Comisia Europeană promovează transparenţa în sectorul închirierilor de locuinţe pe termen scurt / Noile norme vor îmbunătăţi colectarea şi schimbul de date de la gazde şi de la platformele online

Comisia-Europeana

Comisia Europeană a adoptat luni o propunere de regulament pentru a spori transparenţa în domeniul închirierilor de locuinţe pe termen scurt şi pentru a ajuta autorităţile publice să asigure o dezvoltare echilibrată a acestora ca parte a unui sector durabil al turismului, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Deşi rezervările de locuinţe pe termen scurt prezintă multe beneficii pentru turişti şi gazde, acestea pot da naştere la motive de îngrijorare pentru anumite comunităţi locale care se confruntă, de exemplu, cu lipsa unor locuinţe accesibile. Noile norme vor îmbunătăţi colectarea şi schimbul de date de la gazde şi de la platformele online.  

De asemenea, vor contribui la îmbunătăţirea transparenţei în ceea ce priveşte identificarea şi activitatea gazdelor care oferă cazare pe termen scurt şi normele pe care trebuie să le respecte şi vor facilita înregistrarea gazdelor. Acestea vor aborda, de asemenea, fragmentarea actuală a modului în care platformele online fac schimb de date şi, în cele din urmă, vor contribui la prevenirea listărilor ilegale. În general, acest lucru va contribui la un ecosistem turistic mai durabil şi va sprijini tranziţia digitală a acestuia.

Noul cadru propus va armoniza cerinţele de înregistrare a gazdelor şi a proprietăţilor lor propuse pentru închiriere pe termen scurt atunci când aceste cerinţe sunt impuse de autorităţile naţionale: sistemele de înregistrare vor trebui să fie integral online şi uşor de utilizat. Un set similar de informaţii relevante privind gazdele şi proprietăţile acestora, şi anume “cine”, “ce” şi “unde” ar trebui să devină necesar. La finalizarea înregistrării, gazdele ar trebui să primească un număr de înregistrare unic.

Autorităţile publice vor avea posibilitatea să suspende numerele de înregistrare şi vor putea solicita platformelor să elimine de pe listă gazdele neconforme.

În plus, va raţionaliza schimbul de date între platformele online şi autorităţile publice: platformele online vor trebui să facă schimb de date cu autorităţile publice, o dată pe lună, în mod automatizat, cu privire la numărul de nopţi închiriate şi de oaspeţi. Pentru platformele mici şi microplatforme sunt prevăzute posibilităţi de raportare mai uşoare. Autorităţile publice vor putea primi aceste date prin intermediul “punctelor de intrare digitale unice” naţionale. 

Propunerea Comisiei va fi discutată în vederea adoptării de Parlamentul European şi de Consiliu.

După adoptarea şi intrarea sa în vigoare, statele membre vor avea la dispoziţie o perioadă de doi ani pentru a stabili mecanismele necesare pentru schimburile de date.  

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *