Comisia Europeană spune că statele membre au stocuri de peste 30 de milioane de tone de alimente

alimente, mancare Sursă foto: Unsplash

Comisia Europeană susţine că nu e niciun pericol pentru o lipsă de produse alimentare pe piaţa europeană, stocurile fiind de peste 30 de milioane de tone de hrană în statele membre, a afirmat, miercuri, într-o dezbatere de specialitate, Achim Irimescu, ministru în cadrul Reprezentanţei României la Uniunea Europeană (UE), citat de Agerpres.

„A fost astăzi o reuniune a grupului privind planul de contingenţă în situaţii de criză. Comisia a venit luni şi ne-a spus că nu e niciun pericol de lipsă de produse alimentare pe piaţa europeană, pentru că stocurile arată că sunt peste 30 de milioane de tone de hrană în statele membre. Totuşi, războiul a afectat aceste stocuri, pentru că la Marea Neagră sunt peste 10 milioane de tone de cereale blocate care nu pot fi puse în circulaţie. Războiul tinde să se adauge crizei energetice şi creşterii preţurilor la importuri, mai ales la îngrăşăminte. În acest sens, Comisia Europeană va prezenta în circa două săptămâni o comunicare privind preţurile la energie care, sigur, implică şi producţia de îngrăşăminte care este mare consumatoare de energie şi mai ales de gaz. Ucraina şi Rusia sunt mari producătoare de produse agroalimentare, de cereale în primul rând, dar sunt şi foarte mari producători de îngrăşăminte şi de aici dificultăţi suplimentare pentru producătorii europeni”, a declarat Irimescu.

Acesta a subliniat că, în ceea ce priveşte sectorul cărnii de porc, o propunere din partea Comisiei Europene va viza stocarea privată a acestui produs, dar se poate avea în vedere şi utilizarea rezervei de criză în valoare de 450 de milioane de euro, însă „procedura este foarte îndelungată”.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

„Referitor la propunerile privind sectorul cărnii de porc, Comisia a propus în sfârşit o intervenţie pe această piaţă. Anterior, au fost mari discuţii în Consiliu şi în Comitetul Special Agricol, pentru că însuşi comisarul consideră că banii vor ajunge cu preponderenţă la producătorii mari din Europa de Vest şi nu peste tot în statele-membre. Practic, măsura este cea a stocării private, iar acolo unde sunt stocuri importante se mizează pe retragerea unor cantităţi mari de carne de pe piaţă”, a susținut oficialul român.

Potrivit acestuia, o altă soluţie ar fi aplicarea articolului 219 din Regulamentul organizării comune de piaţă care vizează măsuri împotriva perturbării pieţei şi se au în vedere soluţii de finanţare din fonduri necheltuite din bugetul european.

„O altă măsură ar fi utilizarea rezervei de criză, de 450 de milioane de euro, la care participă şi fermierii români. Suma este undeva la 10-15 euro/hectar participarea fiecărui fermier român. Dacă se va utiliza, mari şanse ca fermierii români să beneficieze de aceste fonduri nu sunt şi atunci ei vor fi net contributori. Utilizarea rezervei de criză se poate face numai cu acceptul Consiliului şi Parlamentului, iar procedura este foarte îndelungată. Rămâne de văzut ce se poate face în continuare pentru piaţa porcului. Cu certitudine, stocarea privată se va aplica”, a susţinut oficialul român.

Azomureş şi publicaţia Profitul Agricol au organizat, miercuri, o masă rotundă cu tema „Securitatea alimentară şi implicaţiile războiului din Ucraina pentru România şi Europa”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: