Comisia Europeană a propus luni scutirea de taxa pe valoarea adăugată pentru bunurile și serviciile pe care executivul european și agențiile Uniunii le pun la dispoziția statelor membre în perioade de crize.
Printre bunurile și serviciile care ar putea fi scutite de TVA figurează:
teste de diagnostic și depistare, precum și echipamente de laborator
echipamente de protecție individuală, precum mânuși, măști, combinezoane, produse și echipamente de dezinfecție
corturi, paturi de campanie, îmbrăcăminte și hrană
echipamente de căutare și salvare, saci de nisip, veste de salvare
produse antibiotice și antimicrobiene, antidoturi pentru atacuri chimice, tratamente împotriva leziunilor produse de radiații, antitoxine
produse sanguine și anticorpi
dezvoltarea, producția și cumpărarea produselor necesare, activități de cercetare și inovare, constituirea stocurilor strategice de produse, licențe în domeniul farmaceutic, instalații de carantină, teste clinice
Această propunere se bazează pe experiența din perioada pandemiei de COVID-19, care a arătat că TVA-ul impus pe anumite tranzacții devine un factor de cost care afectează puternic bugete și așa limitate.
Inițiativa propusă „va permite maximizarea eficacității fondurilor Uniunii utilizate în interesul general pentru a face față crizelor, cum sunt catastrofele naturale și urgențele de sănătate publică”, potrivit unui comunicat al Comisiei.
Odată pus în practică, noul dispozitiv va permite Comisiei și altor agenții și organe ale UE să importe și să achiziționeze bunuri și servicii scutite de TVA atunci când acestea au ca scop să fie distribuite în cadrul unei intervenții de urgență în cadrul Uniunii. Beneficiarii acestei măsuri pot fi statele membre sau părți terțe precum autorități sau instituții naționale (spre exemplu, un spital sau o autoritate națională însărcinată cu sănătatea sau reacția în fața catastrofelor).
Propunerea legislativă, care modifică directiva TVA, va fi supusă spre avizare Parlamentului European și Consiliului spre adoptare.