Camerele de luat vederi ale unei farmacii din orașul francez Saint-Quentin care folosesc inteligența artificială au detectat hoții ce erau pe punctul de a fura zeci de produse de marcă, scrie TF1. Din ce în ce mai mulți comercianți investesc în această tehnologie, considerând-o o economie considerabilă de timp și de bani.
În imagini pot fi văzute două persoane care intră în farmacie. Apoi, un bărbat poate fi văzut care ia aproximativ zece produse de marcă de pe raft și le pune pe ascuns rucsacul său. Cu toate acestea, el nu știa că o cameră dotată cu inteligență artificială filma deasupra capului său. Aceasta i-a detectat comportamentul suspect și l-a alertat imediat pe proprietar, care a alergat și l-a surprins cu produse în valoare de 1 000 de euro.
Scena a avut loc într-o farmacie în urmă cu câteva săptămâni. Farmacistul Laurent Bisiaux a primit o alertă pe telefon de la inteligența artificială care a detectat furtul. Software-ul, pe care tocmai îl instalase, detectează imaginile de pe cele douăzeci de camere de luat vederi ale farmaciei.
“Există camere la fiecare trei metri, conectate la un server, iar în momentul în care serverul detectează un gest suspect, o cutie pusă în geantă sau o cutie pusă în buzunar, primim o notificare pe posturile noastre de lucru unde vedem înregistrarea video a gestului suspect”, explică farmacistul.
Sistemul costă farmacia 300 de euro pe lună. Este o investiție rentabilă pentru managerul farmaciei, care suferă în fiecare an un număr tot mai mare de furturi, echivalentul a “câteva zeci de mii de euro” pentru unitate, potrivit lui Laurent Bisiaux. În 2022, furturile din magazine au crescut cu 14% în Franța față de anul precedent, potrivit Ministerului de Interne.
O echipă TF1 a vizitat un magazin din suburbia pariziană, unde tentativele de jaf sunt aproape zilnice. Ce era furat? “Produse de înfrumusețare de peste 5 euro, șampoane, balsamuri, geluri de duș, vopsele de păr și deodorante”, spune Nassim, managerul.
Pentru a combate furturile, și el a instalat un software care utilizează inteligența artificială. În opt luni, a înregistrat cu 80% mai puține furturi. Inteligența artificială detectează atunci când un produs este pus într-o geantă sau sub o haină, apoi îl avertizează pe manager.
“Obișnuiam să fim conștienți de furt atunci când vedeam un raft gol sau un produs lipsă. Așa că întorceam camerele pentru a vedea ce lipsește, ceea ce ne făcea să pierdem mult timp”, își amintește Nassim, care este convins de acest dispozitiv modern.