Cum au ajuns Ciucă și Ciolacu de la lupta din declarații cu evaziunea la a semna o lege care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul e plătit

Marcel Ciolacu Nicolae Ciuca sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Aproximativ 10% din PIB-ul României, adică mai mult decât tot bugetul de pensii al României, este „drenat anual prin tot felul de metode și în loc să ajungă în bugetul statului ajunge în buzunarele unor infractori”, spunea premierul Marcel Ciolacu în urmă cu câteva săptămâni. „Să reușim să reducem semnificativ evaziunea fiscală și să avem mai mulți bani la buget pentru străzi, școli și spitale”, adăuga el. Partenerul său de coaliție, președintele Senatului și liderul PNL Nicolae Ciucă a declarat, chiar luna trecută, că Guvernul nu-și permite să crească taxele și impozitele în 2024, spunând că cea mai bună sursă de venit pentru buget o constituie combaterea evaziunii fiscale de miliarde de lei la TVA. După serii de declarații anti-evaziune, pe final de an partenerii de coaliție vin însă cu o măsură-surpriză: Ciolacu și Ciucă își pun numele pe o lege care, după ce a primit amendamente, va ajunge să dezincrimineze evaziunea fiscală sub un milion de euro dacă prejudiciul e plătit. Legea a trecut în numai două zile de Parlament și merge la promulgare. Vă amintim cum luptau cu evaziunea, din declarații, Ciucă și Ciolacu.

Cronologie

Președinții PSD și PNL Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au anunțat săptămâna trecută că vor depune la Parlament un proiect de lege prin care voiau să crească pedepsele pentru evaziune fiscală și să permită DNA să preia dosarele de evaziune peste 5 milioane de lei. Proiectul lui Ciucă și Ciolacu modifică Legea 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.

Proiectul a fost depus la Parlament luni, 18 decembrie. Tot pe 18 decembrie a fost votat de Senat, iar marți, 19 decembrie, a fost votat de Camera Deputaților, cu amendamente potrivit site-ului oficial.

La Senat, senatorul PSD Ionel-Dănuț Cristescu a depus un amendament prin care dezincriminează evaziunea fiscală cu prejudiciu sub un milion de euro, majorat cu 15%, la care se adaugă dobânzi și penalități, dacă prejudiciul e plătit integral în „etapa de control a organelor de urmărire penală”. În acest caz, fapta nu se pedepsește și nu se sesizează organele de urmărire penală. De asemenea, dacă prejudiciul de până în 1 milion de euro, majorat cu 50%, la care se adaugă dobânzi și penalități, este plătit integral în etapa procedurii camerei preliminare sau al judecății, până la pronunțarea unei hotărâri în primă înstanță, fapta nu se pedepsește și nu se sesizează organele de urmărire penală.

Senatoarea PSD Laura-Mihaela Moagher a depus de asemenea un amendament care prevede că doar dosarele de evaziune fiscală peste 10 milioane de lei se trimit la DNA, față de pragul de 5 milioane de lei propus de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.

Cele două amendamente au fost adoptate de Senat.

Totodată, în comisiile de la Camera Deputaților, au fost depuse două amendamente, de către deputatul USR Victor Ilie și de către deputata PSD Laura Vicol. Ambele au fost respinse în comisii.

Însă în plenul Camerei Deputaților în cele din urmă a fost adoptat într-o formă similară amendamentul depus de Laura Vicol care prevede că „prejudiciul se calculează de către organul de urmărire penală conform unei expertize și inculpatul are dreptul la contraexpertiză” și „într-un timp rezonabil”.

Marți seara, proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților, for decizional, cu 182 de voturi „pentru”, 80 împotrivă, două abțineri și 11 parlamentari nu au votat.

Proiectul merge acum la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

În acest context, vă amintim câteva dintre declarațiilor liderilor Ciolacu și Ciucă legate de marea luptă contra evaziunii fiscale:

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut, în noiembrie, ministrului de finanțe, Marcel Boloș (PNL) un plan de măsuri pentru digitalizarea ANAF, pe fondul tensiunilor dintre PSD și PNL pe tema noii legi a pensiilor.

