Cum să scăpați de pomii de Crăciun, luminițe, ornamente, resturi de mâncare și cadouri nedorite de sărbători

Brazi Sursa foto: Romsilva / Facebook

Cei mai mulți oameni produc deșeuri suplimentare în perioada sărbătorilor de iarnă, ceea ce face esențială reciclarea, oferirea în dar sau eliminarea corespunzătoare a obiectelor nedorite de sărbători, scrie Bloomberg.

Sărbătorile sunt un moment special de bucurie și de dăruire – și un moment special pentru generarea de deșeuri. Numai în SUA, cantitatea de deșeuri generate între Ziua Recunoștinței și Anul Nou este cu 25% până la 43% mai mare decât media. Toate aceste gunoaie poluează planeta prin acumularea lor în gropile de gunoi și, de asemenea, contribuie direct la schimbările climatice. Deșeurile în descompunere generează metan, un gaz cu efect de seră mult mai puternic decât dioxidul de carbon pe termen scurt, iar instalațiile de gestionare a deșeurilor emit protoxid de azot, un alt gaz nociv cu efect de seră.

„Atunci când oferiți un cadou de Crăciun sau primiți unul, gândiți-vă la ce se va întâmpla în continuare cu acel produs”, spune Joe Iles, directorul Programului de design circular din cadrul Fundației Ellen Macarthur, organizație nonprofit. „În modelul nostru actual, o mare parte din lucruri ajung în același loc, adică la gunoi”.

Nu trebuie să fie așa – sau, cel puțin, nu trebuie să fie întotdeauna așa. Între reciclare, upcycling, re-gifting și reducerea consumului, există o mulțime de modalități sustenabile de a reduce impactul asupra mediului al preferințelor dumneavoastră de sărbători.

Luminițe de sărbători

Luminițele de sărbători nu ar trebui să fie puse în coșurile de reciclare, deoarece se pot încurca în mașinile de sortare din centrele de reciclare. Dacă scăpați de luminile care încă mai funcționează, ați putea să le livrați la magazinele de bricolaj cu amănuntul, pentru reciclare. (Asigurați-vă că verificați programele de reciclare ale magazinului dvs. local pentru a vedea ce puteți preda). Dacă luminile dvs. sunt stricate, unele companii de iluminat le vor lua în schimbul unei reduceri la următoarea comandă. Oricare dintre opțiuni este mai bună decât să le aruncați.

În funcție de locul în care locuiți, puteți contacta, de asemenea, serviciul local de reciclare pentru a vedea dacă oferă zile de colectare a donațiilor sau dacă vă pot îndruma către un alt loc unde să vă debarasați de luminițele vechi.

Pomul de Crăciun

Nimic nu spune „sezonul de sărbători s-a terminat” ca eterna obligație de a da jos bradul de Crăciun. Dacă aveți un brad adevărat, multe comunități oferă servicii de ridicare de la marginea trotuarului care vă vor permite să vă debarasați de el împreună cu restul gunoiului. De asemenea, este posibil să puteți lăsa bradul la centrul de reciclare local; multe dintre acestea au spații pentru pomii de Crăciun în ianuarie.

O altă opțiune este să oferiți copacul dumneavoastră unui program local de reciclare a copacilor, unde acesta poate fi mărunțit pentru compost. Contactați autoritățile locale pentru a vedea ce opțiuni sunt disponibile.

Reciclarea pomilor artificiali este un pic mai puțin simplă și depinde de locul în care locuiți și din ce este făcut pomul dumneavoastră. Cei mai mulți pomi artificiali conțin materiale plastice dure care sunt dificil de procesat de către instalațiile de reciclare. Dar dacă centrul de reciclare local acceptă toate materialele plastice rigide, cel mai probabil puteți recicla baza trunchiului copacului.

O altă opțiune este să vă expediați bradul artificial la programe de reciclare ale unor companii care preiau pomii de Crăciun artificiali și îi reciclează.

Și dacă toate celelalte eșuează, puteți dona bradul fals. Contactați școlile locale, spitalele, organizațiile de caritate și magazinele de vechituri pentru a vedea dacă pot oferi o nouă casă pentru bradul dumneavoastră de plastic.

Beteală

Din păcate, beteala nu poate fi reciclată. Dacă trebuie să scăpați de ea, cea mai bună opțiune este să o aruncați la gunoi. Totuși, pentru a face decorul un pic mai sustenabil, puteți pur și simplu să refolosiți ața sclipitoare an de an. (De asemenea, ați putea lua în considerare decorarea cu materiale mai prietenoase cu reciclarea, cum ar fi lanțurile de hârtie).

Orice ați face cu beteala, asigurați-vă că o îndepărtați din pomul de Crăciun înainte de a le arunca. Atunci când pomii de Crăciun sunt aruncați cu beteala încă pe ei, acestea pot ajunge în canalele de scurgere a apelor pluviale, ceea ce duce la poluarea apei și dăunează animalelor sălbatice care le ingerează.

Resturi de sărbători

Deșeurile alimentare reprezintă o provocare majoră pentru mediu, care se înrăutățește. Deoarece cea mai mare parte a risipei alimentare se produce acasă, un bun punct de plecare pentru a aborda această problemă este planificarea modului de utilizare eficientă a resturilor. Multe dintre preparatele clasice de sărbători pot fi refolosite sau reimaginate în mod creativ în alte feluri de mâncare, cum ar fi o quiche cu șuncă și brânză, caserolă de curcan cu tăiței sau prăjituri cu piure de cartofi.

Dacă doriți să răspândiți bogăția, verificați cu vecinii, prietenii, familia și proprii oaspeți de sărbători pentru a vedea dacă ar dori să ia ei resturile. Unele cantine locale și adăposturi pentru persoanele fără adăpost acceptă, de asemenea, mâncare gătită.

În cele din urmă, dacă rămășițele dvs. nu mai pot fi păstrate încă o zi: Luați în considerare compostarea a ceea ce puteți. Puteți să compostați acasă sau să lăsați deșeurile alimentare la locațiile de compostare din multe municipalități.

Materiale pentru împachetarea cadourilor

În fiecare an, americanii aruncă la gunoi aproximativ 2,3 milioane de kilograme de hârtie de împachetat, mare parte din această cantitate ajungând la gropile de gunoi. Aici, cea mai bună soluție este și una ușoară: Alegeți hârtie care este reciclabilă. Hârtia de împachetat obișnuită și lucioasă poate fi reciclată, cu excepția cazului în care are ornamente adăugate, cum ar fi fulgi metalici, forme colorate, sclipici sau plastic. (Și, bineînțeles, orice ambalaj de cadou poate fi reutilizat dacă este îndepărtat cu grijă și pus deoparte prima dată).

Aproape orice pungă de cadou poate fi depozitată și reutilizată pentru sărbătorile următoare, deși reciclabilitatea reală a pungilor de cadou depinde de materialul din care sunt făcute. Pungile de cadou din hârtie pot fi reciclate, în timp ce pungile de cadou din plastic sau din material textil, în general, nu pot fi reciclate.

Reutilizarea este, de asemenea, cea mai bună opțiune pentru fundițele și panglicile de cadou. Niciuna dintre aceste decorațiuni festive nu poate fi reciclată, dar tind să se descurce bine pentru o utilizare viitoare. Adăugați puțină bandă adezivă la spatele fundițelor de cadou dacă adezivul de pe ele se uzează pentru a înfrumuseța un cadou.

Lumânări

Nicio sărbătoare nu este completă cu o bucătărie care miroase a vanilie caldă, balsam și cedru sau prune zaharisite. Dar lumânările uzate sunt adesea aruncate la gunoi, chiar dacă borcanele în care vin pot fi reutilizate sau reciclate dacă ceara rămasă este îndepărtată în mod corespunzător.

Scoaterea cerii este mai ușoară decât pare: pur și simplu înghețați lumânarea, ceea ce va face ca ceara să se întărească și să se micșoreze, apoi scoateți-o din borcan. De asemenea, puteți turna apă clocotită în borcan, care va topi ceara până când aceasta va pluti la suprafață. Excesul de ceară trebuie aruncat la gunoi și nu în chiuvetă.

Odată ce nu mai conține ceară, un borcan de lumânări poate fi folosit ca ghiveci pentru plante, vază sau ca spațiu de depozitare pe birou sau în baie. De asemenea, îl puteți arunca pur și simplu împreună cu restul sticlei reciclate.

Ornamente

Globurile delicate verzi, aurii și roșii care împodobesc coronițele și pomii de Crăciun nu sunt, din păcate, reciclabile. Dacă ornamentele din sticlă și lut se sparg, acestea trebuie aruncate la gunoi.

Dacă sunt intacte, totuși, puteți dona adesea ornamente folosite la magazinele de vechituri sau la organizații de caritate. O altă idee: Dați ornamentelor vechi o nouă viață repictându-le, ceea ce se dublează ca o activitate distractivă de sărbători.

Cadouri nedorite

Ni se întâmplă tuturor: Primești un cadou care nu ți se potrivește. Fie că este vorba de o cămașă pe care nu o veți purta niciodată sau de un dispozitiv pe care nu îl veți folosi niciodată, nu este nevoie să țineți cadourile nedorite în fundul dulapului. În schimb, dați acel cadou cuiva care l-ar putea aprecia. În funcție de articol, puteți dona, de asemenea, multe cadouri la spitale, organizații de caritate sau magazine de vechituri.

Îmbrăcăminte și încălțăminte veche

Un aflux de lucruri noi înseamnă adesea o epurare a lucrurilor vechi, dar obținerea unei perechi noi de adidași nu înseamnă că perechea veche trebuie să ajungă la gunoi. După ce ați primit cadouri de sărbători, asigurați-vă că evaluați ce mai aveți nevoie în dulapul dvs. și ce poate pleca. Pantofii vechi, hainele, gențile și multe altele pot fi adesea donate la magazinele locale de vechituri sau la organizații de caritate.

Sursa foto: Romsilva / Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *