Comisia Europeană: Reforma pensiilor vizează toate pensiile speciale, inclusiv cele militare

militari romani, armata română Sursa foto: MApN

Comisia Europeană afirmă, într-o precizare, că reforma pensiilor din România vizează toate pensiile speciale, inclusiv pensiile militare, „cu scopul de a le alinia cu principiul contributivității”. Reamintim că această reformă a adus diferențe de viziune între Comisia Europeană, care vrea o reformă integrală a sistemului de pensii, și Guvernul României, care vrea să excepteze pensiile militare și să le considere „pensii de serviciu”. Reamintim de asemenea că inclusiv premierul Nicolae Ciucă are pensie militară. La fel și soția sa.

„Pensiile speciale nu țin de competențele Uniunii Europene (UE). Cu toate acestea, pentru ca România să primească fondurile alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), aceasta trebuie să îndeplinească satisfăcător reformele referitoare la pensiile speciale la care țara s-a angajat prin acest plan. Revizuirea vizează toate pensiile speciale, inclusiv a celor militare, cu scopul de a le alinia cu principiul contributivității și face parte dintr-o reformă mai amplă a sistemului public de pensii, reprezentând un element cheie al Planului Național de Redresare și Reziliență al României”, arată mesajul transmis de reprezentanța Comisiei Europene la București.

Reforma pensiilor speciale din România este jalon din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Banca Mondială este consultantul însărcinat să propună reforme.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Guvernul a adoptat, în decembrie, legea privind reforma pensiilor speciale. G4Media a publicat în exclusivitate conținutul legii, AICI. Proiectul de lege se află acum în dezbatere în Parlament.

Reamintim că Banca Mondială a propus Guvernului să păstreze pensiile militare în forma actuală, în cadrul reformei pensiilor speciale, motivând acest lucru prin faptul că o propunere de scădere a benefiicilor ar putea declanșa un exod al cadrelor militare, într-un moment în care există o zonă de război aproape de România, arată un documentul obținut de Economedia. Detalii despre propunerile de reformă ale Băncii Mondiale AICI.

Reamintim însă că, anterior, Comisia Europeană a cerut României să includă și pensiile militare în reforma sistemului de pensii, care se va baza pe principiul contributivității, au declarat surse guvernamentale pentru Economedia.

Acum, tema pensiilor speciale este subiect separat de discuții între Guvern și Comisia Europeană. Potrivit informațiilor G4Media.ro, Comisia  Europeană nu este de acord cu formula de compromis la care a ajuns coaliția PNL-PSD în ce privește reforma pensiilor, potrivit căreia pensiile militarilor (armată și servicii de informații) nu vor fi calculate după principiul contributivității. Comisia, susținută de această dată de Banca Mondială, solicită ca toate pensiile, fără excepție, să fie calculate potrivit principiului contributivității.

Președintele PSD Marcel Ciolacu a precizat că ministrul Muncii Marius Budăi a informat, în şedinţa de luni a conducerii PSD, cu privire la faptul că urmează să vină un raport al Băncii Mondiale privind pensiile speciale şi a adăugat că aşteaptă o informare din partea Guvernului cu privire la acest proiect de lege, deoarece a fost asumat de către Executiv, transmite News.ro. Liderul PSD a mai spus că jalonul din PNRR privind pensiile speciale trebuie îndeplinit, iar aceste aspecte trebuie rezolvate pentru a închide discuţia odată pentru totdeauna.

Amintim că inclusiv premierul Nicolae Ciucă este unul dintre beneficiarii de pensie militară, care i-a adus în 2021 venituri de 214.990 lei, cu mult peste salarii (indemnizație ministru + indemnizație prim-ministru), care au totalizat în același an 166.129 lei, potrivit celei mai recente declarații de avere. Și soția sa este beneficiar de pensie militară.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Ca intotdeauna, speranta este tot la institutiile internationale si in mod special la institutiile Uniunii Europene.

    • Adevărat grăiești. Vedeți cum încearcă politicienii să fenteze UE și Banca Mondială? Poate trece propunerea lor….. Dar nu, UE ne proastă….

      • Asta e exact ca acum câțiva ani… când băieți deștepți ne abureau cu… așa ne cere FMI-ul…

        NU UE sau CE nu cer unei națiuni ceva ce aceasta nu isi propune dealtfel sa facă! Așa ca gogoriță cu faptul ca ar cere UE sau CE ca pensiile speciale sa fie pe contributivitate este o manipulare media execrabila!

        Atunci de ce în PNNR este un pilon diferit pt pensiile speciale (215) și altul pentu toate celelalte pensii (adică 214)?

        Apoi care contributivitate? NU EXISTA IN ROMANIA NICI O PENSIE CALCULATA 100% PE CONTRIBUTIVITATE! Nu mai folosiți manipularea asta de presa/media (car apropo au o lege a lor specială!!! pt pensii) și politicianista a la Basescu, pt ca este o farsa!

        Mai binee urlati din toți bojoci ca și celelalte pensii sa fie decente precum cele speciale de astăzi… și nu sa le tai la ăștia ca sa fie toți sărantoci și usor de manipulat politic… sau pe piața muncii!!!

        Sau… stai așa ca voi sunteți presa ăstora din corporații care nu vreți sa plătiți salarii decente, pensii decente, taxe decente, ci numai Profit! Profit! Profit!

        • Dupa modul de exprimare ,se pare ca sunteti un beneficiar serios de pensie NESIMTITA !!
          Dar NU mai merge cum mergea , si NU mai este ce era !
          Acum Romania ,deipnde de banii lor -UE iar ei hotarasc foarte bine cum trebuie facut ,pentru ca ;;
          –ASA CEVA ,NU MAI FUNCTIONEAZA LA NIMENI IN LUME ,,,Pensiile sunt pensii ,adica ;
          –UN BATRAN EGAL UN BATRAN si nu spune nimeni ca toti sa fie egali ,,dar nici asa ,unii sa primeasca de 10-20 ori mai mult , iar altul care intr-adevar a trudit si a contribuit , sa primeasca ,cat primeste ,si sa nu-si permita sa -si faca lucrarile stomatologice ,care sunt foarte scumpe , analize medicale ,spitalizari la privat ,nici vorba ,etc,,

          • Un batran egal un batran cat timp anjunge sa fie batran. Sunt categorii de personal care au speranta de viata undeva la 60 de ani,si ma refer aici la militarii din anumite structuri, oameni care si-au dedicat viata intreaga servirii intereselor nationale, au fost la ordin mereu, au facut ce le-a cerut tara, au respectat regulile jocului si acum se schimba regulile pentru ca vor niste putzopalmisti sa le taie din dreptul la o viata decenta dupa trecerea in rezerva. O viata care oricum e scurta dupa pensionare, stati linistiti. Aceeasi categorie are si cea mai mare rata a divorturilor, cele mai multe boli profesionale si, din cate se vede, tot ei au parte de cel mai putin respect pentru munca pe care o depun. Iar boii aia de la USR spun ca nu e o problema cu pensiile militare de 2000 de lei, ei au o problema cu pensiile alea mari, care pentru informarea corecta a publicului, sunt exact ale fostilor sefi de institutii, sunt atat de putine la numar incat chiar nu au vreun impact bugetar, e ca si cum ai avea 1 milion de lei de cheltuit si ca sa faci economii ai taia din cheltuieli undeva la 5 lei. Asta e impactul in bani. In fapte reale, impactul major e scaderea atractivitatii profesiei militare, depopularea institutiilor militare, scaderea calitatii personalului si a pregatirii acestuia, intr-o singura propozitie, e doar un atac la siguranta nationala a unor tradatori de neam si tara. Mai important decat pensia militara e sa se stie cine le tine lantul acestor tradatori si apoi sa vedem comentariile publicului. Cat despre celelalte pensii speciale( cu expectia personalului aeronautic si naval), alea parlamentarilor, primarilor si alte si mai cate tampenii, alea sunt chiar speciale, ca dupa o viata de furt din avutul public, ii mai si premiezi, mai las-o naibii ca suntem chiar tampiti!