”Am parcurs și avizul Ministerului de Finanțe și categoric în anul 2024 nu va fi nicio mărire de impozite în România. Mai mult, în cererea de plată nr 4 e nevoie de o reformă fiscală, dar până la reforma fiscală aștept de la MF un plan de măsuri administrativ asumat atât în ceea ce privește colectarea la bugetul de stat, cât și planul concret în ce privește digitalizarea ANAF. Vreau să știu termene clare de implementare a e-facturare, facturi electronice pentru toate achizițiile din sistemul public, pentru toate produsele cu risc mare de evaziune și un plan de măsuri administrativ și legislativ”, spunea Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu transmitea în octombrie că guvernul e hotărât să meargă până la capăt cu planurile de reformă bugetară asumate, dar și că e necesar şi vrea “să combată evaziunea fiscală şi să continue măsurile de echitate fiscală”, conform News.ro. declarațiile fuseseră făcute după consultări cu reprezentanţii Consiliului Investitorilor Străini. Primul-ministru a amintit că printre preocupările şi marile mize vizate, în acest mandat, de actul guvernamental se înscriu digitalizarea în ritm accelerat a ANAF şi reorganizarea Ministerului Finanţelor, arată Executivul. „Vă asigur că suntem hotărâţi să mergem până la capăt cu planurile de reformă bugetară asumate. În acelaşi timp, este necesar şi vrem să combatem evaziunea fiscală şi să continuăm măsurile de echitate fiscală”, a reiterat Marcel Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu a avut și în septembrie un discurs dur despre evaziunea fiscală, spunând că 10 la sută din PIB, adică mai mult decât tot bugetul de pensii al României, ajunge în buzunarele unor infractori Acesta a făcut declarațiile în contextul unei întâlniri semestriale a ministrei justiției, Alina Gorghiu, cu conducerea instituțiilor din sistemul judiciar. Premierul a salutat ridicarea MCV, dar a avut un discurs extrem de dur despre traficul de droguri și evaziunea fiscală.

„Ridicarea MCV este un mare pas înainte, însă cred că este timpul să ne stabilim foarte clar noile priorități strategice. Și cred că astăzi societatea așteaptă de la noi un răspuns foarte clar, foarte ferm și foarte direct cu privire la două probleme uriașe: drogurile și evaziunea fiscală. Sunt două probleme unde răspunsul statului până acum a fost de cele mai multe ori prea moale și ezitant”, a declarat Ciolacu.

Conform premierului, 10% din PIB – peste 150 de miliarde de lei – adică mai mult decât tot bugetul de pensii al României, este „drenat anual prin tot felul de metode și în loc să ajungă în bugetul statului ajunge în buzunarele unor infractori”.

„În viitorul pachet de măsuri, pe care Guvernul își va asuma răspunderea în Parlament, una dintre direcțiile principale de acțiune va viza combaterea evaziunii fiscale. Sunt măsuri de prevenire și combatere a activităților economice ilicite, dar și pentru consolidarea disciplinei financiare, contabile și fiscale. De asemenea, vom reglementa unele măsuri privind factura electronică, vom crește cuantumul unor sancțiuni contravenționale și vom introduce noi fapte care ar urma să fie sancționate prin amenzi sau penal”, a declarat Marcel Ciolacu.

El a afirmat că acesta este „cel mai ambițios plan de combatere a evaziunii fiscale din ultimii ani” și a rugat ca toate instituțiile statului să pună umărul pentru ca acest lucru să fie un succes.

„Sunt convins că toți cei care au atribuții pe această zonă vor trata lucrurile cu seriozitate, astfel încât să reușim împreună să reducem semnificativ evaziunea fiscală și să avem mai mulți bani la buget pentru străzi, școli și spitale”, a precizat Ciolacu.

Nicoale Ciucă, preşedintele PNL, a vorbit și el în repetate rânduri despre reforme și a declarat despre reforma ANAF că ”sunt sunt elementele care ţin de digitalizarea ANAF, operaţionalizarea sigiliului electronic, declararea intrărilor de mărfuri în ţară, dar şi un proiect de lege care asigură înăsprirea pedepselor pentru cei care fac evaziune fiscală”.

Președintele Senatului și liderul PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, chiar luna trecută, că Guvernul nu-și permite să crească taxele și impozitele în 2024, punând astfel, o nouă povară pe mediul de afaceri. El a insistat că cea mai bună sursă de venit pentru buget o constituie combaterea evaziunii fiscale de miliarde de lei la TVA, după cum relata Agerpres. „Nu este atât de simplu să venim cu o lege şi să spunem ‘găsiţi surse de finanţare’. Trebuie să găsim surse de finanţare, să susţinem acest proiect de lege şi ne străduim să găsim sursele de finanţare şi aici reiau încă o dată acest subiect pe care îl ştim cu toţii şi anume acela că principala sursă poate să vină din combaterea evaziunii la TVA, care este de 45 de miliarde de lei”, a declarat Ciucă, la sediul PNL, înaintea şedinţei conducerii liberalilor.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *