Premierul Nicolae Ciucă a declarat miecuri, la fabrica IVECO, despre preţul stabilit pentru plafonarea la lemnul de foc, stabilit prin ordonanţă, că se dovedeşte că nu este tocmai conform cu realitatea, de aceea vor lua măsuri de corectare. Premierul a precizat că au puterea să recunoască acolo unde greşesc şi să ia măsuri în consecinţă, notează News.ro.
”La Ministerul Mediului s-a făcut o analiză cât costă un metru cub de lemne, la Romsilva şi preţul mediu pe care ni l-au comunicat în analiza făcută înainte de a lua decizia s-a menţionat 200 de lei pe mc, la lemn, şi am considerat că 400 de lei asigură oarecum celelalte costuri care intră în întreg procesul de asigurare a lemnelor de foc”, a spus şeful Executivului. Premierul a precizat că se vor lua măsuri de corectare. ”Se dovedeşte că nu este tocmai conform cu realitatea, de aceea vom lua măsuri de corectare. Avem puterea să recunoaştem acolo unde greşim şi să luăm măsuri în consecinţă”, a spus premierul. Coaliţia de guvernare ia în calcul eliminarea pragului de 400 de lei pentru plafonarea preţului la lemne şi introducerea unei formule de compensare pentru gospodăriile care se încălzesc cu lemne de foc. De asemenea, exporturile de lemne vor fi interzise, au precizat surse guvernamentale.
Economedia informa despre aceste noutăți încă de la finalul lunii octombrie.
Plafonul de 400 de lei/mc, la cererea premierului Ciucă
Guvernul a adoptat în data de 5 octombrie o Ordonanță de Urgență prin care a plafonat prețul lemnului de foc la 400 de lei/mc. În proiectul de Ordonanță de Urgență era trecut, însă, un preț de 500 de lei/mc, iar decizie unui plafon mai mic a fost anunțată chiar de premierul Nicolae Ciucă la începutul ședinței de guvern. Explicațiile pentru această modificare au venit câteva ore mai târziu de la purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Cărbunaru.
Întrebat despre faptul că în proiectul iniţial prevedea plafonarea preţului la 500 lei, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a explicat că modificarea s-a făcut la solicitarea prim-ministrului. “Este solicitarea premierului României şi ca atare această modificare a fost prinsă în actul normativ”, a afirmat Cărbunaru, citat de Agerpres.
Decizia guvernului a fost imediat criticată de asociații patronale din industria lemnului, de asociația marilor lanțuri comerciale, precum și de organizațiile de mediu, care au arătat că piața s-a blocat, iar tăierile ilegale au explodat.