Comisia Europeană, întrebată dacă România poate excepta pensiile militare în reforma pensiilor speciale: O etapă care trebuie îndeplinită până la finalul anului este revizuirea pensiilor speciale, care includ pensiile militare

armata, militar Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Comisia Europeană susține în continuare reforma pensiilor militare, în cadrul reformei pensiilor speciale, jalon care trebuie îndeplinit de România până la finalul acestui an, arată un răspuns al instituției la solicitarea Economedia. Întrebarea a fost pusă în contextul în care Banca Mondială, consultantul însărcinat să propună reforme, a propus Guvernului să păstreze pensiile militare în forma actuală, motivând acest lucru prin faptul că o propunere de scădere a benefiicilor ar putea declanșa un exod al cadrelor militare, într-un moment în care există o zonă de război aproape de România, arăta documentul obținut de Economedia.

„România a prezentat un plan național de redresare și reziliență (RRP), care – în urma unei evaluări pozitive din partea Comisiei Europene – a fost aprobat de Consiliu. Acest acord – decizia de punere în aplicare a Consiliului și anexa la aceasta – specifică etapele și obiectivele obligatorii din punct de vedere juridic legate de diferite reforme și investiții pe care România trebuie să le îndeplinească pentru a obține plățile respective. O etapă specifică (215), care trebuie îndeplinită la sfârșitul anului 2022, se referă la revizuirea pensiilor speciale, care includ pensiile militare. Aceasta face parte din reforma mai amplă a sistemului public de pensii, care este un element-cheie al PNRR al României. Îndeplinirea satisfăcătoare a acestei etape va fi evaluată în contextul celei de-a treia cereri de plată”, arată un răspuns oficial al Comisiei Europene pentru Economedia.

Reamintim că reforma pensiilor speciale face parte din măsura privind Reforma sistemului public de pensii (Reforma 6 din cadrul componentei 8 a PNRR al României – Reforme fiscale și de pensii). Această măsură prevede adoptarea unei noi legi privind sistemul public de pensii, cu aportul asistenței tehnice, care să înlocuiască actuala lege a pensiilor (Legea 127/2019). Noua lege ar trebui să aibă ca obiectiv menținerea cheltuielilor publice brute totale cu pensiile (inclusiv toate sistemele publice de pensii existente) stabile pe termen lung (2022-2070) la 9,4% din PIB.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Pe această temă, Comisia Europeană a declarat, vineri, într-un răspuns pentru G4Media.ro, că plafonul de 9,4% din PIB pentru pensii face parte din măsura reforma sistemului public de pensii și că un obiectiv al noii legislații convenit prin PNRR este ”menținerea stabilă pe termen lung (2022-2070) a cheltuielilor publice brute totale cu pensiile (inclusiv toate sistemele publice de pensii existente) la 9,4% din PIB, inclusiv un mecanism de frânare în cazul în care plafonul de cheltuieli este depășit”. (Detalii, AICI)

În consecință, plafonul de cheltuieli inclus în PNRR se referă la toate categoriile următoare:

o pensii pentru limită de vârstă și pensii anticipate, inclusiv pensii minime/sociale;

o pensii de invaliditate;

o pensii de urmaș;

o regimuri speciale de toate tipurile, inclusiv pentru forțele de securitate și apărare (militare, poliție), agricultori, angajați ai statului din toate ramurile (executiv, legislativ, judiciar), condiții dificile, indemnizații speciale pentru cei care au merite și persoane defavorizate sau categorii atipice. Această clasificare este pe deplin în concordanță cu practica de lungă durată a statelor membre de raportare în raportul comun COM-Consiliul privind îmbătrânirea populației.

– Banca Mondială, furnizorul de asistență tehnică, ar trebui să își finalizeze activitatea în curând. Comisia nu a văzut încă niciun proiect de raport.

Reamintim că Economedia a scris, anterior, că

Banca Mondială propune Guvernului să păstreze pensiile militare în forma actuală, în cadrul reformei pensiilor speciale, motivând acest lucru prin faptul că o propunere de scădere a benefiicilor ar putea declanșa un exod al cadrelor militare, într-un moment în care există o zonă de război aproape de România, arată un documentul obținut de Economedia. Reforma pensiilor speciale din România este jalon din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) care trebuie adoptat până la finalul acestui an, iar Banca Mondială este consultantul însărcinat să propună reforme. Detalii despre propunerile de reformă ale Băncii Mondiale AICI.

„Considerăm că pensiile militare îndeplinesc deja cerințele Jalonului 215 și propunem să nu se ia în considerare acum o nouă reformă a pensiilor militare. Mediul extern este foarte diferit în prezent față de momentul negocierii PNRR. Lumea s-a schimbat la 24 februarie 2022, când Rusia a atacat Ucraina. Astăzi există o zonă de război nu departe de granița României cu Ucraina, iar toate țările care se învecinează cu Ucraina trebuie să mențină un nivel ridicat de pregătire militară. Nu trebuie făcut nimic acum care să pună în pericol forța și pregătirea militară”, arată Banca Mondială, în propunerea sa.

Conform instituției internaționale, orice propunere de reducere semnificativă a drepturilor și/sau a beneficiilor planului de pensii militare ar putea declanșa cu ușurință un exod al ofițerilor experimentați și al altor cadre militare.

„Există o cohortă mare de militari activi care au îndeplinit deja condițiile de pensionare anticipată și care ar putea alege să se pensioneze și să își înceapă pensia în orice moment. Orice reducere ar putea, de asemenea, să îngreuneze atragerea de noi recruți pentru a se înrola în armată. Acest lucru este deja mai dificil decât la începutul anului 2022 din cauza amenințării sporite a unui război regional sau global. Ar fi extrem de nerezonabil să ne așteptăm ca orice stat membru care se învecinează cu Ucraina să propună o reducere a beneficiilor de pensii militare care ar putea declanșa o scădere a pregătirii militare”, arată instituția.

Banca Mondială mai arată că un alt factor care trebuie luat în considerare este faptul că, spre deosebire de alte pensii de serviciu, au existat reforme recente ale sistemului de pensii militare, deși acestea au fost finalizate înainte de semnarea acordului PNRR. În 2017, limita pentru beneficiile pensiilor militare a fost redusă de la 80% la 65% din salariul brut și, în același timp, militarii au început să plătească o contribuție de 25% la buget pentru a contribui la finanțarea pensiilor lor.

În concluzie, recomandarea Băncii Mondiale este să nu aibă loc o schimbare a pensiilor militare.

Reamintim că, anterior, Comisia Europeană a cerut României să includă și pensiile militare în reforma sistemului de pensii, care se va baza pe principiul contributivității, au declarat surse guvernamentale pentru Economedia.

Ulterior, ministrul Muncii Marius Budăi a afirmat, referitor la supraimpozitarea pensiilor speciale, că pensiile militare nu intră în această categorie, lucru pe care l-au înţeles şi reprezentanţii Comisiei Europene.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Pensiile speciale ale ziaristilor se rationalizeaza? Exact … cei 50% primiti in plus de ziaristi conform legii 8/2000!

  2. Pensionarii simpli nu-si primesc nici pensia pe toata contributia platita iar specialii decorati cu stele sa apere mafia primesc peste contributie.

  3. Securistii care au omorat oameni, gen criminalii lui Gheorghe Ursu, isi numara banii acum dupa o pensionare linistita in cadrul SRI. Acesti criminali merita putina rasplata pentru binele adus patriei. O mica exceptie trebuie sa inteleaga si UE.

  4. Okay,recomandarea mUE prevede că aceste pensii militare nu trebuiesc micșorate,aici intrând și pensiile celor peste 60000 de nefericiți care au fost disponibilizați la recomandarea NATO, dându-li-se niste pensii derizorii, care așa au rămas. din 2015.Ce faceți cu noi, animale perfide ce sunteți?

      • Auzi cică pensii speciale ca e război în Ucraina. Si ai noștri generali ai Armatei Române cum e Ilie Năstase conduc beti. Păi eu sunt sigur ca apărarea noastră e de la NATO nu de la ‘speciali’.

  5. “Cainele moare de drum lung si prostul de grija altuia!!!”

    Cam asa este si cu grija corporatristilor si unora dintre catelusii din media privind pensiile speciale (unde, daca e judecam in sensul acestei manipulari grosolane a presei si politicienilor USR, ar trebuii sa includem si presa).
    Nu inteleg de ce se nu discuta cu acelasi aplomb si de salarii sau pensii decente?! Pentru toata lumea, mai ales in/din mediul privat…. Pe ei ii intereseaza numai si numai de ceva gen sa moara si capra vecinului…
    Complet gresit si manipulatoriu dealtfel! O batalie pe resurse intre hoti si societate… La mijloc … cei care nu pot face sau spune prea multe in acest sens pt ca oricum legile le cam interzic acest lucru…

    Apoi in PNNR scrie “…În prezent, pe lângă sistemul public de pensii, există sistemul pensiilor ocupaționale aplicat în sectoarele de apărare și ordine publică și sistemul de pensii de serviciu. Acesta din urmă este reglementat prin acte normative individuale cu caracter special, aplicabil pentru 6 categorii: corpul diplomatic și consular, funcționarii publici parlamentari, personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă, procurori și judecători, personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor și beneficiari ai Curții de Conturi.”
    Asadar pensiile militare nu sunt pensii speciale nici in PNNR.
    Apoi PNNR continua…”În ceea ce privește problematica pensiilor de serviciu și speciale, acestea vor fi reformate pe baza unor soluții care să vizeze corectarea inechităților dintre beneficiarii acestor categorii de pensii și beneficiarii din sistemul public de pensii din punct de vedere al aspectului cotributivității, luând în considerare și jurisprudența Curții Constituționale…” Banca Modiala din nou spune ca in cazul unora conditiile respective sunt deja indeplinite… chiar daca unii continua sa latre ostentativ din toti bojociii… ca de…

    Probabil influenta pro-rusa isi spune cuvantul si incearca prin orice ijloace ascunse sa loveasca in militari, singurii ramasi inca topul increderii in societate…

    Asa ca pensiile speciale sunt doar cele ale politicienilor, celor din administratia publica si… asa adauga … celel ale jurnalistilor!!!

    Anyway, raspunsul CE conteaza si de modul/ contextul in care/cum s-au formulat si pus intrebarile… Iar dupa cum ii stiu eu pe heitarii astia…. Orice raspuns ar fi dat CE ei l-ar fi tradus sau interpretat tot cum vor pentru a manipula societatea conform intereselor !!!

    • Cum legea de modificare va legii pensiilor nu retroactivează(adică raporturile juridice stabilite înainte de intrarea în vigoare a legii de modificare în privința conținutului lor în sensul de drepturi și obligații rămân aceleași) .A se vedea art.6alin.2 din Codul civil privind aplicarea în timp a legii civile.Tendința va fi pentru cei ce îndeplinesc condițiile de a ieși la pensie . Așa se ajunge la depopulare a autorităților statale ,la supraîncărcarea acestora și la scăderea nivelului de calitate.Dar chiar așa de independenți și suverani suntem încât stăm la firmanul ,,Înaltei Porți ” ???!!!

  6. După opinia multora de aici ar trebui desființată armata, poliția, penitenciarele, poliția de frontieră că tot ne scremem să intrăm în Schengen dar nu ne vor alții Pesemne că și-au dat seama că am umplut occidentul cu hoți, tâlhari,excroci,violatori și cu graniță sau fără in mintea lor tot una este Ar trebui după cum zic legile UE ca poliția după ce i arestează și i încătușează iar a doua zi judecătorii corupți le dă drumul iar el infractorul să vină a doua zi la secția de poliție să ceară scuzele polițiștilor care l-au legat eventual să ceară celor două polițiste in sandale și cu țigara aprinsă filmate mai deunăzi la o secție de poliție din București să le dea și lor tratația corespunzătoare cu cafele…Iar după alții mai deștepți din economedia și din presa și tv referitor la pensiile militare,ce dracu ….să fie desființate de tot ,lasati fără pensie de tot, confiscați banii chiar și de la subof care au 1500-2000 lei că sunt câteva zeci de mii și dați cum zice Ciolacu la ăia care nu au muncit o zi sau care și-au cumpărat vechime că se poate și au undeva peste cea de CAP(1000 lei)cu câteva sute in plus Atunci eu,ca rezervist posibil lăsat fără pensie de B.M.,UE,PNRR, Guvern sau ce o mai fi propun ca doamne ferește dacă se împute treaba și se decretează mobilizarea să fie primii luați la oaste să apere țara toți lătrăii din ONG urile finanțate de Soros presă,tv, G4 Media care cântă de vreo 10 ani că nu mai pot să doarmă de pensiile militare nesimțite, să asigure linia 1 de apărare pe cele 72 ore necesare a rezista până se mobilizează NATO A se citi art 4 și 5 Sa fie luați primii in armată cei fără stagiu militar că ei sunt cei care cu UE al lor au militat pt desființarea serviciului militar obligatoriu în toată Europa iar acum nu știe pe unde să scoată cămașa… Apropo să spus undeva de ce armata ucraineană a fost pregătită cât de cât?Hmmm? Pt că la momentul24 febr Ei aveau armată obligatorie de un 1an….!!!! Tot 1 an de stagiu militar obligatoriu are și armata Republicii Moldova dacă nu știți !la momentul actual..Restul Europei….vax Albina Se bazează pe americani… dacă vor venii vreodată…Iar cu banii obținuți din elim pensiilor militare guvernul să dea pomeni,ajutoare, vouchere, fonduri la cantina săracilor,la primării pt cei de 20-40 ani și în putere de la sate care nu au muncit o zi in viața lor pt ajutorul social ce reprezintă voturi grase pt Ciolacu și ai lui din teritoriu că tot se apropie alegerile…și au terminat banii strânși din taxele oamenilor pe salarii uriașe la stat, angajări peste angajări… Tot sa strigat in primii ani după revoluție…Jos comunismul!Jos Miliția!,jos Securitatea!, jos Iliescu! Acum după 33 ani putem striga și Jos Armata! că și așa și nu mai trebuie…decât niște gloanțe în piept de la fratele mai mare de la răsărit….ca să ne liniștim… dracului odată

  7. Asta da,ostean!de aia cu cate2 pensii si 3 salarii?care ajung la peste 5-60000/luna?de unde sa ramana sa ajunga la toti?

  8. Cred că militarii și politicienii joaca la șantaj și calceama deoarece în caz de război primii sunt chemați cei activi după care vin rezerviștii și cei cu experiență de lupta.vor sa plece din sistem,?…sa plece.sunt foarte multi care își doresc o cariera militară dovada fiind aglomerația de la școlile militare

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.