Europa se străduiește să ofere un sprijin adecvat Ucrainei în condițiile în care o încetare a focului cu Rusia rămâne puțin probabilă, iar ajutorul militar al SUA scade. Ca răspuns, UE a prezentat, la 19 martie, o „strategie a porcului spinos”, menită să consolideze apărarea Ucrainei prin două inițiative principale: creșterea achizițiilor de arme și stimularea industriei naționale de apărare a Ucrainei. Această strategie, condusă de șefa politicii externe a UE, Kaja Kallas, vizează dublarea ajutorului militar la 40 de miliarde de euro în 2025, transmite The Economist.
Industria de armament a Ucrainei, puternică în perioada sovietică, a cunoscut o revenire rapidă de la invazia Rusiei din 2022. Potrivit lui Andrii Zahorodniuk, fost ministru ucrainean al Apărării, sectorul de apărare al țării beneficiază de „un sector de producție solid și o mulțime de școli de inginerie”, cu cicluri de inovare mult mai rapide decât în Occident. În 2025, producția internă de armament ar trebui să ajungă la o valoare de 15 miliarde de dolari, față de 10 miliarde de dolari în 2024, în ciuda atacurilor frecvente ale Rusiei. Fabricile rămân rezistente datorită dispunerii lor dispersate, unele fiind lovite „de cinci ori sau mai mult”, potrivit lui Zahorodniuk.
Obiectivele de producție sunt ambițioase: 5 milioane de drone FPV, 30.000 de drone cu rază lungă de acțiune și 3.000 de rachete de croazieră, precum Long Neptune, capabile să lovească ținte aflate la 1.000 km distanță. Ucraina testează, de asemenea, rachete balistice și este lider în domeniul războiului electronic, cu sisteme precum Lima, care depășesc performanțele omologilor occidentali.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Cu toate acestea, rămân lacune. Ucraina importă încă șasiuri pentru vehicule blindate și depinde foarte mult de sistemele occidentale de apărare aeriană. Întreprinderile mixte cu companii precum Rheinmetall din Germania și Thales din Franța contribuie la acoperirea acestor nevoi. Investițiile directe sunt împiedicate de riscurile juridice și de credit.
Modelul danez – prin care Danemarca finanțează și supraveghează achizițiile de apărare ale Ucrainei – a apărut ca cel mai eficient mecanism de sprijin. Cu toate acestea, discordia politică din Europa a diluat inițiativa lui Kallas la summitul din 20 martie, reducând-o la 5 miliarde de euro în cheltuieli pentru muniții. Kallas rămâne, însă, angajată să relanseze planul mai amplu.