Cum ar putea influența Papa Leon al XIV-lea economia mondială

Papa Leon XIV Sursa foto: captură video

Primul pontif american din istoria Bisericii Catolice a vorbit despre politicile sociale, economia și doctrinele teologice ale omonimului său, Papa Leon al XIII-lea, care a deschis Biserica către modernitate la sfârșitul secolului al XIX-lea, scrie Euronews.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Noua eră Leonină va începe, încheind oficial pontificatul Papei Francisc. Papa Leon al XIV-lea este primul suveran pontif american din istoria Bisericii Catolice.

Datorită alegerii numelui pontifical și a pregătirii sale matematice și juridice, Papa Leon al XIV-lea a trezit speranță și curiozitate în rândul credincioșilor și al lumii mai laice cu privire la influența pe care Biserica Catolică ar putea-o exercita asupra lumii economice în timpul pontificatului său.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Pentru mulți observatori și experți în afacerile Vaticanului, Papa Leon al XIV-lea ar putea aduce ordine doctrinară în izbucnirile predecesorului său Francisc împotriva sărăciei, care rezultă din nedreptatea socială și devastarea mediului.

După cum a declarat Sfântul Părinte în primul său discurs în fața Colegiului Cardinalilor, sâmbăta trecută: „M-am gândit să iau numele de Leon al XIV-lea din mai multe motive, însă, în principal, din cauza Papei Leon al XIII-lea, care, prin enciclica sa istorică Rerum Novarum, a abordat problema socială în contextul primei mari revoluții industriale”.

Papa Leon al XIII-lea a propagat enciclica Rerum Novarum în 1891. Istoricii o consideră drept primul pas al Bisericii în modernitate.

Prin Rerum Novarum, Biserica a cerut drepturile lucrătorilor fără a recurge la lupta de clasă promovată de doctrina marxistă, ci prin echilibrul unor salarii corecte și relații economice egale.

Rerum Novarum a pus bazele doctrinei sociale a Bisericii care a inspirat sindicalismul catolic și, aproximativ 30 de ani mai târziu, crearea partidelor creștin-democrate care au contribuit decisiv la reconstrucția civilă și materială a Europei după cel de-al Doilea Război Mondial.

Doctrina socială a Bisericii

Pentru Ettore Gotti Tedeschi, bancher și fost președinte al Institutului pentru Opere Religioase (IOR), marea instituție financiară a Vaticanului, Papa Leon al XIII-lea a fost “un papă profetic”, deoarece dezbaterea privind pregătirea noii enciclice, care începuse cu câțiva ani înainte, a condiționat ideile puterilor economice ale Belle Époque, în special ale tinerelor Statele Unite în plină dezvoltare.

“Papa Leon al XIII-lea a pus sub semnul întrebării concentrările de putere economică industrială și a fost imediat atacat, dar după șase luni Statele Unite au adoptat Legea Sherman privind monopolurile și au elaborat bazele agențiilor antitrust pentru a reglementa concurența”, a declarat Gotti Tedeschi pentru Euronews.

Administrația americană a adoptat Legea Sherman în 1890 pentru a limita puterea cartelurilor care creaseră un regim de cvasi-monopol cu repercusiuni sociale grave.

“Astăzi, Biserica oferă tuturor patrimoniul său de doctrină socială pentru a răspunde unei alte revoluții industriale și evoluțiilor în domeniul inteligenței artificiale care aduc noi provocări pentru apărarea demnității umane, a justiției și a muncii”, le-a reamintit noul Papă Leon al XIV-lea cardinalilor în discursul său recent.

Uniunea Europeană și autoritățile publice ale timpului nostru sunt măsurate în raport cu pozițiile dominante ale marilor companii tehnologice americane, aka Big-Tech, în timp ce datele economice arată crize economice în creștere și dezechilibre între veniturile medii și costul vieții pe cele două maluri ale Atlanticului.

Dacă cuvintele pontifului au clarificat problema unei noi doctrine sociale a Bisericii, nu este încă clar cum va lansa noul papă acțiunea de evanghelizare necesară pentru a convinge principalii actori economici și politici de valoarea unei noi enciclice privind îndatoririle sociale ale capitalului.

O nouă lucrare misionară în domeniul finanțelor și al înaltei tehnologii?

Va trebui noul Suveran Pontif să se confrunte cu marii oligarhi așa cum au făcut-o părinții Bisericii cu prinții și conducătorii păgâni în primele secole ale creștinismului?

Potrivit lui Gotti Tedeschi, “evanghelizarea în lumea finanțelor care pare atât de indiferentă sau chiar are nevoie să i se explice anumite valori”.

“Trebuie să recitim Caritas in Veritate a lui Benedict al XVI-lea, enciclica globalizării și a progresului tehnologic”, a spus Gotti Tedeschi, redactată și modificată în timpul crizei datoriilor care a zguduit Europa și Statele Unite între 2008 și începutul anilor 2010, cel mai grav colaps financiar de la prăbușirea Wall Street din 1929.

Gotti Tedeschi a fost coautor al enciclicei Caritas in Veritate împreună cu Papa Benedict al XVI-lea. În această enciclică, Papa Benedict al XVI-lea a subliniat importanța definirii economiei și a obiectivelor sale finale, cu o revizuire profundă a modelelor de dezvoltare impuse de globalizare și digitalizare.

Papa Benedict al XVI-lea binecuvântează în timp ce asistentul său personal, reverendul Georg Gaenswein, face semnul crucii la sfârșitul slujbei cu lumânări.

Această activitate a fost continuată și reinterpretată de Papa Francisc, care, pe lângă combaterea nedreptății economice, s-a implicat și în subiectul inteligenței artificiale.

În 2024, el a ținut un discurs la summitul G7 din Italia, spunând: “Inteligența artificială este un produs al potențialului creator uman, un dar de la Dumnezeu”. El a vorbit, de asemenea, despre “algoetică”, moralitatea algoritmului.

“Prioritatea Papei Francisc cu privire la inteligența artificială este ca tehnologia să fie înțeleasă pentru impactul său social, deoarece reprezintă o formă de putere care redefinește relațiile dintre oameni”, a declarat recent pentru revista Wired Paolo Benanti, franciscan, cercetător al eticii tehnologiei și profesor la Universitatea Pontificală Gregoriană.

Părintele Benanti a fost considerat persoana desemnată de Papa Francisc pentru toate problemele legate de inteligența artificială și este singurul membru italian al Comitetului ONU privind inteligența artificială, precum și președintele Comisiei privind inteligența artificială pentru informare din cadrul Departamentului pentru informare și publicare al Președinției Consiliului de Miniștri.

Noul rol financiar și doctrinar al SUA

Papa Leon al XIV-lea este primul pontif american din istoria Bisericii.

Alegerea sa în Sfântul Scaun a trezit speranțe că noul papă poate ajuta la redresarea finanțelor tensionate ale Vaticanului prin atragerea de noi dolari.

Obolul Sfântului Petru este, din punct de vedere istoric, plămânul financiar al Bisericii Catolice, reprezentând fluxul de bani proveniți din toate pomana lumii.

“Cincizeci la sută din obolul Sfântului Petru provenea în mod tradițional din Statele Unite. Din ceea ce am citit, obolul Sfântului Petru s-a prăbușit la aproximativ 50% în ultimul deceniu”, a declarat Gotti Tedeschi

“Ce poate face (Papa Leon al XIV-lea)? Să se apuce de revigorarea și reafirmarea adevărurilor care influențează lumea catolică. În șase luni, el va echilibra bugetul”, a explicat Ettore Gotti Tedeschi,* concluzionând că vicepreședintele american JD Vance a afirmat aceste adevăruri și a stabilit condițiile sale la Munchen în februarie anul trecut, explicând: “reconfirmați valorile și vom fi total de partea voastră”.

Papa Leon al XIV-lea pare să fi trimis mesaje care sunt, pentru moment, atât sensibile din punct de vedere social, din punct de vedere economic, cât și mai tradiționale în ceea ce privește prezența estetică sau simbolică și conținutul valorilor doctrinare.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.