Cum se stinge un brand românesc celebru. Motivele care au dus la închiderea fabricii de încălțăminte Clujana, controlată de Consiliul Județean Cluj: Fabrica a fost dată afară din spațiu, avea datorii istorice, salarii restante și un plan de reorganizare eșuat

pantofi Clujana

Cu datorii istorice și dată afară din spațiul de lucru, cu muncitori neplătiți și chemată în judecată de firme de transport și energie, fabrica ce producea încălțăminte sub un brand cândva celebru a ajuns falimentară. Adunarea Generală a Acționarilor Clujana, întrunită în 7 decembrie, a decis declanșarea procedurii de faliment a companiei controlate de Consiliul Județean Cluj, iar în 13 decembrie Tribunalul Specializat Cluj a acceptat cererea Clujana de deschidere a procedurii simplificate a insolvenței. În solicitarea adresată tribunalului, reprezentanții fabricii arată că există o serie de motive care au condus la această decizie, conform unui raport publicat pe site-ul Bursei de Valori București.

”A fost inclusiv o comisie, toate partidele au avut câte un membru, care a analizat situația economico-faptică și patrimonială și a ajuns la trei variante: finanțare, dar de doi ani și jumătate nu s-a găsit o formă legală, vânzarea sau privatizarea, sau falimentul. Dacă nu avem spații și știm că nici perspective rapide, doar să creștem datoriile, eu aș fi făcut-o (ar fi cerut falimentul-n.red.) când a început evacuarea, pentru că nu aveam ieșire. Nici la ora asta nu știm unde ne mutăm. De la parter nu știm unde să le ducem”, a declarat la începutul lunii directorul Călin Oancea pentru Actualdecluj.ro. 

După judecarea dosarului la Tribunalul Specializat Cluj, în 13 decembrie, Clujana a transmis o informare către BVB, în care se prezintă și lista cu motivele care ar fi dus la situația actuală.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Numărul 1 pe listă: dificultățile economice cu care s-a confruntat societatea după ieșirea anterioară din insolvență. Societatea a mai formulat o cerere de deschidere a prrocedurii insolvenței. Printr-o sentință civilă din 2018 s-a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenței. În cadrul procedurii, s-a implementat un plan de reorganizare, iar printr-o sentință din 2020 s-a dispus închiderea procedurii generale a insolvenței și reinserția societății în activitateae conomică.

“Din păcate, după ieșirea din insolvență, societatea s-a confruntat cu dificultăți economice, care au dus în cele din urmă la situația actuală. Planul de reorganizare întocmii în dosarul nr. 9831128512017 al Tribunalului Specializat Cluj nu a avut rezultatele scontate, iar cauzele care au dus la intrarea societății în procedura de insolvență anterioară se păstrează, și în acest moment, la care se adaugă și alte cauze”, arată raportul. Cauzele intrării anterioare în insolvență au fost numeroase, spun reprezentanții fabricii: – marja comercială insuficientă pentru acoperirea costurilor fixe, creșterea salariului minim pe economie, penalități și majorări de întârziere acumulate la datoriile fiscale restante, dependența societății față de contractele de lohn – dificultăți în recuperarea creanțelor, dar și imobilizarea unor resurse însemnate în stocuri cu mișcare lentă. La aceste cauze, în prezent se adaugă evacuarea societății din sediu (produclie + administrativ * magazin de prezentare) ca urmare a instituirii dreptului de proprietate asupra imobilelor în dosarul anterior de insolvență. Din cauza lipsei disponibilităților bănești, societatea nu a putut găsi un nou spațiu de funcționare, spun reprezentanții fabricii.

Compania avea și datorii istorice, în principal drepturi salariale, din perioada insolvenței anterioare.

2. Incertitudinea privind spațiul și eventuala relocare, având în vedere procesul de evacuare pierdut în favoarea Consiliului Județean Cluj în luna iulie 2021 în cadrul procedurii insolvenței. Aceasta în ciuda faptului că Unitatea Administrativ Teritorială Județul Cluj e acționar majoritar al Clujana, care deține 93,4412 % din acțiuni.

Societatea are sediul social și își desfășoară efectiv activitatea în imobilele înstrăinate, inclusiv departamentele de producție si magazinul de desfacere sunt situate la această adresa, în Piața 1 Mai. În 2021, societatea a fost notificată de UAT Județul Cluj ca în termen de 5 zile să evacueze imobilele și să le predea libere de toate bunurile mobile pe care le deține în aceste spatii. Printr-o cerere de chernare în judecată, reclamantul UAT Județul Cluj a solicitat evacuarea imediată a societății din imobilele situate in Piata I Mai, nr.4-5.

3. Numeroasele executiri silite pe care societatea le are la bănci, provenite din procesele avute cu foștii și actualii angajați, obligații fiscale și diverși colaboratori /furnizori. Societatea a fost chemată în judecată de 28 de foști și actuali angajati pentru plata unor drepturi salariale restante

Salariații au început executarea silită, în mod individual.

Clujana a fost chemată în judecată de societatea Daghemana SRL, pentru plata transportului de persoane angajate Clujana SA în perioada 2018 – 2019. Clujana a fost chemată în judecată și de E.ON Energie România, pentru plata sumei de 36.750,13 lei reprezentdnd contravaloare facturi fiscale neachitate. Chiar și fostul avocat al societății a început executarea silită.

Municipiul Cluj Napoca, Direcția Impozite și Taxe a inființat măsura popririi, la fel și Administrația Fiscală pentru Contribuabili Mijlocii – Cluj.

Societatea a fost chemată în judecată și de Compania de Transport Public Cluj Napoca pontru plata sumei de 57.623,69lei, reprezentdnd contravaloarea unor abonamente lunare de transport; public local pentru angajați

4. Executarile ,,Terț proprit” trimise de către executori către toți colaboratorii cmpaniei au adus Clujana în imposibilitatea de a putea încasa contravaloarea prestatților efectuate în regim lohn si de export, aceste societăți fiind obligate să plătească toate sumele datorate societății catre executori care ar plăti datoriile ,,istorice”, societatea fiind in imposibilitatea de a plăti salariile actuale.

“Poprirea inființată la colaboratorii societății, în calitate de terți popriți, a constituit un moment determinant în evoluția ulterioară a societății, întrucât societatea a fost în imposibililatea de a-și continua activitatea. Practic, societatea trebuia să desfășoare activitate, dar toate incasările să meargă în dosare, pentru plata unor datorii istorice, iar angajații să rămână fără plata salariilor curente, fapt de neacceptat. In aceste condilii, societatea și-a încetat activitatea de producție, s-a luat decizia concedierii colective, 24 de angajați au plecat în șomaj, iar 15 s-au pensionat ori și-au găsit alte locuri de muncă”, arată raportu.

5. Imposibilitatea societății de a plăti toate aceste datorii restante din lipsa resurselor financiare. De-a lungul timpului, societatea a făcut “nenumărate” solicitari de finanțare către Consiliul Judetean Cluj pentru plata datoriilor, dar nu s-a gasit cadrul legal pentru obtinerea acestei finantari.

6. Conducerea societăți spune că a încercat o mediere cu executorii pentru eșalonarea acestor datorii, dar dată fiind vechimea si cuantumul lor, precurn și situația financiară a societății “nu s-a gasit solicitudine din partea executorilor în acest demers, astfel că executarile silite au rămas pe rol, iar acest fapt a paralizat activitatea de producție a societății”.

7. Măsurile întreprinse în perioada de insolvență anterioară nu au avut rezultatul previzionat, astfel incât activitatea societății să se desășoare în conditii de continuitate. Direcțiile de redresare a societății identificate în dosarul de insolvență anterioară nu au avut rezultatele urmărite (de exemplu, deschiderea unor noi magazine Clujana). Astfel, au fost deschise magazine Clujana in Oradea, Bistrița și Sibiu, alături de cele două existente în Cluj Napoca, dar cele 3 magazine deschise în perioada insolvenței au generat pierderi.

Președintele CJ a susținut că “fabrica nu va dispărea”. Soluții nu s-au prezentat

În noiembrie, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, instituția care este proprietara fabricii și a brandului Clujana, spune că unitatea nu va dispărea, conform presei locale.

”Vreau să spun că fabrica nu va dispărea. Ea nu va dispărea ca brand Clujana. Brandul și activele, ce aveau ei, sunt la județ și sunt securizate. Mă refer la ce aveau ei în momentul respectiv, adică clădirea fabricii și magazinele de vânzare. Clujana mai are aproximativ 1.000 de metri care sunt sub clădirea fabricii. Despre atât vorbim. Restul s-au dat de-a lungul anilor. E delicat în momentul de față să vorbim despre ce se va întâmpla pe mai departe. Va trebui să întrebăm specialiștii care sunt pe domeniul acesta să ne dea soluții la repornirea fabricii. Sincer, eu nu am acum o soluție miraculoasă, să spun că mâine am da drumul la fabrică cu câțiva angajați și să meargă bine sau să încercăm o privatizare. Nu știu în momentul de față care este soluția optimă. Probabil o să apelăm la un studiu făcut de specialiști și eventual să ne spună care este calea de urmat. Dacă trebuie o chestiune privată, una public-privată, doar publică. Să găsim formula care să poată funcționa cât de cât, dacă nu la parametrii maximi”, a declarat, Alin Tișe, la Napoca FM.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.