Cotaţia grâului a înregistrat luni creşterea maximă admisă într-o şedinţă, după ce India a restricţionat exporturile

cereale, grau Foto: Pixabay

Cotaţia grâului a înregistrat luni creşterea maximă admisă într-o şedinţă, după ce India a restricţionat exporturile, transmite Agerpres, care citează Bloomberg. Este încă o dovadă a faptului că livrările mondiale sunt limitate după invadarea Ucrainei şi asta ameninţă să conducă la o nouă creştere a preţurilor produselor alimentare

La bursa de la Chicago cotaţiile futures au crescut cu 5,9% până la 12,47 dolari per bushel, cel mai ridicat nivel din ultimele două luni. De la începutul anului şi până în prezent, preţul grâului a crescut cu aproape 60%, ceea ce a majorat costurile pentru o gamă larg de produse de la pâine şi până la tăiţei.

India a anunţat vineri o interdicţie imediată cu privire la exporturile de grâu, dând vina pe creşterea preţurilor globale care ameninţă propria sa securitate alimentară. Decizia Indiei a generat critici din partea miniştrilor Agriculturii din grupul G7, care au apreciat că o astfel de măsură va înrăutăţi criza mondială.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

India nu este un mare exportator mondial de grâu, însă impactul semnificativ pe care l-a avut decizia Indiei scoate în evidenţă situaţia dificilă în care se află aprovizionarea globală cu grâu. Războiul a afectat exporturile Ucrainei, iar acum seceta, inundaţiile şi valurile de căldură ameninţă recoltele marilor producători.

Potrivit cifrelor oficiale, anul trecut India a exportat doar şapte milioane de tone de grâu dintr-o producţie de 109 milioane de tone.

“Dacă un embargo ar fi fost anunţat într-un an normal, impactul ar fi fost unul minim, dar pierderea volumelor din Ucraina agravează problemele”, a subliniat Andrew Whitelaw, analist la firma Thomas Elder Markets.

Decizia autorităţilor din India se adaugă unul val de măsuri protecţioniste anunţate de la începutul războiului din Ucraina. Guvernele din întreaga lume încearcă să asigure aprovizionarea cu alimente a pieţei interne, în contextul creşterii preţurilor. Indonezia a oprit exporturile de ulei de palmier, în timp ce Serbia şi Kazahstan au introdus cote la exporturile de cereale.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: