Q: Sindicatele au agreat cu Metrorex să nu existe disponibilizări și să nu fie trași la răspundere disciplinară.
A: Asta spune Rădoi. Dacă vă uitați, temele de discuții sunt puse ca și concluzii. Cât despre cercetarea disciplinară: până pe 5 aprilie sunt suspendate cercetările disciplinare interne. De luni se pot declanșa. Legat de disponibilizări: nu pot fi făcute pentru că nu se poate deocamdată. Există un contract colectiv de muncă, din nefericire cel semnat anul trecut. Conducerea companiei nu stă cu mâinile în sân. Vor fi negocieri cu oamenii, le spunem să revenim la salariile dinainte de majorare. Cred că cea mai rezonabilă soluție e renunțarea la majorarea salariilor cu 18% de anul trecut, cu acordul părților. Dacă nu se poate, la o companie cu 500 de milioane de lei, se va ajunge probabil în august la insolvență. E o firmă cu mulți zugravi, psihologi, traducători.
Q: Spunea Ministerul de Interne că aveați informații de joi seară despre protest. Știați?
A: Directorul general al Metrorex a stat toată noaptea de joi spre vineri, a așteptat discuțiile cu sindicaliștii Metorex. Nu au venit. Oameni din companie sunt rușinați de ce s-a întâmplat vineri.
Q: De ce nu ați anunțat vineri dimineață conflictul?
A: Au coborât la 11.30 pe șine. Directorul a încercat să discute cu ei. La 5 dimineață a dat Metrorex comunicatul.
Cîțu: Toți vrem să deschidem economia
Premierul Florin Cîțu a declarat, de asemenea, după ședința de Guvern, că cifrele preliminare pentru martie arată clar o creștere de peste 10% a încasărilor la buget și un deficit mai mic în această lună decât anul trecut.
El a afirmat că Guvernul a venit cu soluții pentru susținerea economiei, în paralel cu restricțiile. „Am prelungit facilități și în 2022, și pentru sectorul HoReCa, și pentru alte sectoare. Măsurile funcționează și dau rezultate”, a precizat primul-ministru.
Florin Cîțu a mai spus că „toți vrem să deschidem economia”.