Companiile energetice cer Marii Britanii să ia măsuri urgente cu privire la cantitatea de contaminanți „toxici” din gazul pe care îl prelucrează pentru exportul în UE/ Problema ar putea forța închiderea unor conducte submarine critice în această iarnă

gaze, aragaz, foc

Companiile energetice au cerut Marii Britanii să ia măsuri „urgente” cu privire la cantitatea de contaminanți „toxici” și „periculoși” din gazul pe care îl prelucrează pentru exportul în UE, scrie Financial Times.

Companiile au avertizat că problema ar putea forța închiderea unor conducte submarine critice în această iarnă, în timp ce Europa continentală se străduiește să înlocuiască gazul pe care îl cumpără de obicei din Rusia.

Regatul Unit a devenit o punte de gaz vitală pentru UE de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie, ceea ce a făcut ca blocul să se grăbească să asigure aprovizionarea alternativă.

Țările UE încearcă de urgență să își umple stocurile de gaze, pe fondul temerilor că Rusia ar putea întrerupe complet aprovizionarea.

Pentru a contribui la aceste eforturi, Regatul Unit a procesat volume mari de gaze naturale lichefiate care sosesc în porturile sale din țări precum SUA și Qatar. Acesta este apoi transportat prin sistemul energetic britanic înainte de a fi exportat prin conducte submarine de la Bacton, în Norfolk, către Belgia și Olanda.

Însă mai multe companii energetice au avertizat că, în ultimele luni, gazul livrat la terminalele britanice a fost în mod constant „contaminat” cu niveluri ridicate de materiale care sunt adesea „radioactive” și care pot arde atunci când intră în contact cu aerul.

Îndepărtarea acestor materiale a dus la perturbări care i-au costat pe comercianții de gaze aproximativ 270 de milioane de lire sterline până acum în acest an și ar putea forța opriri pentru întreținere dacă situația se deteriorează, au declarat companiile.

Printre aceste companii se numără un grup deținut în majoritate de gigantul belgian de infrastructură Fluxys, fosta divizie comercială a Gazprom, al cărei control a fost preluat anul acesta de guvernul german și redenumit Securing Energy for Europe, și compania franceză EDF. Aceștia au solicitat National Grid, care supraveghează sistemul de gaze al Marii Britanii, să ia măsuri „urgente” pentru a rezolva problema.

În această vară, Marea Britanie a maximizat exporturile către UE, deoarece în timpul iernii se bazează pe gazul care se întoarce din Europa continentală, care dispune de facilități de stocare superioare, pentru a satisface cererea în perioadele de vârf.

National Grid a susținut că, dacă instalațiile de stocare din UE nu sunt umplute suficient în această vară, presiunea pentru a continua să trimită gaze din Marea Britanie va fi „crescută și susținută” în timpul iernii. Acest lucru ar putea afecta securitatea aprovizionării Regatului Unit.

National Grid solicită aprobarea autorității britanice de reglementare în domeniul energiei, Ofgem, pentru a crește temporar volumul maxim posibil de gaz care poate fi exportat în Europa continentală prin conducta către Olanda. Însă mai multe companii energetice se opun acestei măsuri până la rezolvarea problemei legate de excesul de materiale periculoase.

Materialele solide includ materiale „periculoase”, „toxice”, „radioactive” și „piroforice”, a declarat Interconnector Limited în dovezile scrise prezentate unui grup de experți care s-a reunit săptămâna trecută pentru a examina propunerea National Grid.

Creșterea în continuare a volumelor de gaz ar însemna că problema „este foarte probabil să fie exacerbată … ceea ce ar duce la un risc crescut de întrerupere a fluxurilor transfrontaliere, punând în pericol securitatea aprovizionării atât în Europa, cât și în Marea Britanie”, a adăugat Interconnector Limited.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *