“Cortina de fier digitală”: Internetul Rusiei ar putea să semene tot mai mult cu cel al Chinei (CNN Business)

Redacția mart. 8, 2022 0 comentarii
internet-laptop-google-calculator-birou-office-pexels

Invazia Ucrainei de către Rusia, care a izolat din ce în ce mai mult țara în ultimele zile, s-ar putea dovedi, de asemenea, a fi lovitura fatală pentru prezența sa pe internetul mondial, arată o analiză CNN Business. Aceasta în contextul în care, până acum, cetăţenii ruşi, spre deosebire chinezi, au putut accesa platforme tehnologice americane precum Facebook, Twitter şi Google, deşi au fost supuşi cenzurii şi restricţiilor – caracteristica definitorie a modelului de internet al Chinei.

Vineri, pe măsură ce sancțiunile împotriva Rusiei s-au înăsprit și luptele în Ucraina continuă să se intensifice, guvernul rus a declarat că a decis să blocheze Facebook, invocând mișcările rețelei de socializare din ultimele zile de a impune restricții instituțiilor media controlate de Rusia.

Deși Facebook nu este în niciun caz cea mai mare platformă din țară, blocarea acesteia poate fi o mișcare simbolică pentru a indica faptul că guvernul președintelui Vladimir Putin este pregătit să meargă după nume mari la nivel mondial dacă nu respectă linia partidului. Instagram și WhatsApp, care sunt mai populare în Rusia și deținute și de compania-mamă a Facebook, Meta, nu au fost încă blocate. Deja, principala agenție de telecomunicații a țării, Rozkomnadzor, exercită presiuni asupra Google (GOOGL) cu privire la ceea ce numește informații „false” și ar fi restricționat și Twitter (TWTR). Alte platforme aleg să oprească singure operațiunile.

Ruptura de piața din Rusia poate să nu reprezinte o amenințare existențială pentru platformele tehnologice occidentale, dintre care unele își numără audiența în miliarde. Dar aceste mișcări au implicații majore asupra capacității rușilor de a accesa informații și de a se exprima liber. La un nivel mai fundamental, ar putea accelera și mai mult fracturarea internetului global așa cum îl cunoaștem, arată CNN.

China a construit în zeci de ani capacitățile sale de cenzură de anvergură și aproape întotdeauna a blocat majoritatea platformelor tehnologice occidentale să opereze în țară. Rusia, în schimb, încearcă să facă această schimbare în timp ce duce un război. Capacitatea Rusiei de a implementa același nivel de tehnologie ca și China este îndoielnică, fie că face platformele occidentale complet inaccesibile sau chiar cenzurează conținut și subiecte specifice în timp real, așa cum o face în mod frecvent guvernul chinez.

„Cred că o diferență nuanțată între Rusia și China este că statul chinez are capacitatea tehnică – Marele lor Firewall este foarte sofisticat, iar Rusia nu are așa ceva”, a spus Xiaomeng Lu, directorul de geo-tehnologie pentru Eurasia Grup. “Oricât de mult își doresc rușii să facă un blocaj complet, complet, cred că din punct de vedere tehnic există unele provocări”, a spus acesta.

Spre deosebire de China, milioane de oameni din Rusia au fost obișnuiți să acceseze platformele tehnologice globale, iar întreruperea lor completă este un pas pe care guvernul rus sub conducerea lui Putin s-a abținut să-l facă până acum. Dar asta se schimbă rapid pe măsură ce războiul și sancțiunile vestice care rezultă continuă să escaladeze.

Citește AICI analiza integrală

pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.