Curtea de Conturi Europeană: UE trebuie să îşi intensifice eforturile pentru modernizarea reţelei de energie electrică

Pentru consolidarea independenţei energetice a UE şi combaterea schimbărilor climatice, este nevoie de o reţea de energie electrică modernizată, capabilă să integreze mai multă energie din surse regenerabile şi să se adapteze la procesul de electrificare din ce în ce mai intens, apreciază Curtea de Conturi Europeană (ECA), într-un raport publicat marţi.

Potrivit ECA, obiectivul poate fi atins, dar nu fără ca UE să îşi intensifice eforturile, transmite Agerpres.

“O mare parte a reţelei de energie electrică a UE datează din secolul trecut: aproape jumătate dintre liniile de distribuţie sunt vechi de peste 40 de ani. Vrem ca UE să fie competitivă şi autonomă? Avem atunci nevoie de o infrastructură modernă, care să ne poată susţine industria şi care să menţină preţurile la un nivel accesibil. Se preconizează că cererea de energie electrică a UE va fi de peste două ori mai mare până în 2050. Investiţiile semnificative în reţea sunt deci inevitabile. Totodată însă trebuie să reducem la minimum necesarul de investiţii. Şi pentru asta să recurgem la toate instrumentele pe care le avem la dispoziţie: tehnologii noi, soluţii de stocare şi reţele mai flexibile. Toate pot ajuta la diminuarea costurilor”, a declarat Keit Pentus-Rosimannus, membra Curţii responsabilă de acest document de analiză.

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Investiţiile la scară largă în reţele sunt esenţiale pentru modernizarea reţelei de energie electrică “îmbătrânite” a UE şi pentru sprijinirea tranziţiei de la energia bazată pe carbon la energia verde. În ritmul lor actual, planurile de investiţii ale operatorilor de reţea se vor ridica în total la 1.871 de miliarde de euro între 2024 şi 2050, sub estimarea Comisiei Europene, potrivit căreia necesarul de investiţii se situează între 1.994 şi 2.294 de miliarde de euro.

Potrivit raportului, modernizarea ar trebui să prindă viteză, dar există piedici care îi pun frână: o planificare deficitară a reţelei, proceduri îndelungate legate de autorizaţii şi gradul limitat de adeziune în rândul consumatorilor, precum şi lipsa de echipamente, de materiale şi de forţă de muncă calificată. Auditorii vin cu unele sugestii de soluţii la aceste probleme, de exemplu o mai bună coordonare şi integrare a practicilor de planificare a reţelelor, simplificarea procesului de autorizare şi exploatarea tehnologiei moderne.

În opinia lor, optimizarea sistemului de energie electrică poate contribui la diminuarea nevoilor de investiţii. Presiunea asupra reţelei poate fi redusă prin adaptarea mai flexibilă la fluctuaţiile zilnice, săptămânale şi sezoniere ale consumului şi producţiei de energie, ceea ce ar face ca extinderea la scară largă a reţelei să nu mai fie o nevoie atât de stringentă. Tehnologia oferă multe oportunităţi în acest sens (de exemplu, prin dezvoltarea şi extinderea de noi soluţii de stocare), chiar dacă unele opţiuni pot fi în continuare prea costisitoare. Ar fi, de asemenea, foarte util să se consolideze interconexiunile dintre diferitele ţări ale UE. Instrumente precum contoarele inteligente pot fi eficace în reducerea vârfurilor de cerere, însă introducerea lor în unele state membre este încă lentă. În plus, consumatorii care produc ei înşişi energie electrică şi comunităţile de energie care produc şi consumă energie electrică în mod colectiv pot juca un rol important.

Cadrele de reglementare sunt esenţiale pentru deciziile de investiţii. Existenţa unor mecanisme de finanţare este deosebit de importantă într-o situaţie în care unii operatori se confruntă cu riscuri de credit ridicate şi întâmpină dificultăţi în a accesa fondurile iniţiale necesare pentru investiţii. Reglementările stabilesc, de asemenea, cât ar trebui să câştige operatorii şi cum sunt aceştia remuneraţi. Utilizatorilor li se percep, de regulă, tarife de reţea, care permit operatorilor să obţină un profit din investiţiile lor în reţea, acoperind, în acelaşi timp, amortizarea activelor şi cheltuielile de exploatare. Găsirea unui compromis între nevoile de investiţii şi menţinerea facturilor la energie electrică la preţuri accesibile pentru consumatori, în special pentru consumatorii casnici şi pentru industriile energointensive, este însă o sarcină dificilă. Este greu să se prevadă ce impact vor avea pe termen lung asupra facturilor la energie electrică investiţiile în reţea şi integrarea surselor regenerabile de energie (pe lângă tarifele de reţea, facturile includ taxe şi costul energiei electrice în sine).

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.