        • Chestia cu pensiile de serviciu este reluată periodic spre a empatia cu frustrările multora,spre a le acapara sprijinul, adică în primul rând voturile.Dar poate fi și o altă viziune asupra acestor atacuri-ca se vrea slăbirea statului cu toate funcțiile sale raportate la armata,poliție, magistrați,etc. spre a crea bază infractorilor.Asa se explică eșecul in a scrie corespunzător actul normativ privind supra-impozitarea între altele a OMV ,transformând o normă de recomandare din directiva UE într-una obligatoriu imperativă din Ordonanță.In fine,se caută a fractura societatea după principiul divide. et impera,in loc să se meargă pe combaterea corupției,adevărată cauză a nivelului mic al majorității pensiilor.

  2. Felicitări UE ! Pensie după contribuție pentru toată lumea și aceeași bază de calcul. Cei cu pensiile în plată să dea banii înapoi, a fost o pomană ilegală.

    • Pensia dupa contributie este numai la pilon II si III
      In sistemul public de pensie nu se pune problema de contributivitate . Asta e o gogorita a guvernantilor .

      Numai si numai intr-un cont personal administrat asa cum se administreaza la pilon II si III .
      In sistemul public de pensie cuantumul acesteia este influentat de cresterea contributiilor obligatorii stabilite prin lege de catre guvernanti , in timp ce in sistem privat cuantumul pensiei este influentat de rentabilitatea investitiilor contributiilor in cont personal .
      Sistemul public de pensie din Romania este o tilharie mirsava .

  3. Oricum modificarile nu se vor aplica retroactiv…Cei care au incasat pensie speciala o sa ramana cu sume frumusele… Sunt curios daca vor incerca sa o suceasca sau daca vor renunta la miliardele tarii din PNRR pentru propriul buzunar.Oricum,asa cum “nimeni nu e mai presus de lege” nici unul nu e mai special ca altul..

  4. Sa va ia dracu de tampliti useristi!In toata lumea pensiile militare sunt diferite de cele civile!Cretinilor ,comparati privatiunile cu cluburile voastre de homo si lesbiene?

    • raul , esti cam rau ,, sau supara si doare tare Adevarul ,
      DA cred ca da ,pensiile militare desigur ca se vor alinia ,dupa legile UE acum mai ales cand avem si un razboi la granita ,
      Stai linistit ca ,,nu cred ca se vor lega asa de tare ,de pensiile militare ,Desi ar cam trebui ,ptr ca ;;
      –Pana acum , armata romana nu a facut mari sacrificii , doar atat ca in Decembrie 89 a ]]tras in prorpiul popor ,,!!! Iar ptr asemenea fapte de vitejie ,sa se mai dea si pensii babane ?? NU prea cred ca ,,este normal si logic !

    • Mare dreptate aveti.Asa este,golanii astia de la USR si cu golanii de la PNL,Orban si Catu,doi betivani si infractori au distrus si tara dar si pensionarii militari..de magistrati nu se atinge nici un guster din astia.

  5. Si inca ceva ,sunt locuri mii si in armata si in politie!De ce nu veniti si va angajati de bine ce e ,onanistilorr????

    • Nu cred că e tocmai ok să vorbești în felul acesta.Un om educat,care a trecut printr-o școală militară s-au de poliție nu are voie să folosească un astfel de limbaj. Să înțelegem că ești angajat din sursă externă?
      Cînd ați ales cariera militară, v-ați asumat o astfel de viață. S-au ați făcut-o doar ptr privilegiul de a ieși mai repede la pensie,cu pensie specială.

      • Luciane tata ,cand m-am angajat statul roman a promis ceva si a schimbat regulile in timpul jocului!La un stat nenorocit care nu-si respecta cuvantul si te mai baga si in gura societatii ca sa scape el de raspundere ,ce limbaj vrei sa folosesc?Daca statul e imputit ,eu trebuie sa fiu lord????

    • Bravo.Felicitari.Asa este,hai pehvlihanilor,ce mai comentati,credeti ca este asa usor sa fii militar ,politist sau jandarm???sa va vad…inca acum este bine,dar cu ani in urma????

  6. Spre deosebire de toţi membrii NATO, în Romania pensia nu este de 80%, ci de 65% baza de calcul (pe vremea lui Ceauşescu era 66%) şi nu din ultimul salariu brut, ci din câteva elemente ale acestuia, calculat pe media a şase luni din ultimii cinci ani. Ei nu au o barieră în sus, noi avem la 85%. Comparat cu pensiile civililor, acestea se aliniază cu rata inflaţiei şi cresc odată cu creşterea punctului de pensie. La militari se primea ori indexare ori creştere cu un procent (nu cu 100%) din creşterile la activi, fiind luate în calcul doar părţile care intră în constituirea pensiei“,

  7. “Amintim că inclusiv premierul Nicolae Ciucă este unul dintre beneficiarii de pensie militară” – va amintesc stimați domni economedia.ro, că tovarășul Nicolae Ciucă îl doar fix 2 m in fața … știm noi ce, de orice modificări legislative vor fi pe această temă, căci, așa cum probabil știți și va faceți că nu știți, legea este aplicabilă numai pentru viitor. Așa că, cei care au acum pensiile alea “speciale”, tot așa vor fi până mor. Niciun PNRR, acord sau lege nu va schimba asta. Ce se va schimba, va fi valabil numai pentru cei care lucrează în sistemul militar in care, dacă nu știți, sunt oameni care au salariul impozabil cu foarte puțin peste salariul minim pe economie , restul sunt alte drepturi care nu se calculează la pensie. Prin urmare, vom vedea niste măriri de salarii sau un val de demisii.

  8. SUA: pensie medie de peste 4.500 de dolari

    În Statele Unite ale Americii, ţară cu alocări enorme pentru bugetul de Apărare, legislaţia privind pensiile militare este diferită de cea care reglementează pensiile civililor, la fel ca şi în ţara noastră. „Pensia se calculează în funcţie de anii şi lunile în serviciul militar, data trecerii în rezervă, categoria de forţe, modul de executare al serviciului militar şi baza de calcul, stabilită ca medie a salariilor cele mai mari în ordine descrescătoare primite în 36 de luni, oricare ar fi acestea, în decursul serviciului militar. Pensia medie a fost în anul 2008 de 4.632 USD/lună“,

  9. Generalii de armată din Belgia, spre exemplu, se pensionează şi la vârsta de 58 de ani, dacă au servit minim 25 de ani şi cu o pensie echivalentă a 80 de procente din ultimul salariu. Statistica a fost întocmită pentru a compara condiţiile de pensionare din ţara noastră cu cele din statele membre NATO, în contextul discuţiilor publice din ultima perioadă pe acest subiect.
    În cazul englezilor, perioada serviciului militar trebuie să die de minim 30 de ani, iar pensia va fi calculată în funcţie de cel mai mare salariu încasat în ultimii trei ani de activitate. Modul de calcul al pensiei este raportat la numărul de ani lucraţi. „Rezultă că militarii britanici beneficiază la pensie de 3,3% procent din cel mai mare salariu primit în ultimii trei ani, pentru fiecare an în serviciul militar. În această ipoteză, fără a avea certitudinea, rezultă că britanicii au drept de pensie militară de circa 60% din respectivul salariu pentru 18 ani de serviciu militar, iar pentru fiecare an în plus se adaugă 3,3%“,
    Exemple din statele membre NATO
    Belgia::
    Ofiţeri inferiori: vârsta 51-52 ani; ani de serviciu 20-30; pensie 80% din ultimul salariu;

    Ofiţeri superiori: vârsta 54-56 ani; ani de serviciu 20-30; pensie 80% din ultimul salariu;

    Generali: vârsta: 58-61; ani de serviciu: 25-35; pensie: 80% din ultimul salariu.
    Franţa:
    Ofiţeri inferiori: vârsta 52 ani; ani de serviciu 20-30; pensie 75% din salariul de referinţă (bază ultimele 6 salarii);

    Ofiţeri superiori: vârsta 52 ani; ani de serviciu 20-30; pensie 75% din salariul de referinţă (bază ultimele 6 salarii);

    Generali: vârsta 57-61 ani; ani de serviciu 25-35; pensie 75% din salariul de referinţă (bază ultimele 6 salarii);
    Germania:
    Ofiţeri inferiori: vârsta 52 ani; ani de serviciu 20-30; pensie 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcţie;

    Ofiţeri superiori: vârsta 54-56 ani; ani de serviciu 20-30; pensie 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcţie;

    Generali: vârsta 60-65 ani; ani de serviciu 35-45; pensie 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcţie;
    Italia:
    Ofiţeri inferiori: vârsta 45-55 ani; ani de serviciu 25-30; pensia 80% din ultimul salariu brut;

    Ofiţeri superiori: vârsta: 45-55 ani; ani de serviciu 20-30; pensia 80% din ultimul salariu brut;
    Generali: vârsta 60-65 ani; ani de serviciu 35-45; pensia 80% din ultimul salariu brut.
    Polonia:
    Ofiţeri inferiori: vârsta 50 ani; ani de serviciu 15; pensia 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile);

    Ofiţeri superiori: vârsta 55 ani; ani de serviciu 15; pensia 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile);

    Generali: vârsta 60 ani; ani de serviciu 15; pensia 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile);
    Turcia:
    Ofiţeri inferiori: vârsta 41-48 ani; ani de serviciu 20-30; pensia 80-85% din cuantumul ultimului salariu;

    Ofiţeri superiori: vârsta 41-52 ani; ani de serviciu 20-30; pensia: 80-85% din cuantumul ultimului salariu;

    Generali: vârsta: 60-65 ani; ani de servici 35-45; pensia 80-85% din cuantumul ultimului salariu.

    • Foarte urât din partea celor care acuză militarii în rezervă pentru pensiile militare in plată, pentru care li s-au reținut din salariu taxele prevăzute de lege, la bugetul Statului Român de-a lungul activității lor și nu la Sistemul pensiilor civile. Situația de mai sus este aplicată legal din anii 2000 și anterior aspecte care sunt cunoscute inclusiv de Banca Mondială.
      Militarii activi și militarii rezervă vor apăra Romania împotriva celor care vor ataca țara noastră. Este trist că oamenii pot fi manipulați voit sau “pun botul ” împotriva sistemului de apărare a țării.(armată, poliție, servicii speciale). Militarii din toată Europa și nu numai, beneficiază de legi care le protejează interesele.Nu cred că acești comentatori de ocazie sunt români reali. In nici un stat de pe Globul pământesc nu exista asemenea denigrări, preocupări , comentarii negative împotriva sistemelor naționale de apărare, ca in țară noastră. Este trist!

    • Vă chinuiți de pomană. Trântorii cu salariu minim pe carte de munca sau cei cu PFA doar sa fenteze taxele, patronii care fac artificii la plata impozitelor, vor continua să susțină că pensiile militare sunt problema, nu evaziunea lor fiscală sau șmecheriile. pot sa accept ideea de contributivității la militari DOAR daca aplicam același principiu pentru cei care primesc pensie minima mai mare decât contributivitatea. De asemenea eliminarea ajutoarelor pentru cei cu pensii mici. Nu este problema nimănui că ei nu au muncit sau au avut salariu mic. Asta daca discutam de contributivitatea. O sa aud că și în afara exista ajutoare însă și în afara exista pensii altfel calculate militarilor. Ce se întâmplă acum este vina USR care a fagat acest jalon în discuție cu UE pt fonduri. Eu in locul militarilor, serviciilor și altora afectați, mi-aș da demisia în masă. Toți să plece în 30-60 de zile. Să rămânem fără apărea țării, să avem atentate la fiecare ora și toți proștii care tipa in frunte cu postacii USR să rezolve problema. Vreți contibutivitate? Luați anarhie.

      • Observ ca sunt multe persoane afectate de Adevar , Cei de la USR , nu au nici o vina ptr faptul ca, au facut acest PNRR conform directivelor UE ! Sa nu uitam ca acum cand depindem financiar de UE , sa fiti siguri ca vor face tot posibil ca , si Legea Pensiilor sa fie valabila ca in toata Eurpoa Asa ca degeaba ,va plangeti ca , Dreptata va invinge NU spune nimeni ca un militar de cariera , cu fapte mari de vitejie ,sa primeasca o pensie ,ca un civil care are stagiul minim de cotozare ,dar nci sa primeasca 20 de salarii minime ca pensie ptr faptele de vitejie ca;; A tras in propriul popor !! In rest nu au avut fapte de vitejie in vreme de Pace !

  10. Având în vedere exemplele de mai sus, de ce la ei este normal acest lucru iar la noi este o permanentă iritare și exagerare a unora în special mass-media și unele partide care vezi doamne așa zice banca mondiala, comisia, etc., și că trebuie pe contributivitate!?

  11. Romania trebuie sa aiba initiativa legislativa de desfiintare a sistemelor de pensii speciale si sa servesca drept exemplu si altor tari NATO si UE. Nu scrie nicaieri ca trebuie sa fim ultima gaina din Gostat! Trebuie data lege acum cu aplicabilitate graduala astfel incat din 2053 sa avem un sistem unic de pensii si sa nu mai fie mare diferenta nici macar la varsta de pensionare. Am exemplu de fiu tata iesiti la pensie in acelasi an; tatal la 68 din invatamat si fiul la 47 din MAI!!! Sisteme speciale de pensii si de privilegii creaza garzi pretoriene; in belarus si federatia ruZZa regimurile dictatoriale nu sunt protejate de profesori ci de militari! Razboiul din Ucraina ne arata ca in caz de nevoie toata lumea e soldat si cu bani si fara bani si cu dinti in gura si fara!

  12. Inca ceva. Hai sa plătim militarii cu salariu corect după care sa discutam de contributivitate. Subofițerul nu depășește 800-900 euro salariu după aproape 20 de ani de muncă.

  13. Cand auzim de pensiile speciale, toată lumea se duce cu gandul la cele ale militarilor, ceea ce este o mare greșeală. Comparam mere cu căpșuni, nu cu pere ca se aseamănă. Militarii sunt cei din MAPN, dar la noi e o varza totala, toți au devenit speciali, primari, magistrati, procurori, personalul MAI (pompieri, jandarmi, politie) dpmdv ăștia nu au dreptul la pensie speciala, sunt o gramada cunoștințe angajate in cadrele respective si știu bine despre ce vb, unii deja s-au pensionat la 45 de ani si au stat pe scaun degeaba. Militarii din armata romana trebuie separați de ceilalți speciali, dar marita vârsta, si bineînțeles salariul marit pe măsura.

  14. Pentru domnul andrey,cu y:du-te d-ta la op,noapte de noapte,fara libere platite,ziu dupa 5 dupa tura de noapte,si tot asa,sedinte,trageri, alarme,teste,probe fizice,testari,etc,si intalneste-te cu elita,spuma societatii,toti bombardierii,aurolacii,sabii,topoare,furci,sisuri,rangi;si i-ate la discutii cu ei!pentru o mie de euro pe luna!dupa 35 de ani,dat foc la usa,zgâriată masina,alergat cu cutite si răngi,amenintata familia!si la pensie se zice ca e nesimtita!daca o mai apuci,ca nu suntem toti generali!fara viata de familie,weekenduri,libere de o bere(te uiti la altii),concedii intrerupte,cu solde din 2009 ca un necalificat!si vine ccr si ziceca nu econtributiva,se taie din pensie!du-te si tu!de rani ale corpului,nu mai vorbim,ca nu suntem nija!

  15. Problema daca va uitați bine, sta altundeva, nu va intrebati nici unul ” de sunt scoase DIN NOU pensiile militare la înaintare cand, pensiile magistraților au o “medie de circa 22 000 mi lei” iar ale militarilor undeva la, intre 1500 si poate 3500 lei media a poate 60 % dintre ei !!!. Oare de ce nu scoate “nimeni la înaintare pensiile magistratilor care merg pana la peste 50 000 lei iar media lor este de 22 000 lei ????????

    • Pentru că de magistrati (judecatori, procurori, personal auxiliar) nu se pot lua, e clar neconstitutional.
      In 2024 fiind alegeri, trebuie să prostească poporul, popor care are gâtul uscat din cauza pensiilor speciale, astfel singurii rămași pe eșafod sunt pensionarii militari, care trebuie executați.
      Pensionari militari care au fost deja execuati prin faptul ca guvernul, clasa politica nu a respectat Legea Pensiilor militare, modificand-o ilegal prin OUG-uri.
      Astfel, in timp ce civilii pensionari au primit 40 % la pensii (curios cum acest procent, oare din contributivitate acesti bani), militarii au luat măriri substanțiale de 1% chiar unii.
      Clar ca ziua bună ca banii din pensiile militare s-au dus in pomeni catre civili, (masa de manevră), cei cu ajutoare sociale, carduri sociale,,, etc.

  16. anaf si politia economica au scos pe teren inspectorii pentru confiscarile si amenzile de primavara …. si pentru primele de Paste ….

  17. Pensiile speciale sunt o aberație a unui sistem viciat de lăcomie, corupție, superficialitate și nonvalori . Pensia nu poate fi decât pe baza contribuției salariatului la propriul său venit necesar existenței bio-sociale în postprofesie iar cuantumul ei este influențat de calitatea muncii profesionale și valoarea contribuției persoanei, dar în niciun caz mai mare decât propriul salariu. Nimeni nu are dreptul să primească bani din nemuncă iar cuantumul pensiei trebuie să-i asigure cetățeanului, fost salariat , un nivel de viață decent , fără himerele sărăciei , relaxat de la tensiunile sociale. Pensiile speciale reprezintă un furt pseudolegiferat de către înșiși beneficiarii direcți ai sistemului. Trebuie sancționat cu blam colectiv generalizat, dispreț , periferizare și corectat cât mai repede prin desființarea lui și recuperarea prejudiciului generat poporului sărăcit.

    • Se tot invocă că pensia specială e un drept câștigat și garantat de constituție. Constituția garantează doar dreptul la pensie pentru contributivitate, nu și obligatia statului de face cadouri unor categorii profesionale. Așadar, principiul dreptului câștigat nu se aplică în condițiile obținerii acestuia prin iuțeală de mână a unor jigodii politice,presate de speciali și nebăgarea de seamă a votanților nespeciali, păcăliți .

  18. Ce contribuție la civili….? Până în 2001 nici un civil nu a platit contribuții din salariu Din 2001 se plătesc pt toată lumea La început doar 5% …apoi 25% până în zilele noastre Așa că contribuțiile la stat au o vechime de max 22 ani Așa că cei cei care spun că vezi doamne au 35-40 ani de contribuții mănâncă… gogoși cu gem De pe timpul împușcatului până în 2001 fabricile,uzinele întreprinderile plăteau ele ca instituție la casele de pensii fonduri bănești în funcție de nr de salariați pe care îl aveau în portofoliu…

    • CORECT…asa este..Trebuie spus televiziunilor ,moderatorilor si mancatorilor de rahat acest aspect…ca si multe altele,foarte importante…

  19. Sa le taie odată toate pensiile astea speciale. Ținem în cârcă toți specialii de prin toate armatele și de print toate politiile secrete. Saracii subt stresati si nu pot sa mai munceasca mai mult de 45 de ani.. La munca nu la pomană.

  20. Ma uit la postari și realizez faptul ca politica de dezbinare a romanilor a reușit!
    Însă sunt și mulți care nu pot sa priceapă,ca să nu spun altfel,faptul ca militarii și cei asimilați au pensii militare,nu speciale stabilite înainte de Cuza!
    După caz,militarii de cariera,au făcut scolii militare de 2 sau 3 ani ,perioade în care inafara vacantelor aveau învoire citeva ore,simbata sau duminica.Dupa absolvire program cu mult peste cele 8 ore,neplătit,pina în 1990,7 zile din 7,fără sărbători,timp pentru familie,riscuri personale și uneori ale familiei.De asemenea,prezenta la calamități naturale campanii agricole.
    Contractul era,este între militar și statul roman.
    Cine ar mai fi întrat în acest sistem dacă ar fi știut ca niște politicieni corupți și tradatori după ce au plătit milioane consultanta(mai degrabă spaga)vor spune ca reduc pensiile legal primite cu 65%?
    Cumva militarii au legiferat aceste pensii?
    Tot vorbiți de ce pensii mari au militarii.Pensia medie este de 2
    700/3000 lei.
    Ar trebui sa discutați de pensiile procurorilor și judecătorilor care trec de 20000 lei și pot sa ajungă la 60000 lei.De ce au aceste pensii ?
    Pentru ca au girat jaful din România!
    Și pentru ca vorbiți de militarii și pensiile lor va intreb de ce nu v-ati ales aceasta cariera?
    Bănuiesc ca în cazul în care România va fi împinsă de politicienii ticăloși și tradatori în războiul cu Rusia veți firi ca militarii și rezervistii cu pensiile ciuntit sa fie în primele rânduri nu ?
    Sunteți jalnici!

  21. Domnilor militari, știți cine a împușcat copiii la asa zisa “Revolutie”? Cred ca domnii cu pensii speciale știu mai bine, ăștia care ies la pensie la 45 de ani. Nu va este rușine? La munca pana la 65 de ani, ca toată lumea!

    • Cât de prost ești
      Ai facut un calcul,sa vezi ce vârstă avea, dacă a tras la revoluție în cineva?
      Bai da idioți mai sunteți,unii

  22. Lăcomia costă.În anul 2010 guvernul Boc a promovat Lgea nr.119/2010 , implementănd pentru trecut ,prezent si viitor principiul contributivitatii pentru pensiile militare.Generalii și colonei , îmbuibați au dorit să iși recapete onoarea și au obtinut de la guvernul Cioloși o lege a pensiilor militare 223/2015.dar au introdus două articole 28 și 60 , care i-ar fi avantajat.Art.28 aduna acolo , prime de comandă , salarii de merit, indemnizații, norme de haine , de hrană, iart.art60- :de căte ori crește solda de grad funcție a activilor să crescă și pensiile .Numai că două acte normative promovate de de Cioloși .OUG 57/2015 , și OUG 59/2017 promovată de PSD a tăiat elanul .Astfel pensiile militare au rămas fără majorări din 2016.Pierdantii cei cu pensii mici.Si ca să fie bătaia de joc si mai mare institutiile din S.N.A.O.P.S.N au promovat un ordin comun M25/2016 prin care a cumulat vechimea în serviciu cu contributivitatea în sistemul puiblic.Un abuz față de cei care au contribuit la BASSP cu 25% din venitul brut .Acum se pare că se va face dreptate:CONTRIBUTIVITATE PENTRU TOATE PENSIILE MILITARE IN PLATĂ ȘI VIITOARE.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.