România a depășit anul trecut Ungaria la PIB/ cap de locuitor exprimat în standardele puterii de cumpărare, arată estimările publicate azi de Eurostat, biroul statistic al UE. În 2023, produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor, exprimat în standarde de putere de cumpărare, varia între 64% din media UE în Bulgaria și 240% în Luxemburg
Conform datelor pentru 2023, România se situează la 78% din media UE, în creștere față de anul trecut, și a depășit Ungaria la acest indicator, țara vecină fiind la doar 76%. România se apropie ușor de Polonia (80%), dar se află încă la coada listei, cu doar șase state în urmă.
În 2022, indicatorul României urcase la 77%, astfel că țara noastră a ajuns la același nivel cu Ungaria și Portugalia. Între timp, Portugalia s-a detașat în pluton și a ajuns la 83% în 2023.
De menționat că presa maghiară relata încă de anul trecut că România este ușor înaintea Ungariei – PIB-ul pe cap de locuitor în Ungaria (calculat la paritatea puterii de cumpărare) a fost de 76,6% din media UE, în timp ce în România acest raport a fost de 76,7%, conform publicației maghiare Portfolio.hu.
În 2023, s-au înregistrat diferențe substanțiale între țările UE în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor exprimat în standarde de putere de cumpărare. Luxemburg și Irlanda aveau cele mai ridicate niveluri (140% și, respectiv, 112% peste media UE), cu mult înaintea Țărilor de Jos (30% peste media UE), Danemarcei (+28%) și Austriei (+23%).
În schimb, Bulgaria a înregistrat cel mai scăzut PIB pe cap de locuitor, cu 36% sub media UE, urmată de Grecia (-33%) și Letonia (-29%).
“PIB-ul e un indicator economic important, dar e unul singur și acesta nu poate măsura toate aspectele economice. Trendul este bun, ne si apropiem – foarte încet – de media europeană, însă principalul factor de risc economic rămâne deficitul bugetar, împreună cu deficitul contului curent”, punctează Szász Levente, coordonatorul proiectului de cercetare economică Romanian Economic Monitor (FSEGA-UBB), care a urmărit evoluția acestui indicator în timp.
Și productivitatea muncii a avut o creștere dinamică, dar economiștii subliniază că România rămâne în a doua jumătate a clasamentului european, iar sustenabilitatea evoluției pozitive de până acum va necesita intervenții importante în viitor, de exemplu pentru soluționarea deficitelor gemene. Economiștii avertizează că datele trebuie privite cu precauție, în context. Chiar dacă PIB-ul pe cap de locuitor a crescut dinamic, decalajele dintre diferite teritorii ale României, respectiv diferite clase sociale rămân “alarmante”, ceea ce se poate observa și în inegalitățile privind salariile populației, menționau cercetătorii de la Romanian Economic Monitor.
O analiză detaliată privind evoluția României pe “scara bunăstării” aici:
Vezi și: