Corina Vasile, ANIS: IT-ul nu românesc nu mai este competitiv cu Bulgaria, Republica Moldova, dar nici cu Polonia sau Ungaria

Corina Vasile ANIS Sursa foto: ANIS Romania

Eliminarea facilităților fiscale în sectorul IT lovește industria românească de software, într-o piață globală deja în scădere, astfel că România nu mai este competitivă din punct de vedere al costurilor cu Bulgaria, Republica Moldova, dar nici cu Polonia sau Ungaria, a declarat Corina Vasile, director executiv la Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS).

Industria IT a rămas din acest an fără niciun fel de facilități, după ce acestea fuseseră oricum reduse parțial în 2023, într-un context global dificil, amintește Corina Vasile.

„Prima reducere a facilității, din noiembrie 2023, a venit tot relativ peste noapte, nu chiar de Revelion, dar la 2-3 zile. Și atunci piața globală era stagnantă, inflația sus, costul cu energia în creștere. Atunci companiile au absorbit costul suplimentar. Iar după ce s-a întâmplat concomitent în ultimii 2-3 ani, a venit și eliminarea facilității de Revelion, singura pe care o aveam, pe impozitul pe venit al programatorilor eligibili. Impactul financiar este rău, pentru că contextul pieței nu s-a schimbat. Impactul va fi direct la companii. Dar, mai mult, această impredictibilitate face mai ales companiile care sunt parte din grupuri să fie într-o situație foarte dificilă”, a declarat reprezentanta ANIS.

Corina Vasile susține că, la jumătatea anului 2024, sectorul IT era deja în stagnare față de 2023, care deja venise cu o scădere a creșterii. Iar ultima eliminare a facilităților vine prociclic, în momentul care piața globală deja scădea. „Situația nu este foarte roz. Și asta condițiile în care companiile IT din România sunt exportatori net, de 6-7 miliarde net euro pe an în ultimii 5-6 ani”, spune ea.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

În acest context, Corina Vasile susține că, din perspectiva costului cu forța de muncă, care în industria de IT este cel mai mare dintre toate costurile, România deja nu mai este competitivă cu Bulgaria, cu Republica Moldova, nici cu Polonia sau Ungaria. „Ne batem aproape cu Cehia”. Conform ei, sectorul IT plătește cele mai mari contribuții la bugetele de asigurări sociale dintre toate sectoarele, ele fiind proporționale cu salariul.

Corina Vasile susține că majoritatea companiilor probabil că nu mai putea acoperi costurile în plus cu salariații de această dată, deși la precedenta reducere a facilității probabil mai mult de jumătate au acoperit.

ANIS estimează că, după toate aceste măsuri și în contextul acesta de piață, bugetul va încasa mai puțin de la industria de IT decât încasa până acum.

„De ce? Simplu, dacă scad salariile, e clar că scad și contribuțiile și impozitul pe venit, care se duce mai ales la orașele de reședință ale companiilor. De asemenea, ai mai puțin business pentru piața globală scade, deci mai puțin TVA. Mai puține exporturi nete, deci afectezi balanța comercială”, conchide Corina Vasile.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.