Comisia Europeană vrea ca statele membre să consume anul acesta cu 5% mai puține gaze și petrol, pentru a realiza ruperea rapidă de combustibilii din Rusia

UE, Uniunea Europeana, comisia Sursa foto: FMI Facebook

Comisia Europeană vrea ca europenii să consume anul acesta cu 5% mai puţine gaze şi petrol, conform planului prezentat miercuri de Executivul comunitar pentru a realiza ruperea rapidă a Uniunii Europene de combustibilii fosili din Rusia, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Obiectivul Comisiei este acela de a economisi astfel circa 13 miliarde de metri cubi de gaze şi 16 milioane tone de petrol, ca parte a planului „Repower EU”, prezentat miercuri de Executivul comunitar în vederea reducerii cu 66% a achiziţiilor de gaze ruseşti, anul acesta, şi a se desprinde de aceste importuri în 2030.

Potrivit propunerii, această economie se poate obţine prin reducerea temperaturii pentru încălzire, folosirea mai redusă a aerului condiţionat, utilizarea mai puţin a maşinilor şi folosirea transportului public, utilizarea mai eficientă a electrocasnicelor şi stingerea luminii când nu mai e necesară.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Nu spunem oamenilor ce trebuie să facă, dăm sugestii”, au subliniat surse comunitare în legătură cu o economie pe care şi Agenţia Internaţională a Energiei o consideră posibilă.

Printre aceste sugestii se află şi stimulente precum reducerea TVA în cazul sistemelor de climatizare de înaltă eficienţă şi pentru izolarea clădirilor, precum şi promovarea pompelor de căldură şi achiziţia de electrocasnice mai eficiente energetic.

Comisia consideră că moderarea cererii energetice „va reduce presiunea pe pieţele de energie şi va ajuta la scăderea globală a preţurilor”.

Planul amplu al Executivului comunitar prevede şi ca industriile să se ralieze la acest efort prin electrificare, care va permite o economie suplimentară de 35 miliarde metri cubi de gaze în 2030, din care 2030 miliarde mc vor proveni din sectoare precum cel al mineralelor nemetalice, cimentului, sticlei, ceramicii şi industriei chimice.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: