Cluj-Napoca va avea un buget de peste 434 de milioane de euro, în 2022. Veniturile proprii au o creştere estimată la 10,5%

Redacția ian. 12, 2022 0 comentarii
cluj proiectii

Bugetul pentru anul 2022 al municipiului Cluj-Napoca este de peste 434 de milioane de euro, majorat de la 429 de milioane de euro în anul trecut. Primarul Emil Boc a arătat că veniturile proprii sunt mai mari anul acesta cu 10 procente faţă de anul trecut, fapt care denotă că „oraşul respiră din punct de vedere economic, oraşul merge în direcţia corectă”.

Potrivit datelor prezentate, miercuri, de primarul municipiului Emil Bloc, bugetul Clujului pentru anul 2022 este de 434.483.383 de euro, mai mare decât cel de anul trecut.

„Prin comparaţie cu 2021, chiar dacă vremurile-s grele, avem o creştere a bugetului de la 429 de milioane de euro la 434 de milioane de euro. Vestea cea mai bună este aceasta: venituri proprii, aici creşterea este de 10 la sută şi practic asta este cea care arată sănătatea economiei unui oraş. Practic, veniturile proprii cresc de la 183 de milioane de euro la 202 milioane de euro, creştere de 10,5%”, a anunţat Emil Boc, într-o conferinţă de presă, potrivit News.ro.

El a susţinut că aceste cifre arată că „oraşul respiră din punct de vedere economic, oraşul merge în direcţia corectă”, indicatorul privind veniturile proprii reprezentând „partea reală, care înseamnă dezvoltarea efectivă a oraşului”.

Investiții

Metroul, centura metropolitană, bani pentru modernizarea unor zone verzi, reabilitarea unor străzi, înnoirea parcului auto și extinderea unor școli și grădinițe sunt principalele direcții spre care vor merge banii destinați investițiilor, scrie Rador.

Emil Boc arată că au primit banii necesari toate investițiile începute în anii precedenți, care vor fi terminate până la sfârșitul lui 2022.

„Obiective care se finalizează în 2022:

– reabilitarea bulevardului 21 Decembrie
– construcția unui corp nou de clădire la Școala Gimnazială Iuliu Hațieganu
– modernizarea Grădiniței Floare de Iris
– amenajarea Bazei Sportive La terenuri
– reabilitarea Parcului Ștefan cel Mare
– restaurarea Turnului Pompierilor
– amenajarea Parcului Farmec
– finalizarea Planului Urbanistic Zonal Sopor
– 20 de blocuri reabilitate termic
– spații securizate pentru biciclete.

Obiective care continuă în 2022, cu termene de finalizare în anii următori:
– construcția Podului Oașului – Răsăritului
– strada Kogălniceanu
– Parcul Feroviarilor
– Parcul Armatura
– reabilitarea Someșului Mic în zona Grigorescu – Plopilor
– modernizarea Platoului Sălii Sporturilor
– Parcul Caragiale
– amenajarea unui parc nou pe str. Grigore Alexandrescu, în locul unei centrale termice
– Calea Mănăștur.

Un alt capitol din buget se referă la finanțarea unor proiecte de investiții pentru care în acest an se organizează licitațiile, dar finalizarea lucrărilor poate fi făcută doar în 2023 sau chiar mai târziu:

Lucrări pentru care vom organiza în 2022 licitația și este posibil să și înceapă lucrările. Dar depinde de licitație, nu știm. Vom începe lucrările în funcție de cât durează procedurile de licitație. Și aici avem:

– modernizarea Parcului Primăverii
– refacerea Parcului 14 iulie
– amenajarea parcului din Zorilor
– construcția creșei de pe str. Negoiu
– construcția creșei din zona Parcul Feroviarilor
– amenajarea unui Park & Ride lângă aeroport, un proiect de zece milioane de euro

Cele 434 de milioane de euro, adică 2,2 miliarde de lei, cât reprezintă bugetul municipiului, vor putea fi suplimentate după deschiderea programelor de finanțare europeană. Procedura ar trebui realizată până la jumătatea acestui an, moment în care investiții precum Parcul Feroviarilor sau Turnul Pompierilor nu vor mai primi bani de la bugetul municipiului, ci vor fi realizate din fonduri europene.

Proiectul de buget al municipiului se află în prezent în dezbatere publică și urmează să fie votat în Consiliul Local în prima jumătate a lunii februarie.

Foto: Târgul de Crăciun Cluj-Napoca, Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *