Creșterile de prețuri la alimente în România nu s-au oprit, iar mesele de sărbători ar putea fi mai sărace și mai scumpe, spun jucătorii din piață consultați de Digi24.ro. Scumpirile sunt cauzate în mare parte de facturile la energie, dar și de seceta care a marcat anul agricol.
“Creșterile de prețuri la alimente în România nu s-au oprit, urmează încă un trimestru, cel puțin, de creșteri de prețuri. În cursul anului 2022 au fost creșteri de 20% peste nivelul inflației, e colosal, pentru că actorii economici au vrut să marcheze și un nivel de profit, și ne așteptăm la încă 10%-15% minim”, a spus Florin Constantin, expert agricol.
Unii producători de carne susțin că prețul unui kilogram de carne de porc se va majora chiar și cu 100% până la sărbătorile de iarnă. În acest moment, în supermarketurile din București prețul unui kilogram de ceafă, cotlet sau coaste de porc este între 19 și 29 de lei, însă ar putea să coste chiar și 60 de lei, conform datelor prezentate de Digi24. “Piața cere și prețul crește. Faptul că nu avem o strategie la nivelul ANSVSA, Guvern sau CSAT pe pesta porcină, va face ca în România, deși e un mare crescător de porcine, să nu mai vorbim de această industrie în 1-2 ani”, Ionel Arion, fermier, președintele Asociației ProAgro.
Potrivit unei analize a echipei Romanian Economic Monitor, având ca dată de referință începutul anului 2021 când a accelerat inflația, î lista de top a scumpirilor, alături de gaze, se află produse alimentare de bază, precum uleiul (+71,6%), zahărul (+52,4%) sau pâinea (+31,6%). Economiștii notează că, per ansamblu, mărfurile alimentare din coșul de consum au avut o creștere a prețurilor medii de +23%.
Mai multe AICI