Reuters: Cum ar putea Rusia să-și rupă dependența de sistemul SWIFT și către ce alternative s-ar putea îndrepta

swift 3 Sursa foto: Twitter / Swift

Sancțiunile occidentale care interzic mai multor bănci rusești din rețeaua internațională de plăți SWIFT ar putea împinge Rusia să caute alternative. Rusia ar putea, teoretic, să înlocuiască sistemul de comunicații al SWIFT, dar orice alternativă ar adăuga costuri și riscuri semnificative pentru afacerile rusești, sunt de părere analiștii, citați de Reuters. Impactul asupra Rusiei ar fi o reducere a volumelor importurilor și exporturilor, cel puțin pe termen scurt.

Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale a fost înființată în 1973 pentru a înlocui o tehnologie veche și este folosită acum de peste 11.000 de instituții financiare pentru a trimite mesaje și ordine de plată securizate. Fără o alternativă acceptată la nivel global, este o instalație esențială pentru finanțele globale. Practic, SWIFT este artera financiară globală care permite transferul fără probleme și rapid de bani peste granițe. Dar SWIFT nu este o bancă tradițională. Este un fel de sistem de mesagerie instantanee care informează utilizatorii când plățile au fost trimise și au sosit. Trimite peste 40 de milioane de mesaje pe zi, deoarece trilioane de dolari se mută zilnic între companii și guverne.

Rusia a devenit unul dintre cei mai importanți utilizatori ai sistemului, din 2015 și peste 300 de bănci rusești care îl folosesc ca metodă principală de comunicare cu băncile naționale și internaționale. Iată o prezentare a posibilelor alternative și de ce nu ar fi ușor pentru Rusia să înlocuiască SWIFT.

Băncile rusești ar putea trece la un sistem dezvoltat de banca centrală a Rusiei – System for Transfer of Financial Messages (SPFS). Anul trecut, banca centrală a afirmat că traficul interbancar intern ar putea fi transferat cu ușurință pe această platformă.

Dar soluția are limitări. Funcționează numai în timpul orelor de lucru în timpul săptămânii, în timp ce SWIFT funcționează 24 de ore pe zi, în fiecare zi. De asemenea, mesajele SPFS au limitări de dimensiune, ceea ce îl face mai puțin capabil să gestioneze tranzacții mai complexe.

De asemenea, sistemul SPFS nu are conectivitate internațională. În prezent, serviciile internaționale sunt limitate la țări precum Armenia, Turcia, Uzbekistan și Kazahstan.

Băncile rusești ar putea, teoretic, să folosească mesajele SPFS pentru a trimite plăți internaționale către o bancă conectată într-una dintre țările care aparțin rețelei. Această bancă ar putea folosi apoi SWIFT pentru a transmite instrucțiunile în sistemul bancar internațional, a declarat Alistair Milne, profesor de economie la Universitatea Loughborough.

Dar o creștere bruscă a tranzacțiilor printr-o astfel de soluție ar putea atrage atenția autorităților internaționale de reglementare.

Un alt răspuns posibil la excluderea din sistemul SWIFT ar fi ca băncile rusești să se conecteze la platforma de plată CIPS a Chinei. Cu toate acestea, platforma Chinei poate fi folosită doar pentru decontarea plăților în yuani.

Analiștii de la Morgan Stanley au spus că doar 1,9% din plățile internaționale sunt efectuate în moneda chineză, față de aproximativ 40% pentru dolari americani, ceea ce a limitat eficacitatea CIPS ca metodă de finanțare a comerțului transfrontalier.

De asemenea, deoarece CIPS însuși se bazează pe rețeaua SWIFT pentru operațiunile sale, CIPS ar putea fi văzut, de asemenea, ca o încălcare a unei interdicții SWIFT, au spus analiștii.

Sursa foto: Twitter / Swift

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *