Cum arată economiile Ucrainei și Rusiei după 3 ani de război

Pe scurt

  • Rusia și-a revenit economic în ciuda sancțiunilor, datorită exporturilor de petrol și gaze, având o creștere economică de 3,6%.
  • Ucraina a experimentat o scădere severă a PIB-ului dar a început o recuperare economică, preconizând creșteri modeste în 2023 și 2024.
  • Inflația rămâne ridicată în ambele țări; Ucraina vede o îmbunătățire a veniturilor fiscale și investiții în infrastructura de energie electrică.
  • Reconstrucția post-război a Ucrainei necesită 500 de miliarde de dolari, pentru redresarea economică și infrastructurală substanțială.
Articolul integral continuă mai jos
finante economie grafic scadere Foto: Pixabay

Se marchează trei ani de la invazia Rusiei asupra Ucrainei, timp în care economiile celor două state au suferit daune semnificative.

Produsul intern brut (PIB) al Rusiei a înregistrat o scădere de 1,3% la începutul războiului, dar de atunci și-a revenit, înregistrând o creștere de 3,6% în fiecare dintre ultimii doi ani, arată datele FMI. Economia Rusiei a crescut în ultimii ani, în ciuda sancțiunilor impuse, cu ajutorul exporturilor de petrol, gaze și minerale. Economia Rusiei are o valoare de 2,2 trilioane de dolari, iar PIB-ul a crescut mai repede față de cel al UE și SUA în 2023 și 2024. De asemenea, a crescut rubla (moneda rusească) cu aproximativ 14%.

Rusia a fost afectată în cei trei ani de numeroase runde de sancțiuni occidentale. În ciuda acestora, fabricile rusești au continuat să furnizeze componentele și materiile prime necesare pentru a menține în funcțiune „mașinăria de război”. Un aflux de fonduri din vânzarea ilicită de petrol și, într-o mai mică măsură, de gaze naturale, nichel și platină, a permis extinderea unui aparat de stat care acum 18 luni părea îngenuncheat.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Rusia a reușit să crească producția militară și să plătească despăgubiri ridicate familiilor ruse afectate de recrutare, în special din veniturile ilicite din petrol.

India s-a dovedit a fi clientul surpriză pentru petrolul rusesc și, împreună cu China, a devenit sursa multor miliarde de dolari pentru administrația lui Putin.

Această mișcare a menținut creșterea venitului național al Rusiei pe toată perioada războiului, chiar dacă o mare parte a producției nu mai este dedicată bunurilor și serviciilor de consum, ci echipamentelor militare.

Richard Connolly, expert în Rusia în cadrul Royal United Services Institute, se opune celor care cred că mașinăria de război a Moscovei și economia din spatele acesteia își pierd puterea.

Totuși, Rusia pierde sume în valoare de 6,3 miliarde de euro din vânzarea gazului către UE, iar Ucraina pierde și ea drepturile de tranzit în valoare de 800 de milioane de euro anual.

În schimb, PIB-ul Ucrainei a scăzut cu 36% până în vara anului 2022, înainte de a încheia anul cu o scădere de 28,3%, pentru a-și reveni la o creștere de 5,3% în 2023 și la 3% în 2024, scrie The Guardian.

Veniturile fiscale ale Ucrainei, din decembrie 2024, au înregistrat o îmbunătățire de 50% față de 2023, deoarece societățile au plătit mai multe impozite, iar impozitul pe venit a crescut cu aproximativ 60%. Se înregistrează o creștere de 150% a încasărilor din accize, care a umplut fondul de război al statului, în timp ce majoritatea cheltuielilor pentru bunăstare și servicii publice au fost, și încă sunt, plătite de agenții străine, inclusiv împrumuturi de la Fondul Monetar Internațional .

Creșterea produsului intern brut al Ucrainei este de așteptat să încetinească la 2,7% în 2025, față de 3,6% în 2024.

În ceea ce privește inflația, prețurile au crescut cu 12% în Ucraina și 9,5% în Rusia.

Christopher Dent, profesor de economie și afaceri internaționale la școala de afaceri a universității Edge Hill, spune că cele mai bune eforturi ale președintelui rus de a provoca tipul de devastare necesar pentru a supune Kievul, Volodymyr Zelenskyy și populația Ucrainei au eșuat, făcând din Ucraina un pariu mai bun pentru un investitor în cazul în care războiul se încheie.

Un exemplu al rezilienței Ucrainei poate fi găsit în piața sa de electricitate, care s-a consolidat în ciuda bombelor care au plouat asupra centralelor electrice și a cablurilor de transmisie.

De atunci, a început o redresare. În timp ce importurile de energie electrică au sărit la jumătate, de la 123GWh la 183GWh din ianuarie 2024 până luna trecută, exporturile au crescut de la doar 5GWh la 85GWh în aceeași perioadă.

„Acest lucru reflectă rolul în creștere al Ucrainei în super-rețeaua europeană”, spune Dent, exporturile de energie electrică fiind trimise în principal în Moldova, Ungaria și România.

Porturile ucrainene de la Marea Neagră sunt încă funcționale, iar comerțul se îndreaptă spre vest pe Dunăre și, într-o mai mică măsură, pe calea ferată. Între timp, agricultura a înregistrat o redresare majoră.

Sistemul fiscal al țării continuă, de asemenea, să funcționeze. Veniturile fiscale din decembrie au înregistrat o îmbunătățire de 50% față de anul precedent, deoarece societățile au plătit mai multe impozite, iar impozitul pe venit a crescut cu aproximativ 60%. Un alt impuls a venit de la o creștere de 150% a încasărilor din accize, care a umplut fondul de război al statului, în timp ce majoritatea cheltuielilor pentru bunăstare și servicii publice au fost, și încă sunt, plătite de agenții externe, inclusiv împrumuturi de la Fondul Monetar Internațional.

Potrivit lui Maksym Samoiliuk de la Centrul pentru Strategie Economică din Kiev, piața muncii rămâne mai puțin dinamică decât înainte de invazia la scară largă. Datele privind numărul de persoane fără loc de muncă furnizate de agenția de cercetare Info Sapiens estimează că rata șomajului a fost de 16,8 % în ianuarie, ceea ce, potrivit lui Samoiliuk, face ca angajatorii să fie în continuare lipsiți de lucrători „nu în ultimul rând din cauza migrației ucrainenilor în străinătate și a mobilizării în forțele de apărare”.

Producția de fier și oțel rămâne o fracțiune din nivelul de dinainte de război. Înainte de război, fabricile produceau aproximativ 1,5 milioane de tone de oțel pe lună, față de o medie de 0,6 milioane anul trecut.

Acesta este unul dintre principalele motive, alături de experții în domeniul alimentar, pentru care venitul național anual al Ucrainei rămâne cu aproximativ 20% mai mic decât nivelul de dinainte de război.

La o conferință care va avea loc la Roma în această vară pentru a discuta despre redresarea Ucrainei, se preconizează că va fi nevoie de cel puțin 500 de miliarde de dolari pentru a reconstrui țara după încetarea luptelor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.