Cum va fi afectat sistemul bancar România de sancțiunile impuse băncilor din Rusia. Ce măsuri ia Banca Națională în plin război?

swift 1

România nu va fi foarte afectată de sancțiunile impuse sistemului financiar-bancar din Rusia, deoarece țara noastră are relații destul de slabe cu băncile din Rusia, însă, pentru Rusia, noile măsuri anunțate în acest weekend de SUA, UE și aliați ar putea însemna o criză financiară.

Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunțat vineri seară că „un număr de bănci ruse vor fi excluse din SWIFT” și că o parte din activele Băncii Centrale Ruse vor fi înghețate. Și oligarhii ruși vor fi afectați de sancțiuni, occidentul ieșind la vânătoare de iahturi, vile și alte bogății ținute de oligarhii ruși în Europa, SUA și aliați.

SWIFT este un sistem folosit între bănci prin care se confirmă tranzacțiile și se confirmă plățile; blocând acest sistem, băncile rusești nu mai pot confirma tranzacții, probabil inclusiv în interiorul Rusiei. De asemenea, orice tranzacție care privește datoria publică a Rusiei cu exteriorul se face prin SWIFT, iar orice intervenție a băncii centrale a Rusiei pe piața valutară se confirmă tot prin SWIFT. O deconectare de la acest sistem va însemna că unele bănci ruse nu vor mai face tranzacții, măcar o perioadă, până găsesc alternative (un sistem propriu de plăți al Rusiei acoperă doar 20% din tranzacții, ceea ce este insuficient).

Va fi afectată România de deconectarea Rusiei de la SWIFT?

România are relații comerciale cu Rusia, o serie de companii rusești având afaceri în România (Detalii AICI). Orice plăți sau transferuri făcute de acestea către companiile-mamă din Rusia vor trebui procesate prin bănci și, cel mai probabil, prin sistemul SWIFT.

Cu toate acestea, țara noastră are o expunere destul de limitată a comerțului exterior față de Ucraina și Rusia, după cum a declarat, pentru Economedia, Nagy Bálint Zsolt, conferențiar la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj. Proiectul de cercetare COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor, derulat de universitate, arată că România se află aproximativ la mijlocul clasamentului european în ceea ce privește ponderea Rusiei în comerțul exterior al țării. (Detalii AICI)

Și Banca Națională consideră că impactul sancțiunilor SWIFT asupra Rusiei va fi minim asupra României.

„Sistemul bancar românesc are o relaționare foarte slabă cu cel rusesc, cu expuneri minime în zonă. În consecință nu se întrevăd consecințe semnificative pentru sistemul nostru bancar”, a explicat pentru Economedia Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naționale a României (BNR).

Alți doi economiști consultați de Economedia, care nu au dorit să fie numiți, sunt de aceeași părere.

„România are trade channel foarte limitat cu Rusia”, susține unul dintre ei.

„Nu avem nicio bancă rusească în sistem. Și comerț facem extrem de puțin. Doar gaz importăm. Nu văd impact economic pe România din relațiile cu Rusia, din fericire nu avem relații”, spune celălalt.

De altfel, România a anunțat deja că se va retrage din Banca Internaţională de Investiţii, cunoscută drept „banca lui Putin”, care anterior a avut sediul la Moscova, înainte să îl mute la Budapesta. (Detalii AICI)

În ceea ce privește importurile de gaze din Rusia, acestea sunt deja mici, iar țara noastră are resurse în depozite pentru a face față cel puțin în această iarnă fără a aduce de la Moscova, în cazul unei întreruperi de flux datorate de întreruperea plățilo, mai spun experții.

În ceea ce privește măsurile luate până în prezent de Banca Națională a României în contextul conflictului din Ucraina, BNR susține că monitorizează cu mare atenție evoluțiile piețelor valutare și financiare într-o perioadă cu risc de volatilitate ridicată. De asemenea, banca centrală se asigură că există suficient cash mai ales în zonele unde se presupune că va fi o solicitare mai mare în urma prezenței refugiaților ucrainieni, a declarat Dan Suciu pentru Economedia.

„Sancțiunile duc încet economia Rusiei spre criză financiară”

Însă Rusia nu va trece ușor prin sancțiunile anunțate de Occident. „Sancțiunile sunt extrem de puternice și duc încet spre criză financiară economia rusă. N-am mai văzut nicăieri în istorie așa sancțiuni”, susține unul din economiștii consultați de Economedia.

Pe lângă faptul că deconectarea de SWIFT va bloca o vreme tranzacțiile, înghețarea activelor băncii centrale din Rusia va însemna că instituția nu mai poate interveni acum pe piața valutară să apere rubla, susține expertul. „Vreo 400 miliarde de euro din cele 600 de miliarde de euro rezerve sunt înghețate”, spune el.

La această situație se adaugă faptul că locuitorii din Moscova și din alte orașe rusești au luat cu asalt bancomatele și sucursalele băncilor în căutarea de numerar, atât în ​​ruble, cât și în dolari, deoarece se tem de o prăbușire a monedei naționale și de incapacitatea de a utiliza sistemele internaționale de plată, potrivit Financial Times. O astfel de extragere de bani din sistemul bancar rusesc va pune și mai mare presiune pe deprecierea rublei.

Suplimentar, prima rundă de sancțiuni anunțată de președintele american Joe Biden este de asemenea foarte dureroasă pentru Rusia, spune el. Președintele SUA a anunțat limitarea capacității Rusiei de a face afaceri în dolari, euro, lire sterline și yeni pentru a face parte din economia globală și sancționarea unor bănci rusești care dețin împreună în jur de 1 trilion de dolari în active.

„Sunt toate condițiile ca să iasă o panică bancară în Rusia”, afirmă economistul consultat de Economedia. „Nemaiavând bani, băncile nu mai pot susține armata”, spune el.

Citește și:

Explicație: Ce este SWIFT, cum poate afecta Rusia și ce contramăsuri a luat Vladimir Putin

Sursa foto: Twitter / Swift

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *