Compania chineză de cryptomonede Binance anunță o colaborare cu ANABI, pentru combaterea infracţiunilor financiare, deși în SUA era investigată pentru presupusă spălare de bani

Binance

Platforma de schimb de criptomonede Binance a anunțat marți că va colabora cu Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) în vederea sprijinirii luptei împotriva infracţiunilor financiare şi a finanţării terorismului. Anunțul vine în contextul în care, în Statele Unite, era investigată de autoritățile din SUA pentru presupusă spălare de bani. Pe 27 martie 2023, un înalt organism de reglementare a piețelor din SUA a acuzat oficial Binance și pe fondatorul Changpeng Zhao de multiple încălcări ale reglementărilor în vigoare.

Reprezentanţii platformei de tranzacţionare menţionează, într-un comunicat de presă, transmis marţi Agerpres, că, în ultimul an, echipa Binance Investigations a desfăşurat şi a participat la peste 70 de ateliere de lucru împotriva infracţiunilor cibernetice şi financiare, alături de forţele de ordine din diverse ţări, inclusiv: Argentina, Australia, Bulgaria, Brazilia, Canada, Franţa, Germania, Italia, Israel, Ţările de Jos, Noua Zeelandă, Filipine, Portugalia, Spania, Suedia, Coreea de Sud, Thailanda, Emiratele Arabe Unite, Ucraina şi Marea Britanie.

Programul de instruire este condus de lideri din echipa Binance Investigations, formată din cei mai experimentaţi foşti anchetatori de criptomonede din forţele de ordine ale agenţiilor specializate din UE şi SUA.

„Protejarea utilizatorilor este prioritatea numărul unu, în cadrul Binance. Ne angajăm să contribuim la prevenirea infracţiunilor financiare, pentru a crea un ecosistem sigur. Scopul nostru este să ne unim forţele cu instituţiile specializate din România, pentru prevenirea criminalităţii cibernetice. Suntem bucuroşi să împărtăşim experienţa noastră cu partenerii noştri de aplicare a legii şi să le sprijinim eforturile de a proteja sistemul financiar al României de activităţile criminale”, a declarat Kyrylo Khomiakov, general manager CEE, Binance.

Potrivit sursei citate, în România, un workshop pe această temă a fost condus de către Jarek Jakubcek, şeful Departamentului Law Enforcement Training al Binance, şi Melanie Lefebvre, Senior LE Trainer.

„Acest eveniment contribuie la exerciţiul de consolidare a capacităţilor desfăşurat de autorităţile române în combaterea infracţiunilor grave şi a utilizării sporite a criptomonedelor. Politica naţională de recuperare a activelor promovată de Ministerul Justiţiei şi ANABI evidenţiază necesitatea de a avea o abordare a grupului de lucru atunci când se confruntă cu active de mare valoare şi atipice. Aceasta face parte din misiunea noastră comună UE şi internaţională de a perturba structurile criminalităţii organizate, concentrându-ne pe infracţiunile cu prioritate ridicată şi specifică şi distrugând modelul lor de afaceri”, a afirmat Cornel Călinescu, director general al ANABI.

În 20 septembrie 2022, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, a anunțat lansarea unei colaborări cu compania chineză de cryptomonede Binance, după cum scria G4Media AICI. Anunțul venea după întâlnirea dintre Burduja și Changpeng Zhao, fondatorul companiei. Problema e că Binance era deja la acel moment investigată de autoritățile din SUA pentru presupusă spălare de bani.

Într-un punct de vedere pentru G4Media, ministrul Cercetării, Sebastian Burduja, arăta că ”în ceea privește întâlnirea oficială din 20.09.2022 cu domnul Changpeng Zhao, aceasta s-a încadrat în politica Guvernului României de a accepta solicitările de întrevedere din partea companiilor de anvergură la nivel mondial, care își manifestă intenția de a investi în România. Așa se explică și nivelul record de investiții străine directe din 2022”.

Colaborarea dintre Burduja și Binance a fost anunțată la 20 de zile după ce Reuters a anunțat la 1 septembrie 2022, într-o știre preluată de presa globală, că procurorii federali americani au cerut Binance, cea mai mare bursă de criptomonede din lume, să furnizeze înregistrări interne extinse despre verificările sale împotriva spălării banilor, împreună cu comunicările în care sunt implicați directorul executiv și fondatorul său Changpeng Zhao.

Reuters dezvăluia la acel moment că autoritățile americane investighează dacă Binance a încălcat Legea privind secretul bancar. Aceasta impune ca bursele de cripto-monede să se înregistreze la Departamentul Trezoreriei și să respecte cerințele privind combaterea spălării banilor dacă desfășoară afaceri „substanțiale” în Statele Unite. Legea, menită să protejeze sistemul financiar american de finanțările ilicite, prevede pedepse cu închisoarea de până la 10 ani.

Mai mult: Bloomberg scrisese încă din 13 mai 2021 că Binance era investigată de Departamentul de Justiție al Statelor Unite, cât și de către Internal Revenue Service (Fiscul american) pentru acuzații de spălare de bani și infracțiuni fiscale.

Acum, investigațiile lansate de autoritățile americane s-au concretizat în plângerea oficială din 27 martie 2023 depusă de un înalt organism de reglementare a piețelor din SUA împotriva Binance și fondatorului Changpeng Zhao privind multiple încălcări ale reglementărilor în vigoare.

Rostin Behnam, președintele Commodity Futures Trading Commission, a declarat că acuzațiile împotriva Binance fac parte dintr-o campanie de „descoperire și de stopare a comportamentului necorespunzător pe piața volatilă și riscantă a activelor digitale”.

Plângerea, depusă la un tribunal federal din Illinois, vizează compania, fondatorul și directorul general Changpeng Zhao și fostul său oficial responsabil de conformitate Samuel Lim. Potrivit autorității de reglementare, Binance ar fi eludat în mod deliberat reglementările americane. CFTC solicită ca platformei să i se interzică înregistrarea și vânzarea anumitor produse financiare în SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *