Compania aeriană românească AirConnect anunță luni, într-un comunicat de presă, că ȋncepe operarea de zboruri regulate, din 27 martie. Acestea vor fi atât interne, din București, către orașe precum Baia Mare, Sibiu, Suceava și Târgu Mureș, dar și externe, din București și Cluj, către Budapesta. Din luna iunie, vor fi operate noi rute, estivale, ȋn țară și ȋn străinătate.
,,Ne-am propus să devenim prima opțiune de zbor pentru pasagerii din Sud-Estul Europei, iar astăzi am făcut un prim pas ȋn această direcție. Ne bucurăm să putem oferi românilor o conexiune la prețuri avantajoase, sigură, rapidă și confortabilă ȋntre Capitală și unele dintre cele mai mari orașe ale țării. Lucrăm activ la diversificarea rutelor. Peste trei luni vom opera noi zboruri, special pentru sezonul estival. Cel mai probabil, din toamnă, vom extinde atât lista destinațiilor interne, cât și a celor externe”, a declarat Tudor Constantinescu, Directorul General AirConnect.
Rutele operate de AirConnect din 27 martie sunt:
- București – Sibiu, 5 frecvențe săptămânale
- București – Suceava, 5 frecvențe săptămânale
- București – Baia Mare, 2 frecvențe săptămânale
- București – Târgu Mureș, 4 frecvențe săptămânale
- București – Budapesta, 2 frecvențe săptămânale
- Cluj-Napoca – Budapesta, 2 frecvențe săptămânale
Zborurile estivale, operate din iunie, vor fi ȋntre București și Dubrovnik și ȋntre Constanța și Cluj, Oradea, Suceava, Timișoara.
Flota AirConnect include două aeronave ATR 72-600, cu o configurație de 68 de locuri. Ȋn 2022, AirConnect a operat zboruri charter către Grecia, Turcia, ȋn parteneriat cu touroperatori precum Karpaten Turism, Dertour, Cocktail Holidays, AeroVacanțe.
Lansare amânată
Anul trecut, Air Connect a amânat începerea zborurilor regionale regulate din România, spunând că întârzie livrarea celei de-a doua aeronave a companiei.
Înainte, compania românească low-cost Blue Air anunțase un „parteneriat strategic de tip codeshare” cu AirConnect, dar între timp și-a suspendat zborurile și a intrat în insolvență. La acea vreme, Air Connect a evitat să răspundă întrebărilor G4Media și Economedia referitoare la detalii despre cursele pe care le va prelua de la Blue Air și modul în care acest lucru se va desfășura, spunând că proiectul este „în așteptare”. Ulterior, Air Connect a anunțat un parteneriat code share cu Aeroitalia. Aeroitalia a anunțat recent rute către România, de la Roma la București și Bacău. Aeroitalia plănuise inițial să deservească Bacău în mod regulat atât de pe Aeroportul Milano Bergamo (BGY), cât și de pe Roma Fiumicino începând cu decembrie 2022, dar a sfârșit prin a renunța la ambele rute la începutul lunii ianuarie, după doar cinci săptămâni.
Economedia a arătat cum noua companie românească AirConnect este înființată de către un fost director de la Blue Air, care în urmă cu nouă ani a fost implicat în cumpărarea Blue Air de la omul de afaceri Nelu Iordache, și mai mulți acționari în directă legătură cu omul de afaceri Dorin Ivașcu, care controlează Aeroportul Tuzla și care a fost șef la birouri externe ale Tarom în perioada comunistă.