CNAIR a aprobat traseul final pentru Autostrada Unirii Târgu Neamț – Iași – Ungheni. Traseul „albastru” are 93 km, 55 poduri și 2 tuneluri

Autostrada Unirii A 8 prelungire desemnare constructori loturi PNRR noi termene 25 și 31 iulie Sursa Foto : Ministerul Transporturilor

Compania de Drumuri a aprobat vineri traseul final al secțiunii Târgu Neamț – Iași – Ungheni de pe Autostrada Unirii A8, a anunțat vineri șeful CNAIR Cristian Pistol. „Traseul albastru” propus încă de anul trecut pentru a rezolva problemele din zona de nord a Iașiului are o lungime totală de 93 de kilometri, 55 de poduri și 2 tuneluri. Totodată, pe cei peste 90 de kilometri vor fi amenajate și 9 noduri rutiere, în medie un nod la fiecare 10 kilometri, ceea ce va asigura descărcările de pe A8 și legăturile cu rețeaua existentă.

„Varianta finală de traseu pentru Autostrada Târgu Neamț – Iași – Ungheni (varianta albastră) care va avea o lungime de 93,27 km. Pe traseul autostrăzii vor fi construite 55 de poduri, 2 tunele și 9 noduri rutiere. Urmează ca elaboratorii Studiilor de Fezabilitate să intre în etapa realizării studiilor de teren. După definitivarea Studiilor de Fezabilitate vor fi aprobați indicatorii tehnico-economici ai celor 3 proiecte în baza cărora va fi asigurată finanțarea pentru realizarea investițiilor”, a transmis Pistol.

Din cei aproximativ 300 de kilometri ai întregii Autostrăzi A8 Târgu Mureș – Iași – Ungheni, 55 de kilometri finanțați prin PNRR sunt lansați în licitație pentru proiectare și execuție, iar în următoarele luni ar putea fi lansate și loturile de pe tronsoanele de munte Miercurea Nirajului – Leghin.

Sunt și tronsoane fără studii geotehnice a transmis și Irinel Bucur, activist civic din Iași : „Urmează ca elaboratorul Studiului de Fezabilitate să intre în etapa realizării studiilor de teren acolo unde acestea nu au fost încă efectuate (Podul Iloaiei – Lețcani – Ungheni). După definitivarea Studiului de Fezabilitate vor fi aprobați indicatorii tehnico-economici în baza cărora va fi asigurată finanțarea pentru realizarea investițiilor”.

Contractul pentru realizarea documentației tehnice (Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic) a fost semnat cu firma de proiectare Consitrans în aprilie 2021 pentru 58 milioane de lei și o durată de 12 luni pentru Studiul de Fezabilitate, 5 luni pentru proiectul necesar Autorizației de Construire și 5 luni pentru Proiect Tehnic.

Sursa Foto : Ministerul Transporturilor

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *