Comisia Europeană vine în ajutorul celor 5 milioane de lucrători detaşaţi pe piața muncii din UE cu un portal unic de declaraţii digitale

eficientizeazainregistrareatimpuluilucratdeangajaticuunprogrampontaj

Comisia Europeană a propus, miercuri, crearea unui portal unic de declaraţii digitale pentru întreprinderile care prestează servicii şi care trimit temporar lucrători într-un alt stat membru, cunoscuţi sub numele de „lucrători detaşaţi”, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar, transmite Agerpres.

Piaţa unică a UE numără cinci milioane de lucrători detaşaţi. Una dintre principalele bariere administrative cu care se confruntă angajatorii lor este gestionarea unei documentaţii multiple şi diverse în fiecare stat membru.

Statele membre vor putea utiliza interfaţa publică în mod voluntar. În statele membre care aleg să facă acest lucru, noul portal unic pentru declaraţii digitale va reduce costurile administrative pentru întreprinderi atunci când îşi detaşează lucrătorii în străinătate. Acest lucru va contribui la obiectivul Comisiei de a reduce sarcina de raportare a întreprinderilor cu 25%, menţinând totodată pe deplin nivelul ridicat existent de protecţie a drepturilor lucrătorilor detaşaţi consacrat în legislaţia UE şi în legislaţia naţională, se precizează în documentul citat.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Propunerea va permite, de asemenea, o mai bună respectare a normelor existente, permiţând asigurarea unei mobilităţi echitabile, în conformitate cu standarde ridicate de protecţie a lucrătorilor. Pentru a spori transparenţa, statele membre pot trimite o copie a declaraţiei şi lucrătorilor detaşaţi.

„Comisia urmăreşte să utilizeze instrumente digitale pentru a se asigura că pieţele forţei de muncă funcţionează mai bine şi într-un mod mai echitabil, inclusiv pentru cei care furnizează servicii transfrontaliere. Invit toate statele membre să beneficieze de această oportunitate şi, odată adoptată, să înceapă să utilizeze formularul electronic comun pentru declararea detaşării. Acest lucru va spori transparenţa şi va reduce complexitatea, contribuind astfel la respectarea drepturilor sociale şi de muncă ale lucrătorilor detaşaţi, reducând în acelaşi timp sarcina administrativă asupra întreprinderilor”, a declarat comisarul pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit.

Concret, ceea ce propune Comisia Europeană, un portal unic pentru declaraţii digitale, va permite prestatorilor de servicii să utilizeze un singur formular în loc de 27 de formulare naţionale diferite. În medie, acest lucru va reduce cu 73% timpul petrecut cu declaraţiile. Acest formular unic va fi disponibil în toate limbile oficiale ale UE. Informaţiile solicitate sunt raţionalizate la aproximativ 30 de puncte de date. Acesta va oferi un ghişeu unic uşor de utilizat pentru declararea lucrătorilor detaşaţi în UE. Acest lucru va facilita respectarea de către întreprinderi a obligaţiilor de declarare către autorităţile naţionale competente.

Noul portal va face parte din Sistemul de informare al pieţei interne (IMI). În prezent, statele membre utilizează deja IMI atunci când lansează cereri de informaţii sau solicită asistenţă reciprocă pentru a monitoriza respectarea normelor privind detaşarea lucrătorilor. Noua interfaţă publică se va baza, de asemenea, pe soluţiile tehnice deja instituite pentru declaraţia electronică a lucrătorilor detaşaţi din transportul rutier, în cazul în care o interfaţă publică electronică, care este, de asemenea, conectată la IMI, este deja disponibilă din 2022.

Potrivit Comisiei, simplificarea procesului de depunere şi actualizare a declaraţiilor de detaşare va reduce cazurile de nerespectare a normelor privind detaşarea şi va spori transparenţa detaşărilor. Aceasta va facilita efectuarea unor inspecţii eficace şi specifice de către statele membre, contribuind la protecţia drepturilor lucrătorilor detaşaţi.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: