Clasament: România devansează Bulgaria la calitatea vieții, în clasamentul Indicelui de recuperare

crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay

La începutul anului 2020, a venit pandemia de COVID și au început o serie de crize – sanitară, economică și politică. În 2021, Bulgaria rămâne în dezvoltarea sa generală în același loc ca în 2019 – pe ultimul loc în UE. În același timp, România a avansat puțin și a devansat Bulgaria. Asta arată noua ediție a clasamentului Indicelui de recuperare (The Catch up Index), care clasifică realizările a 35 de state membre UE și candidate pe o scală de la 0 la 100 de puncte, scrie 24Chasa, citată de Rador.

Studiul este pregătit de o echipă a Institutului pentru o Societate Deschisă – Sofia. Acesta compară țările cu privire la 47 de indicatori, împărțiți în 4 categorii – economie, democrație, calitatea vieții și guvernare.

În 2021, Catch-up Index, Bulgaria ocupă locul 29, cu 36 de puncte în clasamentul general al 35 de țări – neschimbat față de ediția anterioară a indicelui.

România a adăugat un punct și este înaintea Bulgariei – pe locul 28.

În spatele Bulgariei ca dezvoltare sunt Serbia, Muntenegru, Macedonia de Nord, Albania, Turcia și Bosnia și Herțegovina.

Potrivit evaluărilor, țările sunt împărțite în 6 grupuri. În „Grupul A”, în 2021, sunt cele mai bogate și mai dezvoltate state – Danemarca, Olanda, Suedia, Finlanda, Luxemburg și Irlanda – cu între 68 și 72 de puncte. Bulgaria se află la capătul grupei a 4-a după Croația, Ungaria, Grecia și România. Stă foarte rău la indicatorii legați de sănătate. Bulgaria are cea mai proastă performanță la categoria „Calitatea vieții”, unde ocupă locul 32 și coboară două locuri. La această categorie, Bulgaria se află în același grup cu țări precum Muntenegru, România, Turcia și Serbia.

Bulgaria are cele mai slabe rezultate în ceea ce privește indicatorii din sănătate, care măsoară speranța de viață (și aceasta a scăzut semnificativ în 2021 din cauza mortalității ridicate cauzate de COVID), anii petrecuți în stare bună de sănătate și mortalitatea infantilă. În acest sens, țara ocupă locul 34 din toate cele 35 de țări din clasament. Dintre toate statele membre UE, Bulgaria este pe ultimul loc la indicatori ce măsoară corupţia, PIB-ul pe cap de locuitor, consum individual, inegalitate, eficiență energetică, încredere în oameni etc. În 2021, Bulgaria și-a înrăutățit și indicatorul legat de libertatea mass-media – locul 33 cu 26 de puncte față de locul 31 și 29 de puncte în 2019. Bulgaria, Lituania și Letonia sunt printre țările cu cea mai mare inegalitate conform indicatorului Coeficientului lui Gini. Slovacia, Slovenia și Republica Cehă se află în fruntea listei societăților cu cea mai mică inegalitate dintre toate cele 35 de țări cuprinse în studiu.

Plusuri

În cadrul celor patru categorii utilizate, Bulgaria este cel mai bine reprezentată la categoria „Economie”, unde ocupă locul 26 și marchează o creștere de două locuri față de ediția anterioară a indexului. La categoria „Democrație”, Bulgaria ocupă locul 28 – cu o poziție mai în față decât în ediția anterioară a indexului. La această categorie, Bulgaria se află în penultimul, al cincilea grup, alături de țări precum Ungaria, Serbia, Albania, Muntenegru și Macedonia de Nord. La categoria „Guvernare”, Bulgaria este pe locul 28, fără modificări. Bulgaria se află între primele 3 țări cu cea mai mică datorie de stat ca pondere din PIB-ul țării, pe locul doi după Estonia și Luxemburg. De asemenea, Bulgaria se află între primele 10 țări cu cel mai înalt nivel de participare electronică a cetățenilor.

Statele baltice – Estonia, Lituania și Letonia – au înregistrat cele mai multe progrese în ultimii zece ani. Se poate observa, de exemplu, că Estonia a ajuns în Grupul 2 împreună cu țări precum Germania, Austria și Belgia.

Pentru a evalua mai pe amplu progresul noilor state membre UE în ediția 2021 a Indicelui de Recuperare, ca o completare la indicele tradițional, a fost testat pilot un nou Indice Global de Recuperare, cu un domeniu de aplicare extins, care include 57 de țări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *