Certificatele de urbanism și alte acorduri sau avize pe care le emit autoritățile pentru proiectele de infrastructură de transport aflate pe rețeaua centrală (TEN-T) vor fi emise în termen de 5 zile, potrivit unui Proiect de Lege care transpune o Directivă Europeană. Este vorba despre Directiva 1187/2021 care vine cu măsuri de sprijin pentru ca statele membre să finalizeze până în 2030 toate coridoarele de transport (autostrăzi și căi ferate). Ministerul Transporturilor arată că, termenul limită pentru transpunerea în legislația națională este 10 august 2023, iar după ce Guvernul va aproba Proiectul de Lege, actul normativ va fi trimis Parlamentului spre dezbatere și vot. În martie 2022, Guvernul a dat o Ordonanță de Urgență prin care reducea termenul de avizare la 15 zile (detalii aici). Cel mai recent exemplu pentru întârzieri în procedura avizului de mediu este Podul peste Prut de la Ungheni care a primit aprobare după 7 ani.
Actul normativ reduce de la 15 la doar 5 zile termenul pentru avizare : ,,Proiectele de infrastructură de transport transeuropeană sunt investiții publice de importanță strategică pentru România, care asigură conectivitatea cu coridoarele de transport europene dar și mobilitatea populației și a mediului de afaceri la nivel național, context în care implementarea proiectelor devine o prioritate pentru dezvoltarea infrastructurii de transport. Implementarea proiectelor de infrastructură transeuropeană de transport este condiționată de eliberarea autorizației de construire potrivit prevederilor legale în vigoare și implicit, de obținerea avizelor/acordurilor, prevăzute prin certificatul de urbanism. De regulă, proiectele mari de infrastructură transeuropeană de transport traversează teritoriul mai multor județe, situație care conduce la necesitatea obținerii unui număr mare de avize/acorduri solicitate de autoritățile publice locale prin certificatele de urbanism.
În procesul de obținere a avizelor/acordurilor necesare emiterii autorizațiilor de construire apar sistematic întârzieri semnificative din cauza procedurilor specifice fiecărei instituții/autorități emitente de avize/acorduri, întârzieri care conduc la completarea cu dificultate a documentației necesare autorizării, respectiv, amânarea termenului de începere a lucrărilor de construcții. În vederea încadrării în durata maximă stabilită de Directivă și ținând cont de statutul acestor proiecte, care reprezintă o prioritate europeană, proiectul de lege propune reducerea termenelor de emitere a certificatelor de urbanism, avizelor, acordurilor, altor acte emise de instituțiile avizatoare la 5 zile, propunere care materializează o posibilitate de acordare a priorității în procedura de autorizare.” -Proiect de Lege pentru transpunerea Directivei 1187/2021.
Perioada aferentă etapei de încadrare a proiectului în procedura de evaluare impactului asupra mediului se încadrează într-un termen de maxim 30 de zile. Procedura de evaluare a impactului asupra corpurilor de apă se realizează într-un termen de maxim 17 zile, prin emiterea avizului de gospodărire a apelor. Totodată, durata de 4 ani nu include perioadele necesare pentru desfășurarea procedurilor administrative și judiciare de contestare sau a căilor de atac în fața unei instanțe judecătorești, nici perioadele necesare pentru punerea în aplicare a oricărei decizii sau măsuri reparatorii rezultate, mai notează ministerul de resort.