Companiile vor acorda majorări salariale pentru a acoperi inflaţia, doar că le va lua un an sau doi ani, şi aceasta în condiţiile în care ea nu va continua să crească, a declarat Dragoş Gheban, managing partner la compania de consultanță în Resurse Umane Catalyst Solutions, citat de Agerpres.
“Dacă este să ne uităm la o medie, aceasta este puţin sub nivelul inflaţiei. Adică nu a ajuns la 15%. Aţi observat şi din studiul nostru că majoritatea companiilor se situează undeva în jurul celor 10 procente. Evident, sunt şi companii care s-au dus peste. Şi în general companiile care au crescut mai agresiv sunt şi acelea care recrutează foarte, foarte mult şi au nevoie să fie competitive”, a spus Dragoş Gheban, întrebat despre majorările salariale aplicate de companii în contextul inflaţiei ridicate.
De asemenea, el a afirmat că şi în acest an companiile au în plan majorări salariale, iar în cazul unor angajatori creşterile sunt de 10-20%.
“Eu cred că salariile şi ajustarea la inflaţie se întâmplă pe măsură ce şi business-ul reuşeşte să se ajusteze. Sunt business-uri care dacă nu au putut ajusta serviciile şi produsele pe care le vând ca preţ, atunci au avut un spaţiu mai mic să ajusteze salariile. Pe măsură ce îşi ajustează preţurile şi la serviciile pe care ei le vând au un spaţiu mai mare să facă această ajustare. Nu e atât de elastică schimbarea salariului şi e nevoie de un timp. Şi atunci cred că companiile vor acoperi inflaţia, sunt convins, doar că le va lua un an sau doi ani şi atâta timp cât ea nu continuă să crească. Pentru că altfel ele vor fi tot timpul contra cronometru”, a explicat Dragoş Gheban, prezent la conferinţa “Piaţa forţei de muncă din România în 2023: Situaţia actuală şi previziuni de la cele mai mari companii”, care are loc în cadrul evenimentului “Angajatori de TOP Bucureşti”.
În ceea ce priveşte nivelul salariilor din piaţă, el a precizat că este o întrebare complicată. Dragoş Gheban susţine că la nivelul de internship, acestea se situează în jur de 2.000 de lei pentru joburi în domeniul non-tehnic şi pot urca până la 3.000 – 4.000 de lei în zona IT.
Pe zona de candidat entry-level, salariile se situează în jurul a 2.700 de lei şi 3.500 de lei. Dar şi în acest caz industria IT se distanţează din punct de vedere al beneficiilor şi poate ajunge să depăşească 1000 de euro, mai ales dacă prin programele de internship sau alte activităţi sau job-uri în timpul facultăţii candidaţii au ajuns să stăpânească o tehnologie suficient de bine încât să fie autonomi.
Pentru profesionişti, intervalul este foarte mare. În cazul persoanelor cu 3 ani de experienţă salariile pot fi între 3.500 şi 4.500 de lei, dar în unele domenii pot fi mai mari sau dacă respectivul candidat are competenţe tehnice mai rare